Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nie chodze na spacer bo boje sie SMOGU

Polecane posty

Gość gość

boje sie, ze zaczne sie dusic itp

Gość gość
zalezy, gdzie mieszkasz. Ja sprawdzam w necie jak wyglada smog w mojej okolicy, na ogol jest ok, bo nad morzem, ale np wczoraj bylo Zle, wiec nie wychodzilam, skoro nie musiałam.

Gość gość
nie nerwica, tylko strasza np tak.. a wiec jak poziom wynosi 180 to sie boje o zdrowie... ze cos mi sie stanie 0 - 50 Dobra 0-50: Dobra - Jakość powietrza jest uznawana za zadowalającą, a zanieczyszczenie powietrza stanowi niewielkie ryzyko lub jego brak. 51 -100 Średnia 50-100: Średnia - Jakość powietrza jest dopuszczalna; jednak niektóre zanieczyszczenia mogą być umiarkowanie szkodliwe dla bardzo małej liczby osób, które są niezwykle wrażliwe na zanieczyszczenie powietrza. 101-150 Niezdrowa dla osób wrażliwych 100-150: Niezdrowe dla wrażliwych osób - u osób wrażliwych mogą wystąpić negatywne skutki dla zdrowia. Większość populacji może nie odczuwać negatywnych objawów. 151-200 Niezdrowa 150-200: Niezdrowe - Każdy może zacząć doświadczać negatywnych skutków zdrowotnych; U osób wrażliwych mogą wystąpić poważniejsze skutki zdrowotne. 201-300 Bardzo niezdrowa 200-300: Bardzo niezdrowe - Ostrzeżenie zdrowotne, poziom alarmowy. Bardzo prawdopodobny negatywny wpływ na całą populację. 300+ Zagrożenie dla życia 300 : Niebezpieczny - Alarm Zdrowotny: każdy może doświadczyć poważniejszych skutków zdrowotnych.

Gość gość
ja zamierzam maseczkę na twarz kupić

u mnie na monitoringu w mieście np. dzisiaj było, że lepiej wychodzić na krótko, a powietrze tak z***biście świeże, że aż mi zatoki wyleczyło :classic_cool: mój werdykt: ściema.

Gość gość
zgadza się, kolejna ściema żeby czymś nastraszyć ludzi i tym samym zmusić do tak irracjonalnego zachowania jak chodzenie w maskach a przed wszystkim do kupowania tego badziewia za niemałe pieniądze, ale głupiemu można wszystko wmówić, czemu nikt nie nosi maski w otoczeniu palaczy? nagle nikotyna nie truje tylko wyśrubowany poziom smogu?

Gość alamara
To wcale nie jest ściema, jak nie wierzysz to kup sobie miernik zanieczyszczenia powietrza - zobaczysz o ile normy są przekroczone. Poza tym takie informacje są też dostępne w necie, miasta zawsze mają jedną albo nawet kilka stacji pomiarowych i można sobie sprawdzić. Poza tym to "gołym" nosem czuć, u mnie najczęściej ranki są tragiczne bo pomimo zamkniętych okien w domu śmierdzi tak jakbym stała obok jakiegoś pieca :/ Teraz sobie niedawno kupiłam taki oczyszczacz https://klarta.pl/sklep/produkt/klarta-forste-black-11 , bo dzieci w domu, do tego alergicy... już dmucham na zimne by przypadkiem jakaś astma się nie napatoczyła. W domu teraz mam przyjemnie, pomiary wskazują czyste powietrze więc to mnie cieszy. Problem tylko ze spacerami :/ Ciężko wyjść na zewnątrz i cieszyć się świeżym powietrzem przy takim smogu

Gość gość
Sciema? A niby kto ściemnia? Przeciez mapy zanieczyszczen , co dzien aktualizowane, mozna zobaczyc we wszytkich jezykach, w roznych krajach, robia to specjalisci na calym swiecie, mozna porównac dane.Zmowili sie? Na takiej mapie nie znajdzisz Rosji Ukrainy , Korei pn - czy to znaczy,ze tam smogu nie ma?

Gość gość
alamara dziś Dokładnie, wszystko czuć. Najbardziej przeraża mnie, że ilekroć pytam znajomych, czy też czują ten smród, oni odpowiadają, że ''nie, jaki smród''? Tragedia... nawet nie wiedzą, jak powinno pachnieć świeże powietrze. Kiedy wychodzę na dwór, aż mnie zatyka. W zeszłym roku zamówiłam z chin specjalistyczne certyfikowane maski, i wyszło o wiele taniej, niż gdybym kupiła w Polsce. U nas oczywiście już zwęszono biznes i chcą się dorabiać na ludzkim zdrowiu.

Gość Tarczyn
No powiem .... Ci .. nie dziwie się ,ze się boisz smogu. Moje dzieci przez to chorują. Moja mama co przyjeżdża na Śląsk wiecznie tu zachoruje. Dlatego ja np kupilam maskę antysmogową https://goodair.pl/sklep/maska-respro-techno/

Kilka lat temu przeprowadziłam się z Katowic do Krakowa i od tego czasu nienawidzę zimy! Ten smog tutaj to jakaś masakra! A mówi się że Śląsk jest szaro-bury, tylko kopalnie i fabryki. Ale ile jest przestrzeni! Duże obszary zieleni np.Park Śląski będący jednym z największych w Europie. A Kraków jest już tak zabudowany że praktycznie nie ma tuneli powietrznych, jakby małe było tego że jest nisko osadzony. Powietrze można gryść nie nim oddychać. Póki co znalazłam 4 sposoby na ten problem, ciągle szukam kolejnych: -aplikacja kanarek w telefonie- dostaje powiadomienie gdy jest zła jakość powietrza -oczywiście maska antysmogowa najwyższej jakości z odpowiednimi filtrami (mimo że mam krzywą przegrodę i ciężko mi się w nich oddycha, nie ruszam się bez niej) -komora hiperbaryczna <3 koleżanka korzystała w Vimedzie w Krk i tam się też udałam, polecam!!! oddychacie sobie 95%tlenem (przypomnienie w powietrzu mamy 21%), pod zwiększonym ciśnieniem, przy okazji zauważyłam że moja rana po oparzeniu się dużo szybciej goiła, w tym sezonie na 100% znów na serię się wybiorę. Jak ktoś się obawia to można skorzystać u nich z konsultacji lekarskiej z kwalifikacją, a na stronie mają wypisane wskazania i przeciwwskazania. Ona ma strasznie dużo zastosowań, bo przede mną przychodziła pani z takim chłopczykiem z autyzmem a po mnie zazwyczaj był pan cierpiący na migreny. Warto! -oczyszczacz powietrza i nawilżacz powietrza- jeśli jak ja nie wyobrażacie sobie nie otwierać przez kilka mcy okien, to koniczność dla Was, zawsze jest tańcza opcja nawilżacza czyli mokre ręczniki na kaloryfer, tylko wtedy tracimy trochę na ogrzewaniu Mam nadzieję że komuś pomogłam, czekam na Wasze sprawdzone sposoby!

Gość Duszesiesmogiem
Mieszkam w malej miejscowosci w malopolsce. Tutaj ludzie tak pala smieciami ze az dusi z tego smrodu. Wiec zaczelam siedziec w domu z dwulatkiem. Boje sie raka. Powinno byc dofinansowanie 100 % do piecow gazowych lub pomp ciepla. To z biedy wynika. Ludzi nie stac na normalne piece. Maja tzw kopciuchy. Ale palenie smieci to juz trzeba byc skrajnie glupim. I za to powinno sie placic kary. Wegiel rozumiem, stary piec tez bo kogos nie stac. Ale nie wsiowi idioci musza palic smieciami i inni maja przez to raki.

Gość dominika00

Moje drogie, w taką pogodę warto też zadbać o naszą cerę. Odpowiedni kosmetyk na pewno uchroni ją przed wszelkimi zanieczyszczeniami. Ja stosuję ten kosmetyk: https://www.vichy.pl/pielegnacja-twarzy/krem-maska-na-noc-dotlenienie-i-regeneracja-slow-age/p24040.aspx i jestem naprawdę bardzo zadowolona, jeśli chodzi o jego działanie na moją skórę.

Gość gość

broken nie wierzysz w szkodliwa dzialalnosc czliweika na srodowisko? stracilem do ciebie szacunek!

Gość KarolinaBrys

Sama podczas dużego smogu staram się nie wychodzić z domu. Kupiłam sobie oczyszczacz, dokładnie ten https://airdog.pl/ i jestem bardzo zadowolona z zakupu. Ma bardzo dobry system filtracji, lepszy od większości oczyszczaczy, które korzystają większości z filtrów hepa.

Dnia 20.12.2018 o 13:40, Gość KarolinaBrys napisał:

Sama podczas dużego smogu staram się nie wychodzić z domu. Kupiłam sobie oczyszczacz, dokładnie ten https://airdog.pl/ i jestem bardzo zadowolona z zakupu. Ma bardzo dobry system filtracji, lepszy od większości oczyszczaczy, które korzystają większości z filtrów hepa.

Również mam Airdoga X5, działa bardzo skutecznie, jakość powietrza jest znacznie lepsza. Jak często czyścisz filtr u siebie?

Gość matka

ja kupiłam maske antysmogową chyba Respro ma najlepsze opinie i wymienne wkłady najtaniej kupić przez inetrnet http://szpx.pl/sh7Pc. w domu mam oczyszczacz powietrza sencor i daje radę i nie kosztuje fortuny wkłady też są niedrogie.

Gość normalny facet

W Polsce nie ma żadnego smogu. Smog jest w waszych urojeniach.

Smog to coraz poważniejszy problem, ale są firmy jak Emag Serwis z Katowic, które produkują bardzo dokładne i wysokiej jakości systemy bezpieczeństwa, jak pyłomierze, na skalę przemysłową, dzięki czemu np. fabryki mogą kontrolować zanieczyszczenia.

Gość gigo

no co ty, nie ma co popadać w paranoje... zastosuj sobie jakieś "środki bezpieczeństwa", żeby czula ze nie jestes bezczynna. Ja na przyklad na spacery nosze maseczke antysmogowa, w domu mam cala mase kwiatkow i dodatkowo oczyszczacz powietrza. Mam sharp UA-HG40E-L i zdecydowanie polecam. W domu można teraz głęboko odetchnąć

Gość MariuszBlanka

Nie bój się smogu, chorujesz na coś o wiele gorszego i nieuleczalnego - głupotę.

Gość małomiasteczkowa
18 godzin temu, Gość gigo napisał:

no co ty, nie ma co popadać w paranoje... zastosuj sobie jakieś "środki bezpieczeństwa", żeby czula ze nie jestes bezczynna. Ja na przyklad na spacery nosze maseczke antysmogowa, w domu mam cala mase kwiatkow i dodatkowo oczyszczacz powietrza. Mam sharp UA-HG40E-L i zdecydowanie polecam. W domu można teraz głęboko odetchnąć

Ja przymierzam się do zakupu tego modelu bo wiele osób bardzo sobie chwali. Czy podpowiesz, jak długo go masz? Nie jest zbyt głośny? U nas dwójka maluchów w domu

Gość konus

Wy naprawdę wierzycie że smog jest w Polsce czy robicie z siebie ...ów?

Obawy są jak najbardziej uzasadnione. Jeśli lubisz spacerować, to polecam zakup dobrej i wygodnej maseczki antysmugowej. Polecam Broyx 500 - posiada certyfikat CE, który jest dowodem skuteczności, poza tym jest dobrze filtrowana dzięki czemu nawet dłuższy spacer w niej nie jest problem 🙂