Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zapalenie krtani u malego dziecka

Polecane posty

Gość gość

Do jakiego wieku moze /jest niebezpieczne? Do jakiego wieku dziecka nalezy dzwonic po pogotowie w razie ataku szczekajacego kaszlu? Czy jest jakas granica np dlugosci ataku, wieku kiedy mozna zdecydowac dzwonic czy nie? Jak sobie mamusie z tym radzicie?

Gość gość
Z tego co wiem zapalenie krtani jest bardzo niebezpieczne dla malego dziecka...lepoej skorzystac nawet z wizyty domowej.

Gość gość
Male dziecko jest do jakiego wieku? Do lat 4? Potem dziecko w wieku przedszkolnym? Czy male do lat 7?

Gość gość
Przy takim kaszlu od razu bym zrobiła inhalacje z nebbuda nie czekając na wizytę lekarską. Zawsze mam ten lek w domu. A twoje dziecko jest chore czy pytasz tak teoretycznie ? Zawsze można zadzwonić , powiedzą ci co masz robić.

Gość gość
Mój syn miał 7 miesięcy jak miał zapalenie krtani. Nie dzwoniłam na pogotowie, tylko wychodziłam znjim na balkon, po chwili się uspokajal. Zanim dojechaloby pogotowie to by się udusił. Ale to ja. Ty możesz dzwonić zawsze. Najwyżej nie wyślą karetki. Myślę że do ok. 2-3 rz. Później krtań jest już szersza.

Gość gość
Jeśli dziecko ma częste zapalenia krtani to powinnaś wiedzieć jak postępować, mieć w domu Ventolin i Nebbud bądź Pulmicort. Nie panikować, otworzyć okno, zrobić nebulizacje. Jeśli nie pomogą to dzwonić po pogotowie.

Gość gość
Moje dziecko ma 4 lata i dopiero niedawno byla taka sytuacja po raz pierwszy! Zadzwonilam po pogotowie od razu! Teraz pytam na zapas bo strasznie sie boje ze to wróci.

Gość gość
dzwonić po pogotowie do zapalenia krtani? Powariowałyście chyba. Samemu iść z dzieckiem do lekarza / szpitala.

Gość gość
Moje dziecko miało w wieku 3 lat. Otwieraj okno lub wychodzi na balkon, musi być bardzo zimno. Moja córka już naprawdę nas przestraszyła bo nawet zimno nie pomagało za bardzo i mąż pojechał z nią do szpitala (jechali z otwartym oknem) , tam sprawdzono jakiego to rodzaju zapalenie krtani . Okazało się, że wirusowe, gdyby było inaczej zostawiliby ją w szpitalu także jeśli coś Was bardzo zaniepokoi to radzę jechać.

Gość gość
Zadzwonilam, opisalam zapytalam czy to sie kwalifikuje na karetkę. Pani po drugiej stronie sama zdecydowala ze tak. Zapewne nie chciala brac odpowiedzialnosci w razie czego. Ja pytam bo sytuacja mnie zaskoczyla, pytam mamus które nie jedno zapalenie krtani przeszlo.

Gość gość
Ja z 23:02 Również najpierw dzwoniliśmy na pogotowie zapytać co robić i dyspozytor był bardzo wyrozumiały więc jak najbardziej należy dzwonić, zapalenie krtani jest bardzo niebezpieczne

Gość gość
Nam lekarz powiedzial ze alergiczne. Zastanawiam sie skad to wiedzial. Ja obstawialam wirusa. Po czym.poznac czy takie czy takie?

Gość gość
Dostala steryd od razu. Zastanawiam sie czy bez sterydu mozna przejsc zapalenie krtani

Gość gość
Mojej badali crp i robili jeszcze inne badania, niestety nie pamiętamy jakie. Nie dostała sterydów, po prostu trzeba było pilnować i w razie kaszlu chłodzić powietrze

Gość gość
Nam zadnych badan nie zrobili. Na sorze lekarz zajrzal w gardlo, sprawdzili czy jest dziecko dotlenione, bylo wszystko ok. Ona sie nie dusila wlasciwie tylko kaszlala jak foczka. Ta noc i nastepne ze strachu kosztowaly mnie kilka siwych wlosow.

Gość walerka12
Mój mały dostał budixon neb i wiem, że to też silny lek, ale tak sobie myślę, że lepiej to porządnie wyleczyć niż, żeby miało się rozwijać i przenosić infekcję na inne obszary. Lepsze to niż antybiotyk...

Gość AgnesPol
zapalenie krtani jest bardzo niebezpieczne u najmłodszych. Ja powiem szczerze , jak to wygląda u niemowląt to tego nie mam pojęcia.Natomiast pierwszy raz kiedy moje córki zachorowały , to było to dokładnie w zeszłym roku , jako 2,5 letnia dziewczynka i 4 letnia.Strasznie się dzieci wtedy męczyły. Musiały być nebulizacje , z początku z NaCl fizjologicznej. A potem doszły sterydy typu Nebudd. Oczywiście był też antybiotyk- jaki? nie pamiętam.Oprócz leków musiałam też nawilżać powietrze.I tak zdecydowałam się ,ze kupimy oczyszczacz powietrza https://goodair.pl/sklep/sharp-kc-d50euw/