Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy są tu mamy roczniaków karmiące piersią?

Polecane posty

Gość gość

Jak wygląda jadłospis waszych dzieci? U nas jest tak: I śniadanie - pierś II śniadanie - owoce ze słoiczka lub starte surowe. Potem chwile possie pierś, bo inaczej nie zaśnie, a przed południem mamy drzemkę. Obiad - gotowe danie ze słoiczka Podwieczorek - kromka bułki z masłem. Potem pierś przed drzemką. Kolacja - kaszka Bebilon Alerlac (wiem, że tam jest niepotrzebny cukier, ale jak wcześniej podawałam Holle z owocami, częściej budził się w nocy). W międzyczasie chrupki do ręki. Mam wrażenie, że dieta mojego dziecka jest za bardzo "niemowlęca", problem w tym, że jak próbuję wprowadzić bardziej dorosłe jedzenie, to dziecko nie chce brać do ust. Próbowałam podawać bułkę z pastą jajeczną- wypluwał. Jajecznicę wypluwał. Ziemniaki wypluwał. Chciałam dać kawałeczek sera żółtego ze swojego talerza, ale się wykręcał. Nie wiem jak zachęcić go do bardziej "dorosłego" jedzenia i co mam podać żeby smakowało. A jak jest u was?

Gość gość
Jak mój syn miał rok to jadł wszystko to co my a pierś był a tylko w nocy i raz dziennie przed drzemka. Nigdy nie dawałam słoiczków ani żadnych papek czy kaszek gotowych. Twoje dziec ko ma bardzo uboga dietę. Gdzie są świeże warzywa, gdzie kasze , mięso, jajka?

Gość gość
Nie karmie piersią ale mieliśmy problem z tym tez ale zaczęłam od marchewki i dałam słupki, plasterki, pokrojone w kostkę i patrzyłam jak zareagowal. Czasem kształt tez zachęca. Teraz ma 16 miesięcy i je wszystko normalnie :)

Gość gość
12.50 Kasze i mięso są w słoiczkach. Żółtko dodaję do gotowego dania ze słoika co drugi dzień

Gość gość
No to skoro uważasz że to jest ok to czego szukasz na forum ?

Gość gość
Mam synka który za miesiąc będzie miał rok. Też kp. On je normalnie obiad zupe a potem drugie danie. Ale to tak dopiero od świąt. Wczesniej to była tragedia , nie chciał jesc kawałków wogole, papek tez nie, karmienie go to był koszmar.. Od świąt to tak ruszyło lawinowo ze je praktycznie co my. Ale musi byc w kawałkach. Inaczej nie ruszy :) Co ci mogę poradzić: gotuj mu ta zupe sama. Ta w słoiku ma zupełnie inny smak. Zrob np ogórkowa lub krupnik . Zalezy od tego jak dziecko gryzie mozesz ja rozdrobnić widelcem albo np niektóre ziemniaki do ręki. U nas w święta syn sie zajadal u babci cytrusami np mandarynki i kiwi i mam wrażenie że nauczył się gryzc na tych wlasnie mandarynkach. Podzielone na cząsteczki, wypijal z tego sok i resztę wypluwal. Tak załapał gryzienie ze teraz o łapkach nie ma mowy. Jabłko tez w całości, tak obgryzie ze widac ogryzek a jak mu tarlam wczesniej to jabłko to mial odruch wymioty. Spróbuj z tymi kawałkami. Brokuły w calosci tez sa super.

Gość gość
12.35. Nie napisałam, że jest ok tylko że nie chce spróbować dorosłego jedzenia. Kaszę dodaną do słoika zje. Samej nie.

Gość gość
Moja córka ma 13 miesięcy i wszystkie danie ze słoika musialam wyrzucać bo niechciala.Ale od początku rozszerzenia diety starałam się przygotowywać jej posiłki takie bardziej papkowate i to samo w większych kawałkach i zazwyczaj bardziej podchodzily jej duże kawałki .wydaje mi się ze im wcześniej dziecko zacznie uczyć się samodzielnego jedzenia tym lepiej.dotyka jedzenie sprawdza konsystencję temperature i z ciekawości sprawdza smaki. Na poczatku wiecej sie pobawi, wyrzuci ale zawsze cos sproboje.córka bardzo lubi wszelkie kasze makarony razowe, avocado, ryby nie lubi ziemniaków ma odruch wymiotny do dziś.lubi zupki i piers dostaje 2-3 razy dziennie zalezy od dnia.

Gość gość
gość dziś Schabowego i bigos też dajecie swojemu dziecku?

Gość gość
Ubogie jedzenie. Dlaczego na śniadanie nie ma nic treściwego? Omlet? Placki z serka wiejskiego? Kanapka? Czy nawet zwykła jaglanka z bananem? Kiepsko. Moje dziecko rano jak wstaje juz nie dostaje piersi a zaczynamy od normalnego śniadania, drugie śniadanie-owoc, pozniej drzemka-bez piersi (piers to jedzenie) jak wstanie zje zupe. Pozniej kilka biszkoptów czy tam chrupek albo cos z naszego jedzenia-brokuł w kawałku, ziemniak czy mieso. Na kolacje kaszka albo kanapka zalezy. Pozniej wypija moje odciągnięte mleko z kubka i spanie. Ja juz jestem na etapie odstawienia i w nocy nie dostaje piersi a wode. Wróciłam do pracy a młoda jest z babcią.