Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

umowa najmu

Polecane posty

Gość gość

Witam, bardzo proszę o pomoc. Chce wynająć mieszkanie, znalazłam jedno okazało się że agencja się nim zajmuję, rządają od mnie 850 zł prowizji, chciałam negocjować bo wkoncu mieszkanie sama znalazłam ale nie zgadzają się. Problem polega na tym, że wlaściciele mieszkają w Irlandi, agencja posiada upoważnienie przesłane emailem, czy to się liczy? Czy musi być oryginał? Chcą podpisać umowę korespodencyjną? Czy takie coś istnieje? Podczas podpisywania mam uiścić prowizje i kaucje, a podczas zdania kluczy czynsz. Pani z agencji wyslala mi zarys umowy jest tam tylko imie własciciela, bez adresu i innych danych, jeżeli podczas podpisywania umowy nie bedzie tych danych, to oczywiście nie podpisze. Jakie dokumenty muszą mi okazać podczas podpisywania umowy, bym potwierdziła rzetelność tych działań. Już sama nie wiem co myśleć, boję się że mnie oszukają. Proszę o opinie

Gość gość
I słusznie się boisz .Umowa prowadzenia oferty wynajmu mieszkania przez agencję nieruchomości powinna być podpisana osobiście. Przy podpisywaniu umowy wynajmu/najmu muszą być wszystkie dane właściciela a w tym wypadku prawny tytuł własności do danego lokalu zgodny z danymi wynajmującego .Jeśli nie ma takich dokumentów to być może mieszkanie chcą wynająć oszuści. Umowa bez danych właściciela jest nieważna ,profesjonalna agencja nieruchomośc***ilnuje interesu obu stron a tu coś śmierdzi. Brak podpisu właściciela na umowie z agencją sprawia ,że agencja nie ma podstaw do żądania prowizji od wynajmu. Coś tu nie gra.