Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Æðelgast

Porozmawiajmy o czystości...

Polecane posty

Dla wielu ludzi są niezrozumiałe przepisy dotyczące czystości człowieka i czystości pokarmów, zawarte w pięciu księgach mojżeszowych... Czemu mięso krowy jest czyste, a mięso świni albo psa już nieczyste. Dlaczego mężczyzna, po polucji nocnej jest uznany za nieczystego, musiał się wykąpać, zmienić ubranie, wymyć sprzęty domowe, a i tak był nieczysty do zachodu słońca... Otóż moja teoria jest taka, że pokarmy nieczste, jak i człowiek, kiedy jest nieczysty, przyciągają siły demoniczne.... Jak i z drugiej strony gorszą samego Boga, stanem nieczystości, choć Bóg łaskawy jest...

Gość gość2017
Przypominam Ci Kolego ,że od czasów Nowego Testamentu to nie ma znaczenia już gdyż sam Pan Jezus zmienił patrzenie na tą sprawę.

17:48 - Wręcz przeciwnie... "Nie mniemajcie, że przyszedłem rozwiązać zakon albo proroków; nie przyszedłem rozwiązać, lecz wypełnić. Bo zaprawdę powiadam wam: Dopóki nie przeminie NIEBO i ZIEMIA, ani jedna JOTA, ani jedna KRESKA nie przeminie z zakonu, aż wszystko to się stanie." Mt 5:17-18

Zakaz spożywania wieprzeowiny też nadal obowiązuje, jak mówi prorotwo: "Bo oto Jahwe przyjdzie w ogniu, a jego wozy jak huragan, aby dać upust swojemu gniewowi i spełnić swoją groźbę w płomieniach ognia, gdyż ogniem i swoim mieczem dokona Jahwe sądu nad CAŁĄ ZIEMIĄ i będzie wielu pobitych przez Jahwe. Ci, którzy się uświęcają i oczyszczają, aby wejść do pogańskich gajów za jednym, który kroczy w pośrodku, ci, którzy jedzą MIĘSO WIEPRZOWE i płazy, i myszy, wszyscy razem zginą - mówi Jahwe. Ja bowiem znam ich uczynki i zamysły i przyjdę, aby zebrać wszystkie narody i języki; one przyjdą, aby oglądać moją chwałę!" Iz 66:15-18

Gość gość2017
14 Potem przywołał znowu tłum do siebie i rzekł do niego: «Słuchajcie Mnie, wszyscy, i zrozumiejcie! 15 Nic nie wchodzi z zewnątrz w człowieka, co mogłoby uczynić go nieczystym; lecz co wychodzi z człowieka, to czyni człowieka nieczystym. 16 Kto ma uszy do słuchania, niechaj słucha!». 17 Gdy się oddalił od tłumu i wszedł do domu, uczniowie pytali Go o to przysłowie. 18 Odpowiedział im: «I wy tak niepojętni jesteście? Nie rozumiecie, że nic z tego, co z zewnątrz wchodzi do człowieka, nie może uczynić go nieczystym; 19 bo nie wchodzi do jego serca, lecz do żołądka i na zewnątrz się wydala». Tak uznał wszystkie potrawy za czyste. 20 I mówił dalej: «Co wychodzi z człowieka, to czyni go nieczystym. 21 Z wnętrza bowiem, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, nierząd, kradzieże, zabójstwa, 22 cudzołóstwa, chciwość, przewrotność, podstęp, wyuzdanie, zazdrość, obelgi, pycha, głupota. 23 Całe to zło z wnętrza pochodzi i czyni człowieka nieczystym». Kolega Sw.Jechowy ?

18:02 - To się odnosiło do faryzejskiego zwyczaju mycia umytymi rękoma, bo któryś z nich się przyczepił do Jezusa, że je niemytymi... Z resztą, trzeba to interpretować tak,żeby nie był w sprzeczności jedno z drugim i moja interpretacją takową jest. Nie jestem ŚJ

Gość gość2017
Proponuje porozmawiać z kapłanem na ten temat , może rozwieje twoje wątpliwości.

Gość gość2017
Mylisz się , przyjdź kiedyś na msze połączoną z modlitwą o uzdrowienie a oko Ci zbieleje. Jako przykład poszukaj sobie informacji o tym co sie działo kiedyś na stadionie : "Jezus na Stadionie" - chyba 2013 rok .

18:13 - Nie chodzę na msze. KRK to róg z Księgi Daniela, czyli Antychryst - namiestnictwo Szatana na ziemii. 666 - Vicarius Filii Dei. A kopię obrazu MBM częstohowskiej to ja kiedyś połamałem i spaliłem i czułem przyjemność przy tym...

Gość gość2017
To jak nie chodzisz to nigdy się nie dowiesz , no ale szukasz więc pewnie jednak się kiedyś wybierzesz i zdziwisz się zaręczam

19:17 - Kiedyś byłem na tzw mszy. Jelita mi wykręcało z wrażenia... Niemals wieder...:(