Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kluski śląskie nie wychodzą mi dobre. Przepis

Polecane posty

Gość gość

Proszę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ugotuj ziemniaki.zmiel je.Nastepnie jak wystygna podziel je na rowne 4 czesci.1 czesc wyciagnij i w to miejsce wsyp make ziemniaczana. do rownego.I zagniec. i gotowe.Nastaw wode- posol do gotujacej wody wrzucamy kluski i gotujemy od wyplyniecia 2-3 minuty.Musisz sprobowac czy juz dobre.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak jak kopytka tylko troche maki ziemniaczanej!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Robie jak w pierwszym przepisie. Tylko dodaje 1 male jajko. Podobno to juz mniej slaskie. Ale nam takie smakuja i dobrze wychodza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robię w ten sposób 1,5 /2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna jajko lub dwa sól Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę , gdy ostygną w misce dzielę je na 4 części)krzyż robię) i jedną ćwiartkę przekładam na resztę ziemniaków a ten dołek zasypuję mąką ziemniaczaną na równo z resztą ziemniaków. Potem dodaję jajko lub dwa zależy od rozmiarów i dodaję łyżkę mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszam na jednolitą masę . Potem biore po niewielkim kawałku ciasta i formuję kuleczki lekko spłaszczając i na koniec robię dziurkę. Do gotującej osolonej wody wrzucam. Po wypłynięciu wyciągam na talerz. Kiedyś robiłam z samej mąki ziemniaczanej ale po dodaniu pszennej są mięciutkie i sie rozlywają w buzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jak troche mąki ziemniaczanej coś pierdzielicie , kopytka robi się z pszennej a śląskie z ziemniaczanej . Masakra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
oczywiście dodajesz też odlozoną wczesniej częśc mąki najlepiej Basi do pierogow

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
jezu ziemniakow nie mąki i makę ziemniaczaną oczywiście.Z Basią to do innego przepisu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A wlasnie propo pierogow... Jakiej uzywacie maki do pierogow? Zwykla basie widzialam ale twka specjalna do pierogow? Kupujecie moze w jakims znanym markecie czy lokalnym sklepie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja tortową do pierogów i klusek , naleśników

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kupuję tortową Dalachowską albo Basię albo w Lidlu tą czerwoną . Zawsze się udają. Ziemniaczaną kupuję z firmy kupiec.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja dodaje troche startej cebulki i jajko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Maka ziemniaczana i dwa jajka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I musza byc dobre ziemniaki. Nieraz sie trafia ch(ujo)we i wyjda kluchy okropne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×