Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kluski śląskie nie wychodzą mi dobre. Przepis

Polecane posty

Gość gość

Proszę.

Gość gość
ugotuj ziemniaki.zmiel je.Nastepnie jak wystygna podziel je na rowne 4 czesci.1 czesc wyciagnij i w to miejsce wsyp make ziemniaczana. do rownego.I zagniec. i gotowe.Nastaw wode- posol do gotujacej wody wrzucamy kluski i gotujemy od wyplyniecia 2-3 minuty.Musisz sprobowac czy juz dobre.

Gość gość
Tak jak kopytka tylko troche maki ziemniaczanej!

Gość gość
Robie jak w pierwszym przepisie. Tylko dodaje 1 male jajko. Podobno to juz mniej slaskie. Ale nam takie smakuja i dobrze wychodza.

Gość gość
Ja robię w ten sposób 1,5 /2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana mąka pszenna jajko lub dwa sól Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę , gdy ostygną w misce dzielę je na 4 części)krzyż robię) i jedną ćwiartkę przekładam na resztę ziemniaków a ten dołek zasypuję mąką ziemniaczaną na równo z resztą ziemniaków. Potem dodaję jajko lub dwa zależy od rozmiarów i dodaję łyżkę mąki pszennej. Wszystko dokładnie mieszam na jednolitą masę . Potem biore po niewielkim kawałku ciasta i formuję kuleczki lekko spłaszczając i na koniec robię dziurkę. Do gotującej osolonej wody wrzucam. Po wypłynięciu wyciągam na talerz. Kiedyś robiłam z samej mąki ziemniaczanej ale po dodaniu pszennej są mięciutkie i sie rozlywają w buzi.

Gość gość
Jak troche mąki ziemniaczanej coś pierdzielicie , kopytka robi się z pszennej a śląskie z ziemniaczanej . Masakra

Gość gość
oczywiście dodajesz też odlozoną wczesniej częśc mąki najlepiej Basi do pierogow

Gość gość
jezu ziemniakow nie mąki i makę ziemniaczaną oczywiście.Z Basią to do innego przepisu

Gość gość
A wlasnie propo pierogow... Jakiej uzywacie maki do pierogow? Zwykla basie widzialam ale twka specjalna do pierogow? Kupujecie moze w jakims znanym markecie czy lokalnym sklepie?

Gość gość
Ja tortową do pierogów i klusek , naleśników

Gość gość
Kupuję tortową Dalachowską albo Basię albo w Lidlu tą czerwoną . Zawsze się udają. Ziemniaczaną kupuję z firmy kupiec.

Gość gość
Ja dodaje troche startej cebulki i jajko

Gość gość
Maka ziemniaczana i dwa jajka.

Gość gość
I musza byc dobre ziemniaki. Nieraz sie trafia ch(ujo)we i wyjda kluchy okropne