Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Sandrrara

Działanie żelaza

Polecane posty

Od jakiegoś czasu zaczęłam brać żelazo w tabletkach z witaminą C (wzięłam dokładnie 22 tabletki) Zdecydowałam się na to bez konsultacji z lekarze - wiem, błąd. Po prostu wszystkie wcześniejsze objawy wskazywały na jego niedobór Od kilku dni dość dziwnie się czuję. Nie są to o tyle dolegliwości fizyczne, co psychiczne... Odczuwam dziwny niepokój, czuję się zestresowana choć nic się nie dzieje... to bardzo męczące. Do tego mam uderzenia gorąca i spóźnia mi się okres choć wcześniej był regularny. Czy to może być spowodowane dostarczaniem żelaza do organizmu ( choć być może wcale nie był potrzebny) i jeśli jest to tym spowodowane po jakim czasie te objawy mogą ustąpić?

Gość gość
Żelazo w nadmiarze może być szkodliwe ,w dodatku przyjmowalas je razem z witaminą C która ułatwia jego wchłanianie . Ciężko powiedzieć czy te objawy spowodowane są przedawkowaniem żelaza ,mogą ale nie muszą . Możesz zrobić sobie badanie krwi które określi poziom żelaza .

A jakie były te objawy niedoboru? żelazo ciężko przedawkować, szukałabym przyczyny złego samopoczucie gdzie indziej. Sama miałam kiedyś podobnie i to okazała się nerwica, może spróbuj zamiast tamtych tabletek wziąć biovital? on oprócz żelaza i witaminy C ma jeszcze uspokajający głóg w składzie, jeśli to na tle nerwowym to Cię wyciszy i uspokoi. Mnie zawsze pomaga. No i na badania i do lekarza musisz iść na pewno.