Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jusyy

Hipotrofia dziecka?

Polecane posty

Gość Jusyy

Hej dziewczyny. Byłam dziś na usg kontrolnym u mojego ginekologa i niestety wyszło, że dziecko jest o prawie 2 tyg mniejsze niż powinno (26+3 tc - 720gram) lekarz mówi, że tak może być bo moja mama małe dzieci rodziła. Ja jednak strasznie się martwię i najchętniej pojechałabym do szpitala klinicznego na KTG i sprawdziła czy nie ma hipotrofii. Dodam, że do 24 tc wszystko było zgodnie z kalendarzem. Czy miałyście taką sytuację? Co byście zrobiły na moim miejscu?

Gość gość
Czesc. Tak,mozliwe,ze moze byc male ale moze jeszcze urosnac .... Moja niunia jest hipotrofczka.Otoz poszlam miesiac przed porodem do gina na badanie kontrolne i okazalo sie,ze dziecko przestalo rosnac i skierowal mnie do szpitala.Tez byla roznica 2 tyg,jak u Ciebie.W szpitalu okazalo sie,ze mam bardzo malo plynu owodniowego ! tylko 3 cm :O Jak by sie zmniejszyl pod czas mojego pobytu w szpitalu to cesarka ale zwiekzyl sie o ....1 cm i mnie wyposcili.....po 5 dniach znowu wyladowalam w szpitalu i zostalam az do porodu z czego sie bardzo ciesze bo poznalam polozne i lekarzy i jak AKCJA zaczela sie ( w dniu wytyczonym przez lekarza) to bylam na miejscu .......urodzilam naturalnie ,malutka byla malutka ale za to dzis jaka jest duza :D bardzo szybko nadrobila. Za 2 tyg skonczy 6 mcy :D Aaaa i mialam delikatnie zielone wody....... Lekarz cos wspomnial o pojsciu do szpitala ???? W ogole co powiedzial ?

Gość gość
Tak,ja mam hipotrofia.Urodzil się miesiąc wcześniej,ważył 2120.Teraz ma prawie 5 lat.Jest szczupły,ale bez przesady,poza tym wszystko jest w normie.Ze mną w szpitalu leżała babka,której córeczka też miała hipotrofia,brała jakieś leki na wzrost małej,też się urodziła mniejsza niż przeciętne dzieci.Rowniez u niej jest wszystko w normie.

Gość Jusyy
Nic nie mówił o szpitalu. Zlecił kilka badań które jutro mam wykonać i przepisał zastrzyki w razie czego

Gość Jusyy
Kazał przyjść za 3 tyg na następna kontrole jeśli wyniki będą ok ale ja nie wytrzymam tyle czasu...chyba umrę ze zgryzoty

Gość Jusyy
Dziewczyny dla tych, które zmagają się z takimi problemami. Dziś rano zrobiłam badania zalecane przez mojego lekarza i okazało się, że to zakrzepica (d-dimery na poziomie 1700 przy normie >500) . Mój ginekolog jeszcze dziś dostarczył mi receptę na Neoparin i powiedział, że będzie dobrze. Widzimy się za tydzień i powie mi o dalszych badaniach i leczeniu. Teraz dzidzia powinna przybierać mam nadzieję...

Gość gość
Moja miała hipotrofie. Urodziłam normalnie w terminie ale dwa razy byłam na patologii ciąży. Dziecko urodziło się z waga 2710

Gość Jusyy
Do Gość - ale waga 2700 to i tak super. Ja się urodziłam 2800 ale to było 33 lata temu i nikt o usg ani o hipotrofii nie slyszal - może tez miałam i to dziedziczne

Gość gość
Jusyy - widzisz, bedzie dobrze :D 2700 to dobra waga.....ja urodzilam corke w terminie i wazyla 2430.....a teraz w 5 mcu zycia 7 kilo :D

Gość Jusyy
Dziś byłyśmy na kontroli i mała pięknie rośnie! 29tc3d i 1405 g czyi idealnie na ten etap ciąży. Dobrze, że mój ginekolog jest mądrym człowiekiem i od razu zareagował i rozpoczął leczenie heparyną bo mogłoby być tragicznie. Dziewczyny - jeśli będziecie miały taką sytuacją to maltretujcie lekarzy niech od razu sprawdzają przepływy a wam zlecą badania pod kątem krzepliwości: trombofilia, zakrzepica itd.. coraz więcej kobiet ma z tym problemy (ja się okazałam jedną z nich i to na takim etapie ciąży) a lekarze to bagatelizują i potem rodzą się wcześniaki z hipotrofią i maleństwa w inkubatorach przez miesiące leżą i tyle się bidulki nacierpią...nie mówiąc już o rodzicach co oni muszą przechodzić..