Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość leilka

jakie macie ogrzewanie w domu?

Polecane posty

Gość leilka

czym aktualnie najbardziej opłaca sie ogrzewać? myśleliśmy o biomasie, jakie mniej więcej były by koszty przy domu o powierzchni koło 150 m2? da się to jakoś obliczyć?

Gość gość
to nie to forum:) są specjalne kalkulatory, poszukaj

Dołączam się do tematu, chce odremontować mieszkanie i założyć instalacje grzewcza tylko nie wiem w co się najbardziej opłaca zainwestować...(gaz, węgiel, prąd)

Gość Goldini
Ja wybrałem pellet nie z powodu ceny tylko z wygody. Ogrzewając pelletem odpada mi sprzątanie kotłowni, kłopot z popiołem ponieważ praktycznie z tony zostaje mi ok. 3 kg popiołu i to takiego że mogę go wyrzucić pod krzaki.

Gość Mikkkiii
Jeżeli chodzi o ogrzewania własnego domu w moim przypadku zdecydowałam się na dość innowacyjne rozwiązanie. Jakim było zastosowanie głównie odnawialnych źródeł energii w postac***aneli słonecznych oraz wykorzystaniu naturalnej energii ciepła pochodzącego z gruntu ziemi dzięki zastosowaniu tak zwanej pompy ciepła, która wykorzystuje niskotemperaturową energię słoneczną i geotermalną zakumulowaną w gruncie i wodach podziemnych (dolne źródło ciepła), a następnie przekazuje energię cieplną o wyższej temperaturze, podniesionej nawet do sześćdziesiąt stopni Celsjusza do instalacji centralnego ogrzewania i ciepłej wody użytkowej (górne źródło ciepła). Dodatkowo posiadam nowoczesny i bardzo atrakcyjnie się prezentujący piec kaflowy, który można obejrzeć na stronie https://kratki.com/sklep/pl/category/15/piece/17 .