Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak powinna się ubrać

Polecane posty

Gość gość

mama dziecka na jego komunię gdy nosi żałobę po jego ojcu

Gość gość
Normalnie.

Gość gość
Jak dla mnie to żałoba jest w sercu. Ubierz się jak dla Ciebie będzie dobrze. Ale znając ten naród zostaniesz tak i siak zjechana.

Gość gość
Nie nosiłabym żałoby, nie trzeba świecić czernią. Skromne kolory to szary, biel, beż, idealne na komunię. :)

Gość gość
Będzie pół roku myślę że powinnam być na czarno ale niewiem czy na komunię tak wypada mieszamy w małej miejscowości i boję się plotek

Gość gość
Provo.

Gość gość
Na szaro tez się ubiera w żałobie.

Gość gość
Ja chciałbym pójść na czarno ale ktoś już mi powiedział że nie wypada i ludzi e będą gadać

Gość gość
Na czarno to jakoś tak ostentacyjnie, lepszy ciemny szary. Wyrazy współczucia :-/

Gość gość
Ale o czym będą gadać? Że nosisz żałobę po mężu? To już całkiem pokręcone... Wypada jak najbardziej, zwłaszcza że czarny jest po prostu elegancki, ale jak aż tak się przejmujesz czyimś gadaniem to załóż ciemnoszarą, albo ciemnofioletową sukienkę i czarny żakiet.

Gość gość
U mnie ludzie potrafią oglądać nawet to że ktoś był w spodniach na pogrzebie

Gość gość
Przypinasz czarną wstążeczkę do sukienki i masz wy/je/ba/ne. A niech sobie gadają. Pomógł ci ktoś, jak zostałaś wdową? Nie? To niech się odp/ier/dolą.

Gość gość
Ci którzy pomagają nie Obraniaka Tylka

Gość gość
ja tak miałam w ubiegłym roku... w kwietniu zmarł mój mąż a w maju komunia syna. Ubrałam się w stonowanych kolorach, ale nie na czarno.

Gość gość
Brązowa doradza granatowa sukienkę

Gość gość
Dlaczego nie na czarno

Gość gość
Już przed II wojną światową zwracano uwagę na to, że noszenie pełnej żałoby jest wskazane tylko wtedy, gdy stać nas na żałobny strój, w którym przecież wszystko i wciąż musi być czarne. Nie można więc np. nosić zielonego płaszcza do czarnego żałobnego stroju. Już wtedy można więc było sygnalizować żałobę czarną opaską pamiętając o tym, by kolory naszych ubrań były bardzo spokojne i zbliżone do czerni o ile to tylko możliwe. W czasie żałoby powstrzymujemy się oczywiście od tańców i udziału we wszystkich „radosnych” rozrywkach. Tradycyjnie żałoba po śmierci współmałżonka trwa przez rok i sześć tygodni, po śmierci rodziców żałobę nosimy przez sześć miesięcy, a przez kolejne pół roku trwamy w tzw. pół żałobie (szare stroje). Po rodzeństwie i dziadkach żałoba trwa pół roku, a po dalszych krewnych trzy miesiące. "

Gość gość
Poszłabym w ciemnych szarościach czy szaro-czerni ewentualnie, ale nie w czystej czerni. Z perspektywy czasu wiele osób może nie pamiętać kontekstu, i czerń będzie wyglądać jakby to komunia była powodem żałoby.

Gość gość
Ja będę na czarno ubrana mimo braku żałoby, może nie totalnie, ale bez przesady to bardzo elegancki kolor

Gość gość
Dziwi mnie to unikanie ciemnych i jak ktoś napisał eleganckich kolorów na rzecz obrzydliwych cukierkowych pasteli. Później wszyscy goście weselni płci żeńskiej wyglądają jak dzidzie piernik.

Gość gość
I co