Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Moja corka ma chyba aspergera Jestem zalamana

Polecane posty

Gość gość

Jestem mama 3 dzieci. Urodzilam niedawno blizniaki i mam coreczke 3 lata i 4 miesiace. Od dawna niepokoil mnie jej rozwoj mowy. Kilku specjalistow uspilo moja czujnosc. Corka pozno zaczela mowic, ostatnio zauwazylam ze nie potrafi uzywac prawidlowo zaimkow- mowi np. chce isc ze mna (w sensie ze ona ze mna), to nie smakuje tobie (w sensie jej), mimo, ze od poczatku prawidlowo uzywala JA i Ty. Zdarza sie jej powtorzyc cos po nas. Po lekturze internetu nie mam zludzen - spektrum. Jednak logopeda i psycholog nie widza problemu!!! Co robic,gdzie sie udac??? Jestem zalamana. Mam 3 miesieczne dzieci, rodzina nie chce sluchac o dalszych wizytyach a moje dziecko jest chore :-(

Gość gość
Przestań autorko wmawiać dziecku chorobę , nic takiego się jeszcze nie dzieje by panikować.Dzieci często w tym okresie różnie uzywają mowy .Mówisz że córka późno zaczęła mówić a ja mam sasiadkę której syn zaczął mówić mając 5, 5 roku.Do tego czasu praktycznie oprócz "baba" "tata" "mama" nie mówił kompletnie nic. Gdy widział kogoś obcego chował się za mamę wciskając twarrz w spódnicę .Dziś ma 6 ,5 roku , gada jak najęty jakby chciał nadrobić stracony czas.Nie denerwuj się więc na zapas , każde dziecko w innym tempie się rozwija .

Gość gość
trochę za mało jak na podejrzenie aspergera.

Gość gość
Ja juz mam diagnoze w glowie. Zaczynam ja powoli przepracowywac...corka jest malutka, boje sie, ze powoli zaczna wychodzic inne problemy. Najgorsze jest to,ze nie mam gdzie sie udac. Jestem w domu unieruchomiona przez 2 blizniakow z mega kolka:-( Jedyny moj „doradca i przyjaciel” to internet. Nawet nie wychodze na spacer codziennie, ostatnio juz nie mam ma nic sil. Maz mnie namawial na 2 dziecko, mamy blizniaki (kocham je b.mocno),ale boje sie przyszlosci. Z tego co czytalam na forach autyzmu takie problemy „przechodza” w aspergera. Corka chodzi do przedszkola, radzi sobie dobrze, bawi sie z dziecmi,ale czytalam ze czasem przedszkolanki dlugo sie orientowaly ze dziecko ma spektrum :-( Dzieki za pocieszenie- mnie nie martwi jej wolny rozwoj mowy,tylko te specyficzne problemy:-( nie spotkalam dziecka ktore tak mowi.

Gość gość
U mojej siostry tak bylo- maly bardzo pozno zaczal mowic do 3rz mowil 3slowa i niestety pozniej byly coraz to nowe przeslanki i w komcu stwierdzili u niego aspargera ciezko jest

Gość gość
No domyslam sie, ze bedzie ciezko :-( I to mnie zalamuje... teraz krdwo daje rade, jak dojda terapie,wizyty, to w ogole. Dlatego chcialabym juz zaczac,ale bez oficjalnej diagnozy to sobie moge co najwyzej pogadac na kafe :-(

Gość gość
Jestem oligofrenopedagogiem, pracuję z dziećmi ze spektrum autyzmu. Uważam, że masz jakiś problem ze sobą. Rzeczywiście sposób mówienia córki nie jest standardowy, ale poza tym nie wymieniłaś żadnych niepokojących objawów. Przestań wmawiać dziecku chorobę, bo zrobisz mu krzywdę.

Gość gość
A może córka przeżywa pojawienie się rodzeństwa i rewolucję w domu, jaka się z tym wiąże? Pomyśl o tym autorka. Dla córki to szok.

Gość gość
12.43 racja. wmawiasz sobie kobieto. jakie jeszcze objawy ma córka ze już diagnozę postawiłaś autorko? czy tylko na podstawie tego jednego?

Gość gość
Wmawianie dziecku Aspergera bazując na jednym mało specyficznym objawie jest co najmniej nierozsądne i bardzo krzywdzące dziecko . Jeśłi z taką upartością będziesz doszukiwać się choroby to bardzo skrzywdzisz córkę , bo który chłopak zechce mieć w przyszłości za żonę osobę z zaburzeniami ? Jeśli cokolwiek jest nie tak z rozwojem , masz czas na terapie gdy rozwiną się inne znaczące sygnały. Teraz zajmij się bliźniakami , zorganizuj kogoś choć na jeden dzień do opieki byś mogła odpocząć .

Gość gość
Akurat corka dosc dobrze przyjela rodzenstwo w domu. Fakt, czasem bywam troche niesforna i probuje na siebie zwracac uwage, silnie tez podkresla to moje, nie dzidziusia. Ale z tym sobie radze. Wiem, ze wygladam na wariatke, mimo,ze mam negatywne oceny od specjalistow to jednak czuje, ze cos jest nie tak. Nikt mi nie wyjasnil czemu ona tak mowi a przyklady z forum „inny swiat” mowia same za siebie. Niewykluczone, ze corka za jakis czas zostanie odrzucona przez grupe bo jej zachowanie przestana byc akceptowalne.jedyne co mnie podtrzymuje na duchu to fakt ze jest dosc towarzyska. Choc czasem od grupy sie odlacza i np pol godziny koloruje.

Gość gość
Oprocz tego nie zawsze reaguje tak szybko jakbym chciala na polecenia ktore jej wydajr, trudna ja odciagnac tez od bajek w tv

Gość gość
taka jesteś zmęczona i załamana, że przetrząsłaś cały internet doszukując się aspergera u córki. zamiast siedziec w necie i czytac głupoty lepiej poświęc jej czas. skoro logopeda i psycholog i panie w przedszkolu nie widzą problemu, to uważasz, ze ty kobieta nie wykształcona w tym kierunku wiesz lepiej??? naprawdę? jesteś taką alfą i omegą, bo przeczytałaś kilka forum??? szok. te matki coraz głupsze

Gość gość
Objawy: - myli/ zle odmienia zaimki, np. Myli ide z wami/z nami - czasem powtorzy po mnie wyrazenie ( ale na pytania zawsze odpowiada, nie powtarza) - nie chce brac udzialu w przedstawienich przedszklnych ( choc na probacg chetnie cwiczy i zna wiersze itp) - z dziecmi woli takie wyglupy/ganianie, niz zabawy tematyczne ( ten element troche mi nie gra,bo corka uczestniczy z zabawach z dziecmi,choc woli zabawe w malym gronie niz np. koleczko,tu potrzebuje czasy na oswojenie)

Gość gość
"Oprocz tego nie zawsze reaguje tak szybko jakbym chciala na polecenia ktore jej wydajr, trudna ja odciagnac tez od bajek w tv " czyli JAK KAŻDE ZDROWE DZIECKO! X "fakt ze jest dosc towarzyska. Choc czasem od grupy sie odlacza i np pol godziny koloruje." SERIO? I ty uważasz, ze ma aspergera, bo pół godziny sama koloruje? Puknij się w głowę kobieto. Zadne dziecko z zespołem aspergera nie jest towarzyskie i 100 % swojego czasu spędzają same. x podsumowując koniecznie idź do psychiatry ale ze swoją głową, nie z dzieckiem. to chyba jest jakaś kiepska prowokacja

Gość gość
Do tego lubi bajki w tv i ciagnie ja do slodyczy

Gość gość
to nie są żadne objawy aspergera!

Gość gość
to już żałosne prowo

Gość gość
Procz tego nie chcesie uczyc dodawania i odejmowania

Gość gość
Autorko, jestem mamą synka z autyzmem wczesnodziecięcym. Jeden objaw to za mało by stwierdzić, że dziecko ma autyzm (ZA to też autyzm), nikt nie wyda papierów zdrowemu dziecku, diagnoza autyzmu to miesiące badań, wizyt i obserwacji. Fakt, że wielu lekarzy pierwszego kontaktu nie ma bladego pojęcia o spectrum. Jeżeli cokolwiek cię niepokoi to udaj się do dobrego psychologa dziecięcego, dobrego logopedy, olej internetowych doradców. Brak mowy czy problemy z nią to jeszcze nie autyzm. Autyzm to cały zestaw zaburzeń komunikacji. Ja miałam szczęście spotkać dobrą panią psycholog, bo inni pseudo specjaliści to nie wykryliby u mojego dziecka nic jeszcze przez dwa lata. Nie nakręcaj się, słuchaj swojej intuicji, nie "diagnozuj" dziecka przez internet.

Gość gość
To sa podszywy, to nie pisalam o tej TV. Akurat cyferek i literek nauczyla sie chetnie sama z zabawkiwegi tableta (juz go wyrzucilam,bo to nie sa zabawki dla autikow). Corka ma goraczke,nie podalam jej przypisanego antybiotyku,bo sie boje,wyczytalam,ze to pogarsza funkcjonowanie. Duzo ludzi dzis sie ze mnie nabija,zaklada fejkowe tematy a ja zostaje sama z problemami.....

Gość gość
Dziekuje 13:11 Bardzo chcialabym spotkac na swej drodze specjaliste z prawdziwego zdarzenia,bo boje sie ze za 2 lata,kiedy objawy beda jak na dloni, powiedza no tak racja.... :-(

Gość gość
Autorko, pomyliłam tematy, przeczytaj proszę moją wypowiedź z tego drugiego tematu o autyzmie u 11mc córki, mój syn miał bardzo duże problemy bo nie mówił prawie w ogóle, tam pokrótce opisałam naszą drogę do diagnozy

Gość gość
Przede wszystkim dziękuje tym, którzy poważnie potraktowali mój temat. Powyższy wpis przeczytałam - dzięki. Badanie słuchu mam, zrobiłam na własna rękę, jest ok. O afazji też myślałam ,ale córka mówi już sporo i coraz więcej, a właśnie niepokoją mnie problemy, które wyszły wraz z rozwojem mowy. Mieszkam w mieście powiatowym, córkę obserwowały panie z ośrodka wojewódzkiego dla dzieci z autyzmem. Tylko problem w tym, że córka "na pierwszy rzut oka" jest ok, nawiązuje kontakt ,zagaduje, patrzy w oczy i podejmuje zabawę. Jednak czytając rożne fora (wiem brzmi trochę dziwnie, jakaś laska czyta fora i stawia dziecku diagnozy) część mam pisze, że objawy aspergera u dzieci wysokofunkcjonujących były na tyle lekkie, że o diagnozie nie wiedzą nawet przedszkolanki i nic się nie domyślają, nie wie o tym nawet dalsza rodzina, bo nie ujawniano diagnozy i nikt się nie domyśla problemu. Z tego co czytałam prawdziwa bomba wybucha w szkole bądź w okresie dojrzewania, gdzie dzieci muszą brać leki i chodzić na regularną psychoterapię, bo inaczej funkcjonują coraz gorzej. Kurczę, napiszcie mi mamy mające dzieci ze spektrum - czy to mozliwe? Może moja córka to taki przypadek - lekkie objawy, niby funkcjonuje ok a potem wyjdą inne kwiatki?

Gość mama dorosłego z Aspregerem
tu znajdziesz pomoc Fundacja Prodeste - kontakt e-mail: prodeste@prodeste.pl Polskie Towarzystwo Zespołu Aspergera - kontakt e-mail: ptza@asperger.org.pl Fundacja SYNAPSIS - kontakt e-mail: fundacja@synapsis.org.pl Fundacja Wsparcie i Rozwój - kontakt tel.: 501-761-834, 501-666-539 Stowarzyszenie Pomocy Osobom z Zespołem Aspergera ASPI - kontakt e-mail: stowarzyszenie-aspi@wp.pl Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom i Osobom Dorosłym z Zespołem Aspergera oraz Zaburzeniami Pokrewnymi "AS" - kontakt e-mail: asperger.bielsko@wp.pl Fundacja SCOLAR - kontakt e-mail: scolar@scolar.pl Centrum Terapii Autyzmu SOTIS - kontakt e-mail: sotis@sotis.pl Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom z Ukrytymi Niepełnosprawnościami "Nie-grzeczne dzieci" - kontakt tel.: 887-059-343 Fundacja SAVANT - kontakt tel.: 601-317-168 Fundacja Syriusz - kontakt e-mail: biuro@fundacjasyriusz.pl http://www.poradnikzdrowie.pl/psychologia/choroby-psychiczne/zespol-aspergera-objawy-rozpoznanie-i-metody-terapii-zespolu-aspergera_34470.html

Gość gość
Dziekuj***ardzo za wskazowki. Mieszkam na polnocy Polski i wszystkie sensowne adresy sa daleko od miejsca zamieszkania. Z moim niemowlakami nikt nie zostanie a ja rusze sie najwczesniej za jakies pol roku. I ten czas/to bezczynne czekanie jest dobijajace. Gdybym wiedziala co mnie czeka Nigdynie zdecydowalabym sie na druga ciaze....:-( :-(

Gość gość
Autorko odetnij sobie internet. Dobrze ci radze . Idz do porządnego specjalisty i błagam nie diagnozuj corki wg tego kto cos napisal w necie. Umów ja z lekarzami jakimi trzeba. Nagraj sobie na ten czas opiekę nad blizniakami i już.