Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mamusiek, ktore lezaly w ciazy

Polecane posty

Gość gość

Od 5 tyg leze ze wzgledu na skracajaca sie szyjke. Dotychczas najwygodniej bylo mi lezec na plecach jednak zaczynam 7 miesiac i powoli staje sie to uciazliwe. Stad moje pytanie do mamusiek, ktore lezaly dlugi czas w ciazy - w jakich pozycjach lezalyscie? Czy lezalyscie glownie na bokach? Mnie wtedy bardzo boli miednica i nie daje rady wylezec tak wielu godzin. Czy mimo lezenia urodzilyscie zdrowe dzieci? Do lekarza ide dopiero za tydzien i zastanawiam sie jak to bylo u Was.

Gość gość
Od jakiegos wlasnie 7 mc w pozycji polsiedzacej, chociaz wlasnie niby tak mocniejszy ucisk na szyjke. U mnie z szyjka ok, leze z innego powodu.teraz glownie na boku, ale fakt miednica boli,podlozylam dodatkowo materac . Przede mna jeszcze miesiac. Chociaz juz nie panikuje i nie leze non stop, nie dalabym rady, dzidzia dostala sterydy na rozszezenie pluc, jestem spokojniejsza. Trzymaj sie, dasz rade!

Gość gość
16:02 dzieki, czytalam ten artykul jakis czas temu.

Gość gość
17:43 a dlugo lezalas? Ja po jakis 5 tygodniach lezenia zaczelam krecic sie po mieszkaniu. Wydawalo mi sie, ze sytuacja jest opanowana i z tego powodu Pol dnia lezalam a pol dnia spedzalam np na siedzeniu, zabawie z mlodszym synem, robieniu kanapek, herbaty itd. Niby nic wielkiego - zadnych spacerow, wypadow poza dom, dzwigania. Niestety po tym jak zaczelam sie ruszac szyjka delikatnie sie skrocila, brzuch mocno twardnial i pojawily sie skurcze. Takze uwazam, ze trzeba bardzo na siebie uwazac i jesli ktos lezy dluzszy okres czasu to powinien sie juz tego trzymac do konca.

Gość gość
Najlepiej zeby kobieta w ciazy lezala na lewym boku.

Gość gość
Ja niestety miałam zalecone leżenie mimo pessara (w pierwszej ciąży samo leżenie nie pomogło), czułam kłucie w szyjce i brzuch twardniał jak tylko wstałam na dłużej niż zrobić sobie herbatę. Leżałam praktycznie od 20 do 36 tc. Polecam dużą poduchę, rogala w kształcie C, nie wyobrażam sobie leżenia bez niej. Starałam się zajmować czymkolwiek żeby nie myśleć, np. robótki na drutach+ audiobooki.

Gość gość
Z 17:45 pisalam. W sumie leze do tej pory 35 tydz, ale u mnie to lezenie jest chyba mniej uciazliwe. Macica jest zle ulozona i boli jak stoje- chodze. Byly momenty ze lzy same podplywaly do oczu z tego bolu. Naszczescie juz ostatnia prosta.

Gość gość
Wy tak leżycie, a wasi faceci muszą lecieć na panienki. Przecież seksu im nie dajecie.

Gość gość
Jakby uwazal, albo zalozyl folie nie mial by tego klopotu!! :P

Gość gość
22:32 no ja podobnie tylko jak wstane to czuc klocie w szyjce i brzuch strasznie twardy. To jest bardzo ciekawe bo to moja druga ciaza i z pierwsza totalnie nie mialam takiego problemu. Pracowac przestalam 6tyg przed terminem a w drugiej leze od 21ego tygodnia. Strach normalnie do lazienki sie ruszyc no ale trzeba myslec pozytywnie

Gość gość
8:55 strasznie Ci zazdroszcze ze jestes juz w 35tyg! Teraz to juz dzidzius bezpieczny. Powoli mysle o wyprawce ale az boje sie za to zabierac chociaz w zabobony nie wierze

Gość gość
9:00 to ze Twoj maz/partner to praktykuje to nie znaczy ze wszyscy tacy sa....

Gość gość
Wyprawke sciaglam czesc z allegro z olx, w zasadzie chyba od 14-18 tyg zaczelam powolutku, bo wydalabym majatek jak wszystko na raz. Tez sie balam i to mocno, nadal sie boje.. odluczalam najpierwdo 12 tyg, potem do 24 ( bo juz cien szansy jest przy takim wczesniaku) do 30 bo juz 95% ze bedzie zdrowy i do 32 bo jest szansa ze da sobie rady sam. Ty tez dasz rady, jeszcze troszke. Ja juz jestem na skraju wytrzymalosci, odstawilam luteine i dupaston i od kilku dni boli jak cholera, nawet jak leze. Juz by moglo byc po.

Gość gość
Tez tak zrobie z wyprawka -zamowie reszte przez olx albo allegro. Wiekszosc rzeczy i tak juz mam po starszym synu-wozek,lozeczko, ubranka. Brakuje mi nowej poscieli, nowego materacyka, kocyka, kosmetykow, laktatora i kilku rzeczy dla mnie. 35 tydzien to juz mega sukces. Jakby sie cos dzialo to smialo na porodowke mozesz jechac. Kazdy tydzien wydaje mi sie wiecznoscia w trakcie tego lezenia..staram sie funkcjonowac z dnia na dzien i ciesze sie z kazdego dnia i tygodnia bo to zwieksza dzidzi szanse. Wiesz co urodzisz?

Gość gość
A masz bole takie jak na okres, twardnienie brzucha czy taki tepy bol na dole? W ktorym tygodniu lekarz odstawil Ci leki? U mnie lekarka wspomniala cos o 30stym tyg na odstawienie luteiny ale nie wiem czy to nie za wczescie? Jednak pewniej sie czuje jak ja biore

Gość gość
Bedzie chlopak :) mi lekarka w 33 tyg przepisala jeszcze luteine i duphaston, w pon mam wizyte. W miedzyczasie odwiedzilam szpital, bo mi cos za mokro bylo, balam sie ze wody plodowe. Naszczescie nie. Kazali odstawic duphaston ale luteine brac jakby brzuch twardnial. Ktg wykrylo skurcze, fakt troche czasem poboli ale tak mam od 15 tyg. Podali sterydy na rozwoj pluc, magnez i dwie kroplowki na powstrzymanie skurczy. Chyba to byly te przepowiadajace, bo do teraz spokoj. Taki bol jak na okres czuje od 5 tyg, czasem byl tak mega ze ryczec mi sie chcialo. Temu leze bo bol nie do zniesienia. Gdzies tam na chwile kolp 6 mc bylo lepiej i teraz znow. Brzuch mi twardnieje tylko gdy mlody za duzo rozrabia, wiem ze wowczas niewskazane lezenie na plecach, a znow na boku masakra, bo bola biodra i mlody mi po zaladku kopie tak ze ogniem zionac moglabym. Oj straszne bylo to ktg w szpitalu, jak tak wepchal cos w zoladek , a nijak sie ruszyc.

Gość gość
U mnie tez chlopczyk. Ostatnio same chlopaki sie rodza w rodzinie i wsrod znajomych. Trzeba przetrwac. Ja bede w pon dzwonic do mojej lekarki i sie umawiac na srode bo tylko wtedy przyjmuje. Chce skontrolowac szyjke. Martwie sie troche ale mam nadzieje ze wszystko jest ok i ze dotrwamy do tego minimum 35 tygodnia albo i dluzej. Pomyslec ze z pierwszym synem bylam 7 dni po terminie jak urodzilam. Kolejny dzien za nami wiec jest dobrze

Gość gość
Ja lezałam na bokach bo na plecach bolał mnie brzuch. Boki czesto zmieniałam bo tez bolały biodra. jak skonczyłam 37 tc zaczelam wstawac. W 38 tc zaczelam wszystko robic w domu. urodziłam w 39 tc.

Gość gość
10:51 a dlugo musialas lezec? Od ktorego tygodnia ciazy? Super ze dobrnelas tak daleko i urodzilas w 39tc!!! Caly czas lezalas plackiem?

Gość gość
ja pieprzę taki okres leżeć, a później rodzą sie chore dzieci

Gość gość
A jesli to jedyny sposob aby donosic ciaze? Akurat nie ma korelacji pomiedzy lezeniem a urodzeniem zdrowego dziecka. Tutaj nie ma reguly. Tak samo dziecko moze urodzic sie chore w zdrowej/chodzacej ciazy.

Gość gość
12.07 najpierw do ok 20 tc prawie plackiem, tylko do wc, lekarza itp. Potem troche mniej tak do 25 tc. A od 31 tc znowu prawie plackiem. Czyli prawie cała ciąże. Jak skończyłam 37 tc to byłam mega szczęśliwa ze się udało. Dziecko urodziło się zdrowe, silne i 3600 :)

Gość gość
Bedzie wojna jak sie sami chlopcy rodza :x tak babcie mowily... Wybralas imie? Jak ma starszy? Tez przy corce nic mi nie bylo, do ostatniej chwili biegalam, moze juz za stara jestem na ciaze, jakby nie bylo, mam dosc ...

Gość gość
2018.01.05 Akurat ta Pani ginekolog, to co innego pisze, a co innego sama robiła będąc w ciąży.