Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wypowiedzenie

Niepodpisana umowa o pracę a wypowiedzenie

Polecane posty

Gość wypowiedzenie

Cześć Czy wie ktoś może, jak się ma sprawa z okresem wypowiedzenia i rodzajem wypowiedzenia w takiej sytuacji jak moja? Opisuję: Pracuję w pewnej firmie od grudnia 2016. Upominałam się o umowę o pracę, aż w końcu dostałam...na okres próbny od 01 do 31 grudnia 2016. Następnie upominałam się o normalną umowę o pracę, nic to nie dało, zawsze zostało przekładane na póżniej. Aż w końcu przestałam się upominać, bo po zorientowaniu się w sytuacji w firmie stwierdziłam, że nie chce się z nią wiązać i będę póki nie znajdę czegoś nowego. Wolałam nie podpisywać umowy z okresem wypowiedzenia np. 3 miesiące. I teraz nadszedł czas, że szukam ostro innej pracy. Prawdopodobnie niedługą uda mi się nową dostać. Składki są za mnie odprowadzane, kontroluję to. Wypłata zawsze na czas. Wykonuję swoje obowiązki, wszystko jest tak jakbym umowę miała, a jednak jej nie mam fizycznie, jest zawarta jedynie w sposób dorozumiany. Jaki okres wypowiedzenia mnie obowiązuje w tej sytuacji ? Z góry dziękuję za pomoc:)

Gość gość
Nie mozesz wypowiedziec umowy, ktorej nie ma. Poza tym Twoj pracodawca lamie prawo. Nie ma mozliwosci dopuszczenia do pracy osoby bez umiwy - chocby zlecenia. Gdybys poinformowala PIP i przyszliby na kontrole, pracodawca musialby zaplacic kare. Takie dzialanie jest niezgodne z prawem, wiec ogolnie miga ci skoczyc. Znajdz nowa prace i po prostu poinformuj ich o tym, ze np. pracujesz jeszcze do konca tygodnia czy miesiaca i tyle

Gość wypowiedzenie
Dziękuję za odpowiedz. tak, z tym PIP to też się już poinformowałam że mogą niezłą karę zapłacić. No ale póki co nie chcę nikomu robić smrodów. Wyczytałam, że jeśli pracodawca umożliwia wykonywanie obowiązków i płaci normalnie, to taką niepodpisaną fizycznie umowę traktuje się, że została zawarta w sposób "dorozumiany" i automatycznie jest na czas nieokreślony. I właśnie nie wiem czy bez konsekwencji mogłabym zrobić tak, jak piszesz - po prostu się zwolnić z dnia na dzień. Jeśl tak, to byłoby super ale coś mi mówi, że nie dokońca tak to wygląda...może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia ?

Gość gość
uuup

Gość wypowiedzenie
czy ktoś jeszcze ma może jakieś doświadczenia ?