Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Miałyście w ciazy robione badania na cytomegalię?

Polecane posty

Gość gość

Ja dopiero teraz o tym przeczytalam w internecie i mnie to sparaliżowało. Obecnie jestem w 24 tygodniu.

Gość gość
Ja nie miałam. Mieszkam w uk i tutaj nic takiego nie robią bo podobno kobiety rzadko się zagrażają w ciąży bo większość to już przechodziła zazwyczaj w wieku dzieciecym. Moja córka urodziła się nieslyszaca i zrobili jej badanie na cytomegalie, z początku wyszło dodatnie i byłam przerażona że przez to nie słyszy itd.a i jak przeczytałam o innych potencjalnych problemach zdrowotnych to już w ogóle bylam zalamana, na szczęście dalsze szczegółowe badania wykluczyły cytomegalie. Autorko dla wlasnego spokoju zrob to badanie przynajmniej bedziesz wiedziała czy powinnaś jeszcze bardziej uwazac

Gość gość
zamierzam je zrobić we wtorek, ale z tego co czytalam w badaniu moze wyjsc tak, ze mielismy przebyte zarazenie od okolo 3 miesiace wczesniej do dawien dawna, a ja w pazdzierniku mialam bol gardla, lekko podwyzszona temp, powiekszone wezly i na ddoatek mialam malo plytek krwi. cytomegalia tylko w 10% jest objawowa, ale te dolegliwosci moga o niej swiadczyc. nawet jak teraz zrobie badanie, to nie bede wiedziec czy wtedy mialam ta cytomegalie czy to bylo tylko przeziebienie. dziekuje za odpowiedz na moje pytanie.

Gość gość
Mi sie wydaje ze od pazdziernika nie opadlyby jeszcze przeciwciala igm, a jesli cos wyjdzie zrobisz awidnosc. Nie panikuj, nie wymyslaj, pewnie nie mialas zadnej cytomegalii tylko zwyklego wirusa. Ja robilam to badania w 1 ciazy i przed 2 ciaza i nigdy nie przechorowalam, wiec mialam gdzies w swiadomosci ta swiadomosc zeby uwazac, poza tym tez tak czytalam i panikowalam jak Ty:)

Gość gość
Ja mialam zrobilam prywatnie bez skierowania

Gość gość
dzieki za pocieszenie, troche panikuje bo ja pracuje jako nauczycielka w szkole , teraz juz jestem na L4 ale wtedy chodzilam do pracy, szkola to siedlisko chorob i wirusow. dzieci kaszla, kichaja, przychodza chore do szkoly. wtedy nawet nie wiedzialam o tej chorobie, teraz poszlabym chyba od razu na L4.

Gość gość
Miałam i nic nie wyszlo...w grupie ryzyka nie byłam...badanie robione prywatnie

Gość gość
Spokojnie, czesto nawet matki sie nie zarazaja od wlasnych dzieci. Nie zakladaj najgorszego bo sie wykonczysz. Jak cos by wyszlo to sie bedziesz martwic, ja mysle, ze wszystko bedzie dobrze! Najlepiej zebys miala stare przeciwciala igg i ujemne igm, poczytaj, ale wydaje mi sie ze te igm spadaja dlugo, nawet pol roku. Znajoma przechodzila jak bylam w ciazy wlasnie (ale sie z nia i tak nie widuje) i dlugo to trwalo.

Gość gość
ok, dzieki :) to teraz oby do wtorku, ale przyznam, ze caly czas o tym mysle

Gość gość
tak w 14tc a potem trzeba około 24tc prywatnie