Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość jeden dwa

W buddyzmie nie rozumiem

Polecane posty

Gość gość jeden dwa

tego ich wyjałowienia ze wszystkich ludzkich uczuć. Tej pustki w oczach i tego że im na niczym nie zależy prócz bliżej nieokreślonego oświecenia, którego probierzem są zresztą ich własne subiektywne odczucia.

Gość gość
zbdury pleciesz. Jestem buddystą i jak każdy człowiek mam uczucia

Gość gość
to czemu większość z was ma beznamiętną pustkę w oczach jakby była celem samym w sobie. a wnerw czy namiętność to jakaś duchowa porażka która trzeba zdusić w zarodku bo inaczej level oświecenia opada do zera?

Gość gość
Bo każda wiara ma określone zadania. Buddyzm ma takie i co zrobisz? Nikt ci wyznawac nie każe.

Gość gość
no i zdaje się wierzycie, że wszelkie choroby biorą swój początek w pryzmowaniu do siebie negatywnych uczuć więc trzeba te uczucia negować i udawać że ich nie ma- w psychologi to się nazywa wyparcie. wierzycie że umysł może kreować rzeczywistość w setkach miejsc po przecinku. wobec tego czy można wykreować swoją rzeczywistość na zdrową mając genetyczną chorobę np downa?

Gość gość
trzeba mieć OGROMNĄ WIARĘ żeby uwierzyć w buddyzm a żeby go zrozumieć to trzeba być bezrozumnym skoro wszystko w nim opiera się na subiektywizmie i postrzeganiu pozarozumowym i oczywiście każdy pragnie być oświeconym i oświecać innych oświeconych swoim oświeceniem :)

Gość gość
tautologia wyszła.. ale fajna bo logiczna ;)

Gość gość
12.02 nie jestem buddystka ale z tymi chorobami to nie jest wypieranie uczuć. To chodzi o emocje z którymi trzeba sobie na bieżąco radzić. To nie przerobione emocje powodują choroby.

Gość gość
powiedz to buddyście to z uśmiechem na twarzy stwierdzi jak uważasz

Gość gość
Buddyzm wcale nie twierdzi że wpływamy na swoją rzeczywistości tylko uczy przyjmować te która masz ze spokojem i pokorą. Masz wypaczony obraz buddystow. Przeciętnych wyznawca to nie dalaj lama.

Gość gość
12:37 pierwsze twe zdanie zgadzam sie to buddyzm i czy nas pokory i brania tego co jest

Gość gość
buddyzm jest ok.

No coś Ty ! To interesujący ludzie.Mam koleżankę jest buddyjką.Jest fantastyczna!Otwarta i akceptująca wszystko i wszystkich. Bardzo uczciwa osoba.

Gość gośćlubieale
jeden buddysta twierdził ze nigdy przez 50 lat z nikim sie nie pokłócił,rozmówca: to niemozliwe ze nigdy ani razu ! buddysta: musze sie z toba zgodzic :)

Gość gośćlubieale
a w ogóle to czesc jasminówka :) mam innego nicka ale co tam

Gość gość
17;27 kwintesencja buddyzmy. Ludzie bez kregoslupa.

Gość gość
Pod warunkiem ze nie odczyta sie tego jako musze przyznac ci racje ze ciezko sie nie zdziwic bedac na twoim miejscu

Gość gość
w Polsce buddyzm to głównie wykupienie książek Ole Nydahl i wyżarcie suplementów z Tracewskim z słuchawką

Gość gość
wytłumaczcie mi: buddyzm zakłada żeby nie pożadać niczego: ani drugiego człowieka, ani dóbr materialnych, ani uznania. Czy w takim razie buddysta może ,,normalnie'' kochać, chcieć spędzić życie z daną osobą? I tak jak inni pragnąć jej ciała,obecności, wzajemności?

Gość gość
mnie się wydaje że nie, nie może. ich normalność jest inna. ale z drugiej strony zauważyłam że ten buddyzm na sposób europejski to jest rozciągliwy myślowo i kultywacyjnie jak gumka w majtkach. mam jednego znajomego który wygląda i zachowuje sie jakby stąpał 1 metr nad ziemia i jakby ie zależało mu na niczym i nikim, bierząco to co jest nie ma to tez dobrze. ale mam też innego który jest trochę buddysta a trochę katolikiem że widać ma pewne buddyjskie naleciałości ale jednocześnie świętuje, słucha kolęd i poddaje się namiętnością, przyjemnością i takie tam.

Gość gość
poprawka* namiętnościom, przyjemnościom - sorry