Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Mieszkanie prosz臋 o rade

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Cze艣膰. Uda艂o mi si臋 uzbiera膰 na mieszkanie w moim mie艣cie i chce je kupi膰 nap贸藕niej na jesie艅. Tyle tylko, ze nie jest to du偶a suma... do wyboru mam zatem a)albo mieszkanie 2-pokojowe w starym bloku lub kamienicy i remont, b) albo kawalerk臋 o wy偶szym standardzie od dewelopera, c) albo nowe mieszkanie z aneksem kuchennym i pokojem lub nowa kawalerke (i zostanie mi kasa) - ale tak naprawd臋 na wsi, gdzie prawie nie ma sklep贸w, 30km od miasta. Mam samoch贸d. W przypadku mieszka艅 od dewelopera, zwykle czynsz jest troszk臋 ni偶szy, w perspektywie lat mo偶na co艣 od艂o偶y膰. I nie zastanawia艂bym si臋 i kupi艂bym albo mieszkanie w wy偶szym standardzie albo dwie kawalerki od dewelopera na zadupiu, a jedna stara艂bym si臋 wynaj膮膰... tylko zastanawiam si臋, co w przypadku, gdybym chcia艂 za艂o偶y膰 rodzine? A mo偶e niepotrzebnie my艣le o tym. Przecie偶 najpierw trzeba kogos poznac, a i wybranka mo偶e mie膰 jaki艣 maj膮tek... Prosz臋 poradzicie.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
najlepsze to 2 pokoje w starym bloku, nie w kamienicy. Kawalerka jest bardzo droga przeliczaj膮c kwot臋 na pokoje a dwa pokoje to ju偶 to minimum mieszkaniowe dla rodziny jest a dla singla te偶 komfort.Zawsze do 2 pokoi jest najwi臋cej ch臋tnych do kupna i p贸藕niej 艂atwo sprzeda膰 .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dla mnie jako singla nie s膮 potrzebne dwa pokoje. Mo偶e bym si臋 tak nie zastanawia艂, ale w starych blokach s膮 dosc wysokie czynsze.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ale od dewelopera te偶 b臋dziesz musial wykonczyc

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dwa pokoje w sensownym bloku to koszt ok. 270 000, do remontu pod m贸j gust, czynsz ok. 650, a kawalerki s膮 za 180 000 czynsz 300zl, a do remontu nawet za 120.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Tak, ale wyko艅czenie mi troch臋 taniej wyjdzie, bo tylko pomalowanie, po艂o偶enie p艂ytek i pod艂贸g, a w starym mieszkaniu jeszcze szpachlowanie, zrywanie, czasem przestawianie 艣cian, wymiana rur i wymiana okien i drzwi czasem.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jeste艣 g艂upia jak but kupowanie mieszkania w ma艂ym miasteczku to masakra potem nawet nie sprzedasz :O we藕 t膮 kas臋 lepiej zainwestuj a sama wynajmij pok贸j cz艂owiek bogaci si臋 jak pieni膮dz zarabia na pieni膮dz a nie cz艂owiek na pieni膮dz mo偶e za艂贸偶 jak膮艣 firm臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
no to skoro jeste艣 zdecydowany to po co pytasz,szukasz tylko potwierdzenia swojej decyzji 偶e wybra艂e艣 kawalerke u dewelopera

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
kaalerka to malo bo nie zameiszkasz z dziewczyna sam to przerabiam, zaluje ze mam kawalerke

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie, nic jeszcze nie wybra艂em, mam nadzieje, ze na wiosn臋 b臋dzie wi臋cej ofert, bo tak czy inaczej nie znalaz艂em jeszcze nic, co by mi si臋 podoba艂o. Pr贸buje wybra膰 mniejsze z艂o, bo na dwie kawalerki w mie艣cie mnie nie sta膰 :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jestem sinigelk膮, ale nie wyobra偶am sobie mieszka膰 w kawalerce - mam 2 pokoje, 48 m i my艣l臋, 偶e to w sam raz. Wi臋kszo艣膰 czasu sp臋dzam faktycznie w jednym pokoju (sypialnio-salon), ale drugi jest potrzebny - trzymam tam rzeczy zwi膮zane z prac膮; mam tam du偶e biurko; susz臋 w nim pranie, 偶eby ka偶dy kto do mnie przychodzi nie musia艂 ogl膮da膰 moich majtek na suszarce. Poza tym dzi臋ki temu nie mam zagraconej przestrzeni, tylko sporo wolnego miejsca i lepiej to wygl膮da ni偶 w kawalerkach, gdzie wszystko jest na kupie. Dlatego si臋 tu czuj臋 dobrze psychicznie. Mam te偶 spor膮 kuchni臋 i 艂azienk臋, nie klitki.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mieszkania od dewelopera s膮 budowane najta艅szym kosztem z byle jakich materia艂贸w i po roku wszystko zaczyna si臋 sypa膰, tak偶e nie polecam z pewno艣ci膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A jakiego dewelopera nie polecasz? Z jakim mia艂a艣 albo mia艂e艣 do czynienia?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja jestem singielka, mam dwa pokoje 48m2 i nie wyobra偶am sobie tu mieszka膰. Z jednego pokoju w og贸le nie korzystam, to mn贸stwo nie wykorzystanej przestrzeni.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wynajmowa艂am kawalerke przez rok, by艂am sama. NIGDY WI臉CEJ. Wszystko w jednym pokoju. Postawi艂am ma艂膮 komode, biurko pod kompa, st贸艂, krzes艂a, kanape i tak naprawde mia艂am w膮ski korytarzyk na poruszanie si臋. Teraz kupi艂am 2 pokoje- 49 metr贸w. Jest idealnie. w jednym mam sypialno-biuro, a w drugim normalny salon z ma艂膮 jadalni膮 (bo to akurat pok贸j z aneksem). Kawalerka jest dobra dla 20latka, kt贸ry wpada tylko na noc si臋 przespa膰, a nie do codziennego zycia, zapraszania znajomych czy po prostu poczucia swobody we w艂asnym miejscu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ania89p
Naprawd臋? Bo ja mam podobny problem do Autora, tylko ja mam mieszkanie 2-pokojowe 48m2 (by the way to jaki艣 standard, ze wszyscy maja to samo? :D) Mieszkam w nim sama... jeden pok贸j du偶y, z balkonem, drugi tez niema艂y. Spokojnie starczy艂by mi jeden, cho膰 mam wiele grat贸w. Naprawd臋 bardzo wiele. Niepotrzebne mi dwupokojowe mieszkanie, bo go艣ci nie planuje, a jak zam贸wi臋 szaf臋 przesuwna, wszystkie moje liczne graty si臋 powinny zmie艣ci膰. Do tego du偶e 艂贸偶ko, ma艂y stolik, taboret... i... koniec mebli. Cho膰 aneks kuchenny z ma艂a sypialnia tez by艂by okay.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja mam dwupokojowe, niespodzianka 48 metr贸w :D. M贸j mezczyzna ma kawalerke. Mieszkamy oczywi艣cie u mnie, tzn. teraz juz u nas. Jego kawalerke pr贸bujemy sprzeda膰, ale nie jest to proste, bo kawalerki s膮 z regu艂y...drogie. Praktycznie w tej samej cenie mo偶na nabyc dwa pokoje (do艂o偶y膰 ewentualnie par臋 tysi), wi臋c ludzie te偶 kalkuluj膮. Pod wzgledem inwestycyjnym czy przysz艂o艣ciowo rodzinnym- zdecydowanie bierz dwa pokoje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dzi臋ki za rady. A czemu uwa偶acie, ze mieszkanie w kamienicy to z艂y pomys艂? Oczywi艣cie w odnowionej.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anna89p
Akimke, ale ja nie my艣le teraz, czy m贸j hipotetyczny facet lubi 偶y膰 w jednym pokoju z kim艣, czy nie, bo je艣li ma on wybrzydza膰, to niech sam za艂atwia mieszkanie dwupokojowe, w ko艅cu jest facetem prawda? A kawalerke 艂atwiej utrzyma膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kamienica odnowiona? Chyba elewacja :), rury, elektryka pami臋taj膮 pewnie Gierka. Poza tym kamienica to wysokie pomieszczenia, co jest jednoznaczne z tym, 偶e b臋dziesz musia艂 wi臋cej ogrzewa膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ma艂e w bloku nie kamienica bo to syf. I nie aneksy bo to r贸wnie偶 syf.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anna89p
Ja mam w bloku i powiadam Wam, ze to syf :) stare rury i coraz wi臋kszy fundusz remontowy. A kamienice faktycznie s膮 wysokie :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Najlepiej dwa pokoje+osobna kuchnia-nie aneksa, najlepiej z oknem. Niestety, aneks w kuchni to przede wszystkim kupa zapach贸w i najczesciej jest to pomieszczenie bez okna;/, poza tym dla mnie istotna kwestia zawsze trzeba mie膰 porz膮dek w aneksie, bo jak ktos przyjdzie i zobaczy, siedzac w salonie, gore gar贸w w zlewie to s艂abo :). Osobna kuchnia to lepsze rozwiazanie i wentylacyjne, i estetyczne

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie elewacja, w og艂oszeniach wyra藕nie napisane jest, ze pi gruntownym remoncie i rewitalizacji, cz臋sto 艂膮cznie z przestawianiem 艣cian. Wymieniona elektryka i rury... w niekt贸rych s膮 ju偶 sufity podwieszane, to chyba b臋dzie 艂atwiej ogrza膰?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
*aneksa w mieszkaniu :P

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No jak mury te偶 wymienili w tej kamienicy, to b臋dzie 艂atwo :D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anna89p
To ja mam w艂a艣nie takie idealne mieszkanie :) i chce sprzedac. Dwa osobne pokoje, kuchnia z oknem, 3pietro, blisko dworzec, tramwaj, autobus, szko艂a, przedszkole, tereny spacerowe wszystkie mo偶liwe sklepy. Mog臋 wymieni膰 na kawalerke (z Twoja dop艂ata) na odludziu. Byleby mia艂a duuuze okna :) Ja tez mam ca艂kiem spore ;) Za du偶e mi to mieszkanie...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
*po remoncie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Do Anny89!! A gdzie masz to mieszkanie do sprzeda偶y?? W jakim mie艣cie i za ile. W艂a艣nie szukam mieszkania!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Anna89p
W Poznaniu. Tyle tylko, ze gotowe b臋dzie raczej za dwa miesi膮ce. Planuje je od艣wie偶y膰 zanim wystawie. Poza tym musz臋 pozby膰 si臋 rzeczy. Takie mieszkania chodz膮 w cenie ok. 260-275 000. Dodam, ze wymienili mi niedawno wind臋 i posiadam piwnice :)

Udost臋pnij ten post