Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jaka różnica wieku jest między waszymi dziećmi?

Polecane posty

Gość gość

Zawsze chciałam mieć więcej niz jedno dziecko. Potem był okres (noworodkowy i niemowlecy), że zarzekalam sie,że nie będę mieć drugiego. M.in przez nieprzespane noce do 2 lat, mnóstwo chorob, mieszkanie z teściową i jej 'pomagamie' w wychowaniu. Teraz moje dziecko ma prawie 3 lata i zastanawiam się czy teraz, aby nie jest na to odpowiedni moment? W sumie 4 lata to nie jest taka mała roZnica między rodzeństwem. Z drugiej strony przemawia we mnie egoizm. I jak mysle, o tym ile wyrzeczeń mnie czeka, stresu, braku czasu dla siebie to mi się poprostu odechciewa. Dopiero zaczęłam się cieszyc, że z synem mam łatwiej, że lepiej spi, jest mniej absorbujacy, że w końcu jest tak jak chcialam. Moze teraz byłoby łatwiej, do tego mieszkamy już osobno. No nie wiem. Nie chce żałować potem.

Gość gość
U mnie był powrót do pracy po 3 latach, jedną praca, druga praca, wygoda bo dziecko odchowane i tak to się odwlekało, aż teraz jestem w ciąży i różnica będzie 8 lat. Trochę żałuję, że nie zdecydowałam się chociaż 2 lata prędzej.

Gość gość
Ja chcialam drugie od razu, udalo sie dopiero po 11latach. Bedzie 12lat roznicy, ale to nic, corka juz na tyle duza ze rozumie, a nie zostanie sama gdy mnie juz nie bedzie. Z reszta w ogole chcialam kilkoro dzieci, nawet szescioro, no ale nie zawsze jest dane to co chcemy.

Gość gość
Pomiędzy synami jest dokladnie 3 lata i miesiąc. Teraz, gdy mlodszy ma 4 lata, ta różnica jest ok, bo mają ze sobą dobrą relacje. Jednak kiepsko wspominam okres drugiej ciąży i pierwszy rok zycia mlodszego syna, ponieważ starszy syn był bardzo absorbujacy i potrzebował duuuzo uwagi.

Gość gość
Między moimi jest 16 miesięcy, ale u mnie cały ten proces przeszedł bez obciążeń, bo mam mega spokojne dzieci, męża, który się nimi zajmuje i nianię na pełen etat. Także ja nawet nie wiem, że mam jakieś dzieci. Teraz się zastanawiamy nad kolejnym, ale nie wiem czy się zdecyduję. Młodszy ma w tej chwili trochę ponad rok.

Gość gość
Mój syn ma prawie 3 lata i jest jest bardzo podły bije, drze sie, rzuca, tupie czy coś podobnego. Zaprowadzam go do.swojego pokoju i zamykam drzwi. Oczywiście krzyczy i płacze ,ale wie że dopóki się nie uspokoi nie może.wyjsc. jedyne co u nas się sprawdza.

Gość gość
Sama myśl o 2 dziecku to znak że powinno się pojawić. Mam syna który zaraz skończy 10 lat i też myślę o drugim dziecko. Strasznie żałuję że nie wzięłam się z mężem za drugie dziecko z 5 -6 lat temu . Teraz to jak 2 jedynaki

Gość gość mirajulu
Moj syn w maju bedzie mial 4lata i zaczelismy zastanwiac sie nad drugim dzieckiem. W sumie juz od roku sie zastanawiam i nie umiem sie zdecydowac. Znowu ciaza problemy mysle ze znowu bede musiala lezec w szputalu i to mnie zniecheca dlatego tak odkladam. Ale mysle ze moze od wakacji zaczniemy sie starac to i tak prawie 5l roznicy. Ja jestem jedynaczka i brakuje mi rodzenstwa nie chce tego dla mojego syna

Gość gość
Moj trzy latem robi to samo, drze sie; bije; tupie itd. Tez go wyprowadzam do swojego pokoju i to nie zawsze pomaga bo potrafi drzec sie pol h ! A starszy ma 10 lat. Roznica wieku 5,5 roku. Nie mam problemow w zwiazku z tym, razem sie bawia, mlodszy przebywa ciagle ze starszym, sama sie dziwie ze taki dobry kontakt maja. Moge wyjsc na zakupy czy do lekarza to starszy uwaza na mlodszego.

Gość gość
5 lat, 4 lata i 2 lata. Na tym koniec mamy nasza upragniona magiczna trojke. Planowalismy 2 ale ze wzgledu na plec postaralismy sie o 3cie no i mamy wszystko czego pragnelismy :D

Gość gość
Między 1 a 4 będxie 9 lat. Miedzy 1 a 2 3 lata Miedxy 2 a 3 3,5 roku Miedzy 3 a 4 2,5 roku.

Gość gość
Między córkami jest 19 lat. pierwszą urodziłam mając 20 lat, a drugą 39.

Gość gość
Ile bachorow..

Gość gość
Dzięki za odpowiedzi. A czy nie zalowalyscie, ze się zdecydowalyscie.na drugie? Szczególnie te mamy, których pierwsze dzieci były jeszcze małe? Ja szczerze sobie tego nie mogę wyobrazić. Całkowita dezorganizacja i destabilizacja.

Gość gość
10 lat

Gość gość
U mnie jest roznicy 16 lat syn ma 19 coreczka 3 dodam ze planowana Bardzo pragnelam drugiego dziecka ale jak to w zyciu bywa nie stac nas na to bylo. Syna urodzilaam bardzo mlodo jeszcze sie uczyłam, potem praca dorabianie sie na wlasne mieszkanie. Jak juz byl moment to niw bylo mi dane zajść w ciaze. Potem dwa poronienia rok po roku. No ale zawzielam sie jeszcze bardziej i mam wymarzona coreczke jedyne czego zaluje to tego ze tak pozno ze jest yaka ogromnna roznica wjeku miedzy moimi dziecmi. Moze zle napisalam nie to ze zaluje rylko jest takie zwatpienie czy oni kiedtkolwiwk znajda wspolny jezyk i czy ta wiez bedzie taka jaka bym sobie zyczyla.

Gość gość
4 lata różnicy.

Gość gość
Ja nie zaluje.

Gość gość
Najstarszy syn skończył 18 córka 16,5 córka 14 a najmłodszy ulubieniec wszystkich 1,5.boję sie że mały wyrośnie na rozpuszczonego " jedynaka" ale trudno jest wyczekanym ikochanym przez wszystkich dzieckiem.

Gość gość
Ja bym sie nie zdecydowala z taka przerwa. Ledwo co dziecko wyroslo, odpieluchowane, mozna wrocic do pracy, wyjscia sa bardziej swobode. Krotko mowiac zycie wraca do jakies tam normalnosci, zegnamy ten okres niemowlecy i znowu sie w to pakowac na 3 lata? Dlatego ja mam dzieci rok po roku bo wiedzialam ze jak sie nie zdecyduje od razu to juz wgl nie bede chciala do tego wracac. Poerwsze dziecko bylo mega trudn i ciezko bylo podjac taka decyzje ale chcialam dwojke dzieci. Teraz jest ciezko ale wiem ze za rok juz bedzie łatwiej. Dzieci maja 2,5 i ponad rok. Bawia sie razem i duzo w tym czasie moge zrobic ale znowu ani jedno ani drugie do tej pory nie przespalo nocy. budza sie po kilka razy w nocy..

Gość gość
U mnie będzie 7 boże 7 lat na co ją czekałam

Gość gość
Ha,ha..a ja znowu nie wyobrazam sobie roznicy roku czy dwoch A nawet trzech lat Wole duza różnice wieku,z roznych względów Kazdy jest inny,denerwuje mnie ta niwa moda do rodzenia dzieci rok po roku Kobita jeszcze jest w ciazy a juz pytaja kiedy drugie.. :O

Gość gość
Między synem a córką jest 14 lat różnicy :-) Dzieci planowane i ta najmłodsza dziś 2 miesiące najbardziej wyczekana i najdłużej się o nią staraliśmy... :-)

Gość gość
Ja tez zarzekałam się,ze zadnych dzieci. Cesarke mialam okropna,czas po też. I mowilam NIE NIE NIE.Az pewnego razu,gdy syn mial 4 lata zapragnelam znowu takiego malenstwa. I udalo sie szybko. Urodzilam corke,syn byl zachwycony,bardzo mi pomagal. Teraz juz corka ma 4 lata i wiem,ze to koniec choc bardzo bym chciala jeszcze jedno dziecko

Gość gość
3-4 to mało :p Nie mam dzieci ale mam siostre starszą o 9 lat i nie było problemów. Teraz jestem dorosła i nadal jesteśmy blisko

Gość gość
Ale mowcie co chcecie,rok czy ponad rok to hardcor..Malr dzircko powinno miec choc dwa,trzy lata tylko ywage mamy,cale jej poświęcenie Do tego organizm kobiety to nie maszyna i tez powinien dobrze sie zregenerowac,odpoczac A nie,od razu kolejne dziecko jak z tasmy..:O

Gość gość
No właśnie najgorsze jest to, że miałam naprawdę trudne dziecko od małego wrzeszczące, nie śpiące, chorowite. Każdy mi z rodziny współczuł tzn nie w tym sensie, że mam takie dziecko tylko, że jest mi ciężko. Teraz ma te nie całe 3 lata i jest cudownie grzeczny, Bawi się sam, można z nim już porozmawiać, przede wszystkim śpi w końcu i nie choruje. Można powiedzieć, że odetchnęłam z ulgą i nie raz powtarzalam sobie, że dobrze, że mam jedno i najgorsze już za mną. Od kiedy zaszłam w ciążę nigdzie nie byliśmy na żadnych wakacjach, imprezach. Z drugiej strony sama Z mężem mamy rodzeństwo i nie wyobrażamy sobie żeby nasz był sam.