Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wasze pomysly na bezmiesny obiad

Polecane posty

Gość gość

J.w.

Gość gość
Placki ziemniaczane, kotlety z warzyw i soczewicy, wiadomo ryba, ryz z warzywami

Gość gość
Kotlety sojowe, surówka, ziemniaki. To chyba taki najłatwiejszy i najtańszy. Ja robię czasem bo dzieciaki uwielbiają.

Gość gość
Dziś u mnie krem z brokułów + pieczone ziemniaki We wtorek był makaron ze szpinakiem Jutro ryba, ziemniaki i surówka Wczoraj Ziemniak i ż gzika

Gość gość
Ryba to też mięso (moim zdaniem; i nie tyko moim) ;) Ja właśnie od prawie 4 lat nie jem mięsa - wędlin i kiełbas jeszcze dłużej. jemy z męzem ryby, ja raz w tygodniu on i dziecko 2-3 razy. dziecku raz na dwa tygodnie zrobie kotlety z indyczej piersi (ma 7 lat). OK, ale do rzeczy, pomysly n obiady: -przede wszystkim, jak lubicie zupy, to KAŻDA zupa ale na wywarze z warzyw (taki "rosół" z duzej ilości marchewek, pora, selera korzena i lisci, cebuli listki laurowe gotować na minimalnym ogniu z godizne, potem odcedzić warzyw nie wyrzucać! - i na tym gotować dalej zupę jaką sie lubi. ja z wywaru zawsze użyję marchwki i korzenia selera często też, dodaję do zupy pokrojone, na sam koniec. a jakie zupy? my najchętniej jemy fasolową; soczewicową; bezmiesna harira; krupnik; zupy krem np pieczarkowa, brokulowo-selerowa; marchewkowo-soczewicowa z pomidorami; brokulowo-groszkowa; inne dania niż zupy to np falafele; placki ziemniaczane; kopytka; tortilla na różne sposoby; fasolka po bretońsku; risotto z grzybami i groszkiem lub jarmużem; we/getarianski gulasz na piwie guinness (cudo!!) z kaszą pęczak ; itd

Gość gość
Jajka sadzone, ryby, zapiekanki makaronowe z warzywami, spaghetti, lasagna ze szpinakiem

Gość gość
Makaron rurki, moze byc razowy nie rozgotowany, baklazan, opakowanie siekanych pomidorow, czosnek cebula peczek siekanej bazylii i na koniec te malutkie kuleczki mozzarella , sol pieprz do smaku. Danie w 35 min

Gość gość
Placuszki z cukini,kotleciki jajeczne lub ziemniaczane,zupy z mrozonek do ktorych najpierw baza jest podsmazona na masle cebulka ze starta marchewka i paroma ziemniaczkami Ryz z przeroznymi warzywami zasmazany tak jak u chinczyka z jajkiem..

Gość gość
Ja dziś robiłam kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym i marynowaną papryką.

Gość gość
Zapiekanka z warzyw i zoltego sera przykryta ciastem francuskim

Gość gość
Papryka faszerowana kaszą kuskus z pomidorami i suszonymi pomidorami, zapieczona z serem żółtym (opcjonalnie)

Gość gość
paszteciki drozdzowe z kapusta kiszona i do tego barszcz czysty na sporej ilosci warzyw pycha. Paszteciki moga byc z kapusta kiszona i slodka z pieczarkami ;-)

Gość gość
Kotleciki z cieciorki, pierogi albo naleśniki: ruskie, ze szpinakiem, z soczewicą, z kaszą gryczaną, kluski leniwe, kaszotto.

Gość gość
albo kasza jeczmienna z brokulami i marchewkami , badz uwielbiam od tak z przysmazona cebulka , badz z innymi warzywami... albo krupnik ;-)

Gość gość
albo kasza gryczna ale wtedy z jajkiem sadzonym i do popicia maslanka pychaaa

Gość gość
Pierogi ruskie

Gość gość
albo cukinia pokrojona i w panierce przysmazona jak kotlety

Gość gość
ryż/ kasza z warzywami makaron z jajkiem i oliwkami spaghetti zupa pomidorowa, ogórkowa, barszcz, szczawiowa, warzywna zupa krem naleśniki z serem i pieczarkami pierogi kopytka placki ziemniaczane zapiekanka makaronowa z warzywami i serem pizza kotleciki z kaszy np z ziemniakami kapusta zasmażana risotto nadziewana papryka ziemniaki z jajkiem sadzonym i surówką leczo gulasz warzywny tarta

Gość gość
Np. mój dzisiejszy: krokiety z pieczarkami i barszczyk czerwony. A inne ulubione: Pierogi ze szpinakiem i serem, Pierogi/knedle z owocami, np. śliwka, truskawka, Leczo z ciecierzycą, Mielone z kalafiora z rożnymi dodatkami, np, kasza gryczana i marchewka z groszkiem.

Gość gość
tez mialam krokiety z pieczarkami i barszczyk i pomidorowa z lanymi kluseczkami

Gość mniamciu
Czy ryba to mięso? Bo jeśli nie to może sushi dostawa? Ja czasem sobie chcę właśnie coś takiego zjeść, zamawiam przez pizza portal, pyszności <3

Gość gość
spaghetti z sosem warzywnym (starte warzywa + koncentrat itp) kotlety z selera, cukinii, lub kotlety z jajek pieczarki nadziewane (pieczarki, cebula, ser, jakieś inne warzywa) warzywa na patelnię warzywa z ryżem, makaronem lub kaszą zupa warzywna gotowana bez mięsa fasolka szparagowa z makaronem krokiety z pieczarkami pełno jest bezmięsnych dań aż sie nie chce wymieniać dalej

Gość gość
gość wczoraj Ale to, co ty podałaś, to nie są dania, tylko w większości dodatki do dań - to nie są pełnowartościowe posiłki, bo brak w nich elementu białkowego.

Gość gość
Kremy np z brokuła Makaron z serem, makaron ze szpinakiem itd Zapiekanki ziemniaczane albo makaronowe Kluski leniwe Naleśniki Risotto z grzybami Jajko z sosem koperkowym i ziemniakami Chłodnik Pizza z kalafiora

Gość gość
Ziemniaki, mizeria, jajko sadzone. W zasadzie moj organizm moglby sie tak zywic chyba do konca zycia ;) nigdy mi nie zbrzydnie..

Gość gość
Tak, ryba to mieso. Ryby i owoce morza nie wchodza w sklad diety wegetarianskiej.