Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasia987123

Mieszkam w UK ale ślub wzięłam w Polsce

Polecane posty

Gość Kasia987123

Cześć, chciałam spytać o rade bo może ktoś już to przerabiał i wie co i jak. Mieszkam od prawie 4 lat w Szkocji ale niedawno wzięłam ślub w Polsce. Wróciliśmy do Szkocji i chce spytać jak to wygląda z punktu prawa tutaj? Wiem ze muszę zmienić nazwisko (bo zmieniłam już dokumenty) u lekarza, w banku itd ale co do urzędowej strony. w HMRC czy innych urzędach? Dzięki za pomoc

Gość gość
a co mnie twoj slub obchodzi? jezyka nie masz, ze nie potrafisz w urzedzie zapytac?

Gość gość
Rozwód też weźmiesz w PL?

Gość Kasia987123
Jeśli ktoś normalny i życzliwy ma doświadczenie i wie co należy zrobić to proszę o podpowiedz.

Gość gość
Ja też mieszkam w Szkocji (od 11 lat), bralam slub tutaj. cywilny. I co do nazwiska, to wiadomo tak czy siak musisz powiadomic jak je zmieniłaś. w przeciwieństwie do Polski, tutaj nie musisz podawać jakiś dowodów na piśmie że masz nowe nazwisko - po prostu dzownisz i mówisz, jakie masz teraz nazwisko i od kiedy. i tyle. tak było jak ja zgłaszalam nowe nazwisko, a było to 6 lat temu.

Gość gość
aha i jeszcze jedno - np w USA musialabyś mieć nazwisko jak mąz, np Kowalski, a nie Kowalska. tutaj mi uwierzyli, na słowo, że taka jest "Polish language rule" że pewne nazwiska i kobiet kończą sie na a, natomiast u mężczyzn na i. Zatem na szczęście nie jestem tu w papierach ani urzędach żadna Paprocki, lecz Paprocka ;)

Gość gość
Wyrazy najszczerszego wspolczucia, za kilka lat o ile nie wczesniej przypomnisz sobie moje slowa.