Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ZUS jakos sprawdza prawo do zasilku chorobowego

Polecane posty

Gość gość

I czy system wykazalby jeszcze 1 umowe np zlecenie.Czy nie?

Gość gość
Jesli jestes na zleceniu i nie masz dobrowolnego chorobowego to nie ma płatnego l4. A ZUS ma wszystkie info, bo pracodawca zgłasza zatrudnienie i opłaca składki

Gość gość
Czy jesli przechodze na zwolnienie chorobowe z umowy o prace to zus widzi w systemie ze jest jeszcze umowa zlecenie?

Gość gość
jhjj

Gość gość
oczywiście że tak!

Gość gość
tak, bo zleceniobiorca musi być zgłoszony do zusu

Gość gość
czyli zus klamie.? jak to mozliwe ze odrazu w momencie przejscia na zasilek chorobowy zus nie widzial w systemie tej umowy?i dopiero dopatrzyl sie jej po prawie roku po ustaniu prawa do tego zasilku?

Gość gość
ggf

Gość gość
kkk

Gość gość
Widziałby natychmiast, gdyby to sprawdzał. Widocznie nie było powodu, by robić kontrolę. Teraz kontrolują wstecz i to wyłapali.

Gość gość
Wystarczyło poczytać chwilę i byś wiedziała że nie można mieć żadnej dodatkowej umowy na l4, na zasiłku w pupie itp itd. Google wie wszystko a jeszcze znajdują się ludzie co nie potrafią wklepac kilka liter aby potem nie mieć kłopotów

Gość gość
Przykro mi, ale jeśli miałaś taką sytuację, to znaczy, że teraz będziesz musiała zwrócić cały niezależnie pobrany zasiłek wraz z odsetkami.

Gość gość
Sorry byłaś chora i byłaś na l4 a jednocześnie pracowalas gdzie indziej? Czyli byłaś zdrowa tylko oszukiwalas :(

Gość gość
mialam tylko umowe z ktorej nic nie mialam.bo to dodatkowa umowa.nie pracowalam z 2 umowy.

Gość gość
To jak nie pracowalas to ona nie była aktywna, nie było składek ani pensji.

Gość gość
tak. ale zus sie uczepil tej umowy.i nie powinnam jej miec.Ze musialabym ja rozwiazac jak poszlam na l4. ale jak i zus jak i kadry twierdzily ze tak moze byc. jak widac nie.za 4 dni mam sprawe w sadzie bo odwoluje sie. ale uzasadnienie zusu takie ze nie mam szans na wygrana.

Gość gość
O kurde. Wspolczuje. Teraz bekniesz nie mala sumka. Trzeba bylo sie dowiedziec to i tamto. Od czego jest net? Od czego darmowi doradcy? ZUS i skarbowka nie wybaczaja!

Gość gość
No to jeśli umowa nie była aktywna i nie świadczylas pracy to przecież można uznać że wygasła.

Gość gość
no wslanie sie dowiadywalam i zrodla czyli zus oraz kadry. mialo byc zawieszenie umowy zlecenia- co sie potem okazalo nie mozna takiej umowy zawiesic. mam do zwrotu cos ok 8000zł. mam adwokata moze on jakas mnie wybroni.

Gość gość
Ale umowa zlecenie była bezterminowa?

Gość gość
Znam Cie

Gość gość
Art 747-748 kc umowa wygasa gdy wykonano swiadczenie Możesz powiedzieć że zrealizowała zlecenie A potem ona wygasła. Choć domyślam się ze u Ciebie sytuacja była inna-ZUS złożył zastrzeżenia bo będąc na l4 dostawali z innego źródła składkę id zlecenia i teraz Cię mają.

Gość gość
nie bylo zadnych skladek. dochod 0 zł i skladki 0zł.a umowa byla na czas nie okreslony. tu pisze w okresie przebywania na l4.

Gość gość
Nie ma zleceń na nieokreślony. Musi być cel wjakim umowa jest zawierana Kręcisz cos

Gość gość
jak twierdzi zus. po ustaniu zatrudnienia z tytulu umowy o prace automatycznie otrzymalam tytul ubezpieczenia chorobowego dobrowolnego lub obowiazkowegowobec tego zasilek z zus sie nie nalezy. i tez nie ma tu znaczenia ze nie bylo skladki chorobowej , poniewaz nie wypelnilam deklaracji- tego druku ze chce zostac objeta dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym.

Gość gość
w umowie mam tak. umowa zawarta od np.14. 05.2015. i tyle. nie ma terminu zakonczenia umowy.

Gość gość
gg