Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego mężatki czuja się lepsze od innych kobiet?

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie

Bo ktoś kiedyś stworzył mit, że jeżeli kobieta nie ma męża, dzieci to jest nic warta. I wiele innych mitów, szczególnie krzywdzacych kobiety jest.

Gość gość
Stilelibero dziś - też tak uważam. Skoro powszechnie funkcjonuje opinia, że kobieta musi: mieć męża, dziecko, to automatycznie ta która te cele osiągnęła czuje się lepsza od tych, które nie zrealizowały tych "zadań". Oczywiście nie każda mężatka/matka, tylko te bezrefleksyjne, proste, bardzo mocno polegające na opinii społecznej, a takich odnoszę wrażenie jest wiele...

Można się odnieść do wielu sytuacji, np. jeżeli facet prowadzi rozrywkowe życie, jakoś łatwo się go usprawiedliwia, tłumaczy, że musi się wyszumieć. A kim jest taka kobieta?

Gość gość
Nie mam pojęcia, ale też się z tym spotkałam. Wiele razy słyszałam od koleżanek bez szkoły, wykształcenia i jakiegokolwiek obycia w świecie, że nic nie wiem, bo jestem niedojrzała, nie mam męża i dzieci. Szkoda, że mówiły to laski, które zaciążyły w maturalnej, do matury nie podeszły i całe ich życie to praca na pół etatu w spożywczym i 3 dzieci, a do tego mąż z łapanki. Ja w tym czasie jeździłam po świecie, studiowałam, pracowałam, robiłam karierę - ale to ja jestem niedojrzała i nic nie wiem :D

Gość gość
znowu niedorzeczny temat. Naprawdę czujesz się lepsza? - pod jakim względem?.....głupota i tyle

Gość gość
To dotyczy tylko nieszczęśliwych mężatek. Człowiek szczęśliwy, spełniony nie czuje potrzeby porównywania się z kimkolwiek. Nie uważa się ani za lepszego ani za gorszego od innych. A człowiek zakompleksiony wymyśla różne dyrdymaly, mające poniżać innych, żeby sobie zrekompensować własne niskie poczucie wartości. Bo jak to, wyszłam za mąż, a nadal czuję się nikim, a miało być inaczej. No to jak czuję się kiepsko że sobą, to niech inni też się tak czują. A nie daj Boże, żeby dobrze się czuła że sobą jakaś panna, w końcu ma mniej ode mnie, więc jak śmie jej to wystarczać, skoro mnie to co mam nie wystarcza. A jak jeszcze kobieta jest nieszczęśliwa w małżeństwie, źle trafiła i dopiero po fakcie widzi, że zrobiła błąd, bo za wszelką cenę nie chciała być sama, bo się bała być wytykana palcami, że stara panna, a tu inna jest sama, nie przyjmuje się ludzkim gadaniem i w dodatku wygląda na zadowoloną z życia, to już umarł w butach. Zostaje sarkazm.

Gość gość
bo mają swojego Pana...

Gość gość
A czują się lepsze?nie zauważyłam

Gość gość
ja też nie zauważyłem. z drugiej strony 40 letnia niedogadzana panna.....w sumie wolę jednak młodą żonę.

Gość gość
taki mit, bo ktoś je chcial

Gość gość
Gowno prawda. Bo wiele mezatek i matek czuja sie gorsze. Bo maja dosc meza dzieci i rodziny. Lepiej byc stara panna albo isc na zakonnice. Niz byc popychadlem rodziny.

Gość gość
mężatki maja po co żyć. stare panny zdychają w samotności w przytułkach.

Gość gość
W tym roku skończę 31 lat, mam wyższe, zdążyłam też wyjść za mąż i owdowieć. Żadna z moich koleżanek nie przeżyła tyle co ja, są infantylne i niedojrzałe. Wciąż się licytują i oceniają, dla mnie takie zachowanie to mentalne przedszkole. Uprze się dziecko i koniec. Zaleciała tanimi liniami do Lizbony, więc lepsza od tych, które tam nie były

Gość gość
Część mężatek może owdowieć albo się rozwieść, takie scenariusze często pisze życie

Gość gość
I lepsza wdowa lub rozwódka czy nawet panna z dzieckiem - niż ta bez rodziny - niestety takie jest postrzeganie społeczeństwa.

Gość gość
odp na temat brzmi bo nie mają wyjścia

Gość gość
kobieta bez męża i dzieci to jakaś abstrakcja

Gość gość
Dla wenzatek na pewno haha.

Gość gość
tu już nawet nie chodzi o to że mężatki - ludzie żyjący w związkach generalnie czują lub też udają że czują się lepsi od wolnych. Nie wiem z czego to wynika - może tak naprawdę ukryta zazdrosć że nie mamy zobowiązań albo właśnie ten mit że każdy musi kogoś mieć?

Gość gość
Bo w głowach ludzi zajętych panuje mit że ktoś bez msza i dzieci jest gorszy, ogólnie c*****y dlatego właśnie jest sam. A gdy nie chce dzieci to juz w ogóle na pewno ma coś z głową.

Gość gość
05:22 Coś w tym jest - mój znajomy nieraz mi mówi "Ty to masz dobrze" bo jestem wolny to ja mu na to "To po co ci to było?" Niby narzeka ale dalej w ym zwiazku tkwią, ludzie tkwią w niedobranych zwiazkach przez konformizm,obawę przed samotnością tylko po co być z kimś na siłę,do tego byle kim? Czy związek na siłe rozwiązuje wszelkie problemy? Na łożu smierci i tak jesteśmy sami i w jej obliczu,partner czy partnerka nie ozwiażą całych problemów zycia. W dodatku jak jest to facet z depresją (bo ukuło się że depresję maja tylko kobiety co jest będem) to tym bardziej nikogo nie znajdzie bo to własnie facet ma dżwigać na barkach problemy świata i partnerki.

Gość gość
Taka niby wyzszosc to z moich obserwacji czuja te mezatki, dla ktorych zlapanie faceta jest jedynym osiagnieciem. Wsrod dziewczyn wyksztalconych i majacych ciekawe zajecie nie spotkalam sie z takim zjawiskiem.

Gość gość
są kobiety które ponad dziecko stawiają karierę - ale one nawet chcą by facet się jasno określił - juz niekoniecznie ślub ale przynajmniej zaręczyny

Gość gość
ludzie którzy żyją w związkach a pomimo tego krytykują tych co w nich nie są to w mojej opinii osoby bardzo nieszczęśliwe - no bo gdy sami jesteśmy szczęśliwi o zwracamy uwagę na to jak zyje ten drugi/druga? Chyba nie właśnie. Związek chyba nie spełnił ich oczekiwań wiec stąd chyba te frustracje - lepiej chyba być samemu albo nawet szuakc miłosci dokońca zycia niż być z byle kim?

Gość gość
mój brat chciałby mieć rodzinę, 2 dzieci, bo bardzo je lubi. Niestety ciągle trafiają mu się dziewczyny niedojrzałe, niepoważne. Bez przerwy podkreślają swoją wyjątkowość, wykształcenie, pasje podróżowania i rozwijania się. Jakby się umówiły, jakieś klony, nie wiem, co o tym myśleć. Brat niedługo skończy 30, wychowaliśmy się w normalnej, spokojnej rodzinie, nasi rodzice tworzyli udany związek, szanowali się, raczej byli zgodni. Pewnie chciałby to powtórzyć z jakąś fajną dziewczyną, niegłupią, a nie taką która tylko opowiada jak bardzo ją obrzydzają dzieci. Co ja piszę, "bachory", "gówniaki". Tak się zachowuje niby wykształcona dziewczyna. U nas w pracy są mężatki, które skończyły studia, potem założyły rodzinę, wróciły do pracy po urodzeniu dziecka. Na pewno nie mają tyle czasu, co singielki, bo rodzina wymaga poświęceń z obu stron i nie każdy się nadaje do tego. Tak samo nie każdy dobrze sobie radzi będąc singlem. Często ma problem z alkoholem, ale przynajmniej nie krzywdzi rodziny

Gość gość
udany zwiazek to też kwestia szczęścia/przypadku niestety.

Gość gość
Dlaczego autor zadaje tak tendencyjne i glupawe pytanie? Jak ktos się czuje z czyms gorzej, z czymkolwiek, to niech nad tym popracuje, a nie wmawia innym, ze czują się lepiej, albo są lepsi, a przez to maja się czuc "winni". Naprawdę glupio postawione pytanie, w tle dyskredytujące męzatki.

Gość gość
tak, to niestety prawda. Kiedyś była uroczystość po sąsiedzku, 50 lat po ślubie.Nas z rodzicami też zaprosili na imprezę do lokalu. Para 70 + zgodnie twierdziła, że drugą osobę tak naprawdę poznaje się żyjąc razem, w różnych sytuacjach, nieraz jest trudno, a znalezienie "drugiej połówki" to niestety loteria. Nie każdemu się udaje wygrać. Często o ile w ogóle trafisz, może być źle ☺

Gość gość
Ja też się zgadzam z 13:28. Nie dość, że loteria to jeszcze ryzyko. Bez ryzyka trudno coś niestety osiągnąć. Udany związek albo sukces