Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niekumaty roczniak

Polecane posty

Gość gość

syn ma rok. Powtarza po nas proste dźwięki. Jakies tam akuku robi. Ale na zzadne brawa czy papa nie ma szans. Jak to u was? Tylko moje takie do tylu?

Gość gość
Mojemu wlasnie zaczyna sie 12 miesiac zycia i tez bez szalu :) ale nie przejmuje sie, ma czas przeciez

Gość gość
tak tylko Twoje :) Nasze znają już tabliczkę mnożenia :)

Gość gość
Wydaje mi się, że u rocznego dziecka nie ma jeszcze czego się doszukiwać na siłę. Mieści się jeszcze w normie. Jeśli za pół roku dalej nie będzie robił tacie papa przed wyjściem do pracy to wtedy już możesz myśleć, że może coś jest nie tak. Daj mu czas.

Gość gość
Moj synek skonczyl rok 22stycznia. Jest bardzo wesoly, wydaje mnostwo swoich dzwiekow, ale zadnego pokazywania palcem, papa, klaskania, mama, tata itp itd. Najchetniej robi tylko brrrr (jak samochod).

Gość gość
Ja zaczęłam się martwić rozwojem mojego syna właśnie około roczku. Czekałam na jakiś postęp, gestykulację, słowa, pokazywanie palcem. 5 miesięcy później dostaliśmy diagnozę autyzmu. Obserwujcie swoje dzieci, jak za parę miesięcy nic się nie zmieni na lepsze to działajcie i nie dajcie się zbyć niekumatym lekarzom pierwszego kontaktu. Każde dziecko ma swoje tempo rozwoju, ale obowiązują pewne ramy i nie można w nieskończoność uważać, że dziecko ma czas i się nauczy. 1,5 roczny dzieciak musi umieć gestykulować, mówić chociaż jedno słowo, reagować na imię, dzielić pole uwagi z rodzicem.

Gość gość
Masakra. To z moim jeszcze kupę czasu nie bedzie kontaktu??? Ja myślałam ze z dziećmi szybciej idzie się dogadać a tu widzę ze kupa czasu zanim.dziecko zakuma co się do niego mowi. Ma sa kra

Gość gość
Mój mając rok umiał tylko mówić baba no i chodził od 11msc Teraz ma 13 i mówi mama baba tata daj am i "nie" Kiwa głową na "nie" wie jak się je lyzeczka, karmi mamę i misia Robi brawo i papa. Pokazuje palcem. Umie sam włączyć telefon i przykłada sobie do ucha jakby rozmawial:) No i krzyczy strasznie:)

Gość gość
Moja miała na roczek miala podobnie, a teraz po kilku miesiącach używa ok 10 słów, rozumie dużo wiecej i umie mnóstwo "sztuczek". Wcześniej chyba całkowicie skupiła się na rozwoju ruchowym bo bardzo szybko zaczęła chodzić. Nie panikuj, tylko obserwuj, jak przez kolejne pół roku nie będzie znacząco lepiej to wtedy działaj.

Gość gość
Gość 13:53 Przestań kłamać i straszyć autorkę, autyzmu nie diagnozuje się tak wcześnie idiotko!

Gość gość
Odpowiadam autorce. Moj niespelna roczniak robi papa, akuku, brawo, cacy. Wymawia " caacyy" podczas glaskania czegos badz kogos, bo czesto ja tak pokazywalam. Starsze dziecko w tym wieku podobnie. Pozdrawiam

Gość gość
Owszem diagnozuje sie. Około roku można juz dostrzec konkretne sygnały.

Gość gość
Moja corka wlasnie skonczyla rok i robi papa, bije brawo, powie kilka slow ale dopiero od niedawna. Wiem ze rozwija sie prawidłowo ale dla mnie to za pozno bo jak mam porownac ja do starszego synka to jest 3 miesiace do tylu. On mowil daj, pic, mniam, mama , tata, idz, chodz jak mial 8,5 miesiaca. Tyle ze synek chodzil do psychologa ze wzgledu na wzmozone napiecie miesniowe i kazdy psycholog mowil ze jest bardzo bystry jak na swoj wiek. Rechabilitacja ktora miala trwac rok trwala 2 miesiace bo tak szybko łapał i chetnie cwiczyl ze mial 4,5 miesiaca jak raczkował i go wypisali. Wiadomo kazde dziecko jest inne i mysle ze nie przejmowalabym sie jeszcze na miejscu autorki ale jesli w kolejnych miesiacacv nie bedzie postepu to mozna zaczac sie martwic.

Gość gość
8.21 za to mamy nie ma bystrej,bo reHabilitacja pisze się przez samo "h".

Gość gość
22.44 To ty nie wypowiadaj się na temat na który nie masz pojęcia. Mój syn ma teraz 20 miesięcy i autyzm oficjalnie zdiagnozowany od 3. Nikogo nie straszę, ani nie diagnozuję. Zwracam jedynie uwagę, by uważnie obserwować dziecko i działać jeżeli zajdzie taka potrzeba.

Gość gość
Na całym cywilizowanym świecie (może poza niekumatym UK) diagnozuje się autyzm wcześniej tylko w Polsce panuje głupi stereotyp, by czekać do 3 roku życia. Robi się dzieciom wielką krzywdę, bo im szybciej podejmie się terapię tym lepsze efekty. Na szczęście i to się zmienia, świadomość rodziców i lekarzy jest coraz większa. Znam jedną panią psychiatrę, która mówi, że dziś co drugie dziecko przychodzące do niej jest poniżej 2 roku życia. Wcześniej, jeszcze parę lat temu, rodzice mieli wywalone jak maluch szedł do przedszkola i nie mówił i w konfrontacji z innymi dziećmi zaliczali zonk. Dopiero przedszkolanki wysyłały do specjalisty.

Gość gość
ja przez takie parcie że dziecko powinno już w wieku roczku wszystko umieć wpadłam w depresje. mój mały jak miał roczek to nic nie umiał ani nawet na imię nie bardzo reagował, żadnego papa ani nic. ogólnie strasznie do tyłu, nie mieścił się w normach a teraz ma półtora i już mówi z 10 słów, jest bardzo kontaktowy i kumaty, ciągle każe sobie czytać książeczki :) aczkolwiek wizyta w synapsis umówiona. także nie przejmuj się autorko dzieci rozwijają się skokowo, zrób też morfologię czy nie ma anemii, chyba że byś widziała ewidentnie że jest coś nie tak to możesz skonsultować się z psychologiem to żaden stres, badanie dziecka odbywa się w formie zabawy

Gość gość
8:21 jak miał 4,5 miesiąca i raczkował to kiedy zaczął siedziec? jak miał 3? wez ty kobieto głupot nie opowiadaj.

Gość gość
Mój syn jak mial 10 miesięcy wyrażnie mówił wszystkim Dzięń dobry

Gość gość
Jacy rodzice takie dziecko

Gość gość
Roczek to jeszcze nic, ale pół roku później rodzice muszą widzieć postęp. Chyba, że wolą słuchać tego co paplają ciocie na imieninach, że dziecko do 4 roku życia ma czas na nauczenie się mama i robienie pa pa, ale to już na własną odpowiedzialność.

Gość gość
11:09 Tak raczkowal doskonale jak mial 4,5 miesiaca skonczone. Wstal do raczkowania jak miał 3,5 miesiaca. Nie musi mi Pani wierzyc nie na tym mi zalezy, pisze jak jest. Dziecko zeby raczkowac nie musi umiec siedziec bo akurat jest odwrotnie i dziecko powinno usiasc z pozycji raczkujacej taki jest prawidlowy rozwoj. Wlasnie siadanie to byla ostatnia umiejestnosc jaka synek sie nauczyl, wstal na nogi jak mial niecale 6 i zrobil to przy scianie a nie podciagajac sie w lozeczku. Był pod opieka neurologa wiec krzywda mu sie nie dziala bo zgodnie z zaleceniami ograniczalam mu chodzenie do 7 miesiaca. Ja nic nie poradze ze mam malego geniusza a Pani moze zazdroscic :D Obecnie synek ma 2,5 latka potrafi mowic, dawno odpieluchowany, koloruje tak ze nie wychodzi za linie, umie wszystkie kolory w dwoch jezykach, liczy do 10. itd. No a ze sniegu u nas nie ma to ostatnio nauczyl sie jezdzic na rowerku bez podporek.

Gość gość
12:52 odstaw dopalacze bo cie ponosi

Gość gość
1.5 taaaaa geniusz

Gość gość
12:52 zmien dilera

Gość gość
Jeszcze nie widzialam dziecka co wieku 4 miesiecy raczkowalo w 6 miesiecy chodzilo hahaha padlam

Gość gość
Moj ma 11 mcy skonczone. Robi brawo i papa . Mowi mama, gaga, dada.Potrafi wskazac rozne przedmioty w domu jak zapytam ( pokazuje palcem) oraz rozroznia domownikow. Rozroznia psa, kota i na kaczke mowi koko. Ruchowo raczkuje, wstaje przy meblach i jest w stanie zrobic kilka krokow przy kanapie. Dodam ze jego starsza siostrzyczka w tym wieku mowila wiecej, wiecej naskadowala ale zaczela dopuero raczkowac.

Gość gość
Ale dziecko nawet w czasie miesiaca potrafi duzo nadrobic a Wy tu juz wyrokujecie. Maluch ma dopuero rok i ma czas. Martwic sie bedzie mozna jak za pol roku faktycznie nie zrobi postepow. Moj pediatra sial panike, ze moj 8mczny maluch nie mowi mama, nie raczkuje, nie wstaje na nogi (???!!!) i sam nie siada. Jakos z dnia na dzien zaczal wymawiac to nieszczesne mama, baba, dada. Usiadl sam na 9mcy a dwa tyg pozniej zaczal wstawac w lozeczku i raczkowac. Wiec postep ogromny w ciagu 1.5mca! Teraz wlasnie ma manie wstawania przy wszystkim i puszczania sie, chodzi slabo i troche przy szafie i mowe zostawil w tyle ( ma zaraz 11.5mies). A mowi teraz tylko mama. Tata rzadko, mowil tez mniam ale przestal i teraz ma manie na krecenie glowa i wola " ne ne" ( nie). Robi papa, brawo. Lubi zabawe w sroczka kaszke....

Gość gość
13:33 serio? moze wokol siebie nie widzialas bo rzadko to sie zdarza ale jednak zdarza. zobacz na youtubie chocby

Gość gość
Tak tak, geniusza masz....a z Twojego postu bije taka wyzszosc i chec pochwalenia sie...