Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy możliwa jest ciąża?

Polecane posty

Gość gość

Hej. Od 2 lat zażywałam tabletki Elin. Wszystko było okej do momentu kiedy wystąpił problem z dostaniem ich w aptekach. Jakieś problemy w hurtowniach.Przy okazji stwierdziłam że może warto zrobić sobie przerwę. Skończyłam opakowanie i dostałam okresu z odstawienia. Na dwa dni przed zakończeniem tego okresu uprawiałam seks bez zabezpieczenia. Od tego właśnie okresu minęło już ponad miesiąc A okresu nie widać. Od dwóch dni często oddaje mocz. Niby nie czuje się inaczej niż zazwyczaj ale i tak boję się że mogę być w ciąży...co myślicie ?

Gość Cleo1976
Myślę, że prawdopodobieństwo nie jest duże, ale istnieje. Bo choć normalnie kobieta nie może zajść w ciążę podczas krwawienia z odstawienia, to jednak w przypadku odstawienia pigułek owulacja (którą normalnie pigułki hormonalne hamują) może - chociaż NIE MUSI - wystąpić zaraz po jego zakończeniu. A plemniki mogą przeżyć w ciele kobiety 3-5 dni. Częstsze niż zwykle oddawanie moczu a nawet opóźniająca się miesiączka nie muszą jednak świadczyć od razu o ciąży. Brak miesiączki może też świadczyć np. o tym, że w tym cyklu owulacja jeszcze nie wystąpiła (okres zazwyczaj występuje 10-18 dni po owulacji). Po odstawieniu pigułek czasami trzeba na nią długo czekać, a to wydłuża cykl. Jeżeli od tamtego stosunku upłynęło już co najmniej 14, a najlepiej 21 dni - zrób test ciążowy. Będzie już prawie w 100% wiarygodny.