Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Samodzielna92

Narkotyki we wczesnej ciąży Pytanie do mam

Polecane posty

Hej, Kilka dni temu okazało się, że jestem w ciąży- jutro idę do lekarza, ale sama podejrzewam 6 tydzień. Strasznie się obawiam, że coś będzie nie tak- poronię albo płód będzie obumarły. Nie mówiąc o wadach jakie mogą być później :< Prowadzę kiepskiej jakości życie- na co dzień raczej uboga dieta, w dodatku w ostatnim miesiącu imprezowałam biorąc narkotyki. Samo dziecko zostało poczęte pod wpływem ( nas dwojga) Oczywiście jak tylko zobaczyłam 2 kreski odstawiłam alkohol, narkotyki i fajki- nie mam problemu z odstawieniem, ale okropny mam do siebie żal, że przez moje wybory skrzywdziłam swoje dziecko. Pytanie do mam, ktore miay podobną sytuacje- mam szansę uroodzić zdrowe maleństwo? Ja to było u was? Czy znacie kobiety, które brały podczas ciązy i mają zďrowe dzieci? Bardzo proszę o powstrzymanie się od oceniania mnie- popełiłam mase błędów, ale nie miałam też lekko. Pozdrawiam

Gość gość
Rozumiem, że kwasu foliowego też nie łykałas na kilka m-cy przed zajściem? Też powinno się właśnie uzupełnić dietę w kwas foliowy zanim się zajdzie w ciążę. Nie mniej jednak to co robiłaś przed (narkotyki, alhokol) nie ma wpływu na dziecko, które jeszcze nie czerpie z Twojego wątpliwego "prowadzenia się". Zadbaj o Siebie JAK NAJSZYBCIEJ.

Gość gość
Spoko, patologia zawsze ma więcej szczęścia niż rozumu. Na bank będzie zdrowe jak ryba.

Gość gość
Autorko. Bardzo dobrze ze odstawiłas wszystkie używki. Mam nadzieje ze ciaza będzie początkiem zmiany trybu życia również dla twojego zdrowia. W każdym razie pierwszy najważniejszy krok zrobiłaś. Znam mnóstwo takich przypadków gdzie kobiety nadużywały alkoholu i żyły niezdrowo a dzieci urodziły się zdrowe. Podobno od samego poczęcia dziecko nie czerpie jeszcze od matki dopiero od któregoś tygodnia, wiec nie zamartwiaj się bo stres tez złe wpływa na ciąże. Zacznij się zdrowo odżywiać, wysypiaj się i chodź na badani regularnie a będzie dobrze. Trzymam kciuki.

Gość gość
To bardzo wczesna ciaza nic sie wiec nie stanie nie przejmuj sie. Ale teraz bierz jakies witaminy z kw foliowym i odzywiaj sie zdrowo bedzie dobrze

Gość gość
W ciazy najgorszy jest alkohol a narkotyki nie az tak bardzo

Gość gość
19.42 Skąd ty bierzesz takie brednie???? Uwielbiam jak na Kafe każdy powtarza pseudomądrości zasłyszane u cioci na imieninach. Obyście się nie zdziwili.

Gość gość
Trzeba usunac bo urodzisz mutanta

Dziękuję za odpowiedzi. Ja też mam nadzieję, że dzięki ciąży na stałe zmienie tryb życia :) Niestety alkohol też piłam Jeszcze w Sylwestra skończyłam z zatruciem :C Wczoraj kupiłam witaminy i żelazo. Dziś jeszcze polecę po kwas foliowy :) Troche mnie pocieszyliście :)

Gość gość
O ja piertole , tost sie niezle na sylwka bawila

Gość gość
Kwas foliowy powinno się brać przed ciążą, kilka miesięcy, pół roku. Cewa nerwowa kształtuje się w pierwszych tygodniach gdy kobieta jeszcze nie wie, że jest w ciąży. Później to już trochę musztarda po obiedzie, można brać, ale nie ma to już takiego znaczenia jak na samym początku.

Gość gość
Kup kwas foliowy i bierz. Lekarzowi o wszystkim powiedz. Oczywiście lekarza wybierz z dobrym sprzętem usg. Będzie dobrze.

Gość gość
To teraz się szanuj :) Powodzenia

Gość gość
Czytałam, że łożysko nie przepuszcza w 100% narkotyków tak jak w przypadku alkoholu. Nic się nie martw to wczesna ciąża, na pewno nie jesteś jedyna którą to spotkało. Jak powiesz o tym lekarzowi to z pewnością będzie się uważniej przyglądał maluchowi. Niektórzy nie potrafią zrozumieć, że przecież mogłaś nie wiedzieć lub też, że jesteś skończona menelica ale weź nie słuchaj takich opinii. Tak można nazwać kobietę, która pije przez całą ciążę, dokładnie wiedząc o niej.

Gość gość
Tak sobie tłumaczcie. I bierzcie odpowiedzialność za każdą jedną ciężarną, która przeczyta te brednie i uzna, że może pić i brać narkotyki np. prze pierwsze 3 miesiące, bo jak nie robi tego przez całe 9 miesięcy to nic nie szkodzi.

Gość gość
Autorko, cy wszystko jest ok czy nie dowiesz się dopiero jak dziecko będzie na świecie, po wielu miesiącach a nawet latach. USG nie powie czy wszystkiego.

Gość gość
Nie ma to jak szukać pocieszenia i informacji medycznych na Kafe zamiast rozmawiać z lekarzem. Jak coś będzie nie tak z dzieckiem to do kogo pretensje? Do anonimowej Zosi z forum, bo przecież jak ludzie których na oczy nie widziałaś, coś napisali to musi być prawda objawiona...?

Gość gość
Urodzi chore dziecko czy od alkoholu czy od narkotykow

Gość gość
No przecież na forum napisali, że narkotyki nie szkodzą we wczesnej ciąży to jak to urodzi chore?

Gość gość
Autorko skąd mniej więcej jesteś? Mogę polecić świetnego lekarza praktycznie w każdym mieście.

Gość gość
A po co jej lekarz? Patole rodzą zdrowe dzieci bez opieki lekarskiej. Ewentualnie jedna morfologia i git.

Gość gość
Bo zeby byc patola to trzeba miec konskie zdrowie i organizm ze stali i to w genachach do dziecka przechodzi tak samo jak zahartowanie na alkohol narkotyki i fajki. A swoja droga alkohol jest grozniejszy w ciazy