Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakich kosmetyków potrzebuje noworodek? Żel, oliwka, krem?

Polecane posty

Gość gość

Żel do mycia czy mydełko? Szampon? Oliwka po kąpieli? Jaki krem? Tylko do twarzy czy do ciała? Rodzę w kwietniu czyli wiosną, a nic o tych kosmetykach nie wiem...

Gość gość
Mi położna poleciła zamiast oliwki olej kokosowy nierafinowany do kąpiel, a do mycia dobre sa żele 2 w 1- do ciała i włosów, np taki duzy babydream z pompka ;)

Gość gość
Nie do kąpieli, a po kąpieli. Czytaj składy i unikaj tych z alkoholem.

Gość gość
Dla noworodka stosowałam tylko Oilatum.

Gość gość
Oilatum - skład KATASTROFA i cena też katastrofa!

Gość gość
Jeśli ma zdrową skórę to wystarczy coś łagodnego (czytaj składy!!!) do kąpieli. Resztę włączasz w miarę potrzeb - i też uwaga, bo na rynku są tony badziewia, nieraz rozreklamowanego, napchanego olejami mineralnymi, konserwantami... Dużo jest też kosmetyków z olejem sojowym, na który lepiej uważać, bo może wpływać na gospodarkę hormonalną.

Gość gość
Ja kupowalam dla dziecka kosmetyki nivea baby , żel 2w 1 do ciala i wlosow, krem s.o.s na odparzenia (emolient)

Gość gość
Na Oilatum szkoda kasy. Nie daj się nabrać na reklamę. W przypadku naszego dziecka w ogóle się nie sprawdziło, bo niby tak super nawilża, a moje dziecko i tak miało szorstką skórę i musiałam wydawać kasę na kolejne "super" kremy. Płyn do kąpieli 2w1wystarczy np zNivea.

Gość gość
Płyn do kąpieli 2 w 1 i to wszystko, żadne kremy ani pudry mi się nie przydały. Możesz dolewać oliwki do kąpieli.

Gość gość
Sudocrem- podstawa :D

Gość gość
Najlepiej by było to coś obojętne go czyli bez zapachu i piany. Ja kupiłam emolium. Nam nie kazali używać oliwki czy pudru. Skóra ma oddychać. Do pielęgnacji pupy linomag bepanten ewentualnie puder z mąki ziemniaczanej. Do przecierania pupy przegotowana woda i wacik. Chociaż widziałam jak dziewczyny robią sobie mokre chusteczki ( słoik, wrzątek, łyżka oleju kokosowego, i płatki kosmetyczne.)

Gość gość
Od sudokremu się odchodzi. Jest on polecany przy stosowaniu pieluszek trtrowych. Za bardzo wysusza.

Gość gość
Płyn do kąpieli 2w1 babydream (najlepszy skład, balsam babydream (smaruję ciałko na zmianę z oliwką), oliwka hipp (bo uwielbiam ten zapach), krem przeciwko odparzeciom Alantan niebieski (ale smaruję tylko od czasu do czasu) a jak tylko pojawi się ciut zaczerwienienia Nivea S.O.S- działa cuda. I krem na chłody babydream. Do tej pory stosowałam Nivea, ale skład jest niemal identyczny a babydream koło 20zł tańszy. Rada jest taka: nie kupuj mocno pachnących, kolorowych kosmetyków. Im mniej na opakowaniu tym więcej w. Czytaj składy. Zero slsów, pegów, parabenów, alkoholu. Nie przepłać, bo może się okazać, że dzidzi szkodzi i pojdzie do kosza. Emolienty są dla skóry erażliwej, nie kupuj jeśli dziecko ma zdrową skórę. Proszek do prania dla niemowląt. Później stopniowo dodawaj normalny i obserwuj reakcje. Aaa. I do pępka octanisept po odpadnięciu kikuta.

Gość gość
Ja korzystałam z kosmetyków firmy mustela. Bardzo dobre, zwlaszcza krem na odparzenia. Niestety z wyższej półki cenowej ale wystarczyły na bardzo długo.

Gość gość
Nie kupuj na pewno na zapas kosmetyków wlasnie typu sudocrem, bo dziecko nie bedzie miało odparzeń i bedzie stał, szkoda pieniędzy. Teraz sklepy sie wiecznie otwarte, zawsze mozna dokupić w miarę potrzeby.

Gość gość
U mnie pomaga tylko emolium. Na poczatku mialam oliwke. Zatykala pory. Potem oliatum i linomag to samo. Wzielismy emolium i to bylo strzalem w dziesiatke. Cera syna jest trudna bo atopowa. A emolium naprawde mu pomaga uspokaja ja jak cos wysypie go

Gość gość
Do kapieli hipp albo babydream. Zadnych oliwek, balsamow.

Gość gość
Babydream już nie jest dobry, bo zmienił skład. Ja właśnie się zastanawiam na co teraz zmienić, bo do tej pory był Babydream i Hipp ale Hipp tylko w promocji kupuje, bo drogi. Co do sudokremu to bez sensu używać jeśli dziecko nie ma odparzeń, może się okazac, że wcale ich nie będzie miało jak w przypadku mojego syna.

Gość gość
8:32 jakto zmienił skład? Nie Zauważyłam! Co na co zamienili w składzie??

Gość gość
Też używam żelu Babydream od 2lat i nie widzę zmiany w składzie...

Gość gość
8.35 Pod koniec roku, chyba w grudniu pojawiły się kosmetyki z nową szatą graficzną i zmienił się też trochę skład. Jak znajdę porównanie składów to napiszę. Skład podobno nadal jest dobry, jednak gorszy niż wcześniej i niektóre mamy zrezygnowały, bo kosmetyki zaczęły przesuszać.

Gość gość
8:54 jak ja kocham takie wypowiedzi: zmieniło się, ale nie wiem co! Nie wiesz to nie wprowadzaj w błąd, bo zmiany może wcale nie są negatywne. Pisz konkrety albo wcale!

Gość gość
Ja też rodzę w kwietniu. Kupiłam płyn do kąpieli z HiPP i balsam do ciała też z HiPP. Chciałam babydream, ale jak byla promocja w rosmanie to wszystkie większe opakowania były wykupione. Do tego mam oliwkę z babydream na pierwsze 6tyg, tak nam doradziła położna na szkole rodzenia. Że do 6tyg używamy po kąpieli oliwki ale tylko naturalnej a po 6tyg można już włączyć do pielęgnacji balsamy. Od emolientow skóra się uzależnia, więc moim zdaniem jak nie ma wskazan to nie powinno się na zapas używać. Poza tym emolientow nie nawilżają skóry tylko ją natłuszczają tak samo jak oliwka właśnie więc w sumie to nie wiem czy będę jej używać. Tak samo po co używać sudocremu jak nie ma wskazan do użycia ? Czyli gdy skóra na pupie jest w dobrym stanie ? Ja do pupy mam krem z babydream ale będziemy go używać tylko na noc i po kupie. Na pewno odradzam produkty Johnson i bambino. Dobra też jest derma z Rossmana.

Gość gość
Jassssne!!! Żywność be! Balsamy, oliwki bee! Wszystko to chemia i samo zło! Jak żyć?! :o

Gość gość
Hhahahhaha

Gość gość
Sudocrem to ewentualnie sobie na pryszcza;) Kup Linomag zielony, ja jeszcze smaruje czasem nivea sos, mały ma 10 miesięcy i raz miał odparzony tyłek, gdy został z tatusiem i ten mu nie przebrał pieluchy po kupie;) na odparzenia mąka ziemniaczana najlepsza. Żadnych emolientow jeśli nie ma AZS, popieram dziewczyny polecające Hipp i Babydream, tanie i dobre.

Gość gość
Mustela o olej rzepakowy nierafinowany do kapieli lub oliwa z oliwek eko. To wszystko. Zero podraznien. Oilatum uzylam raz. Potem przez miesiac skora dochodzila do siebie.

Gość Basia991
Skóra noworodka jest wyjątkowo wrażliwa, więc trzeba zwracać uwagę na skład kosmetyków. Często znane firmy w drogeriach oznaczają produkt jako dla noworodka/dziecka/skóry wrażliwej, a w składzie mamy pochodne ropy naftowej, SLS-y, parabeny i mnóstwo innych świństw. Kosmetyki dla maluszków powinny być na bazie naturalnych składników (oleje, wyciągi z roślin - które doskonale nawilżają nie narażając na przykre konsekwencje). Duży wybór kosmetyków dla dzieci znajdziecie w Alezielonysklep.pl. Teraz mają nawet 10% promocję na kosmetyki dla dzieci: https://www.alezielonysklep.pl/9311-kosmetyki-dla-dzieci Pozdrawiam Basia