Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość RK25

Wyjaśnienie problemu piekła

Polecane posty

Gość RK25

Interesuję się teologią. Nurtował mnie problem piekła. Jeden z teologów tak mi odpisał: Co do np. rodziców będących w niebie, a uznających słuszność wiecznego cierpienia swych potępionych dzieci, to odpowiedź na to jest taka, że będąc doskonalne zjednoczeni z Bogiem, przejmiemy też jego doskonałe widzenie obrzydliwości grzechu i w doskonały sposób będziemy bardziej kochać Boga niż jego - choćby i ze względów więzów krwi nam najbliższe - stworzenia. Oczywiście, trudno jest to pojąć i zrozumieć na tym świecie, ale w Niebie optyka patrzenia na różne rzeczy nam się radykalnie rozszerzy. Co myślicie o takim wytłumaczeniu?

Gość gość
Pieklo ludzie sami robia na ziemi Wojny zamachy itp

Gość gość
na ziemi jest raj piekło nie mozna porywnac do niczego do największego bólu pilecki pisał ze holokaus w porównaniu do tortur komunistów to igraszka

Gość gość
Pieklo to ludzie

Gość gość
ja podchodze z dystansem do tych kazań z kościoła,wierze,że jest niebo,piekło i czyściec czyli jakieś miejsce dla ludzi mniej okrutnych ale nie jestem przekonany czy rzeczywiście piekło to męki i palenie sie w smole,ja myślę,że kościół to wyolbrzymia żeby nastraszyć ludzi i żeby ludzie robili mniej zła,a prawda może być troche inna z tym piekłem,dla mnie to jest wielka niewiadoma i ufam kościołowi ale tak częściowo :-D

Gość gość
Nie ma zadnych mąk, inteligentni ludzie a wierzą w bajki

Gość gość
Czlowiek ma męki za zycia i jeszcze po zyciu ? Ile mozna? Za zycia jest karany

Gość gość
18.23.nie każdy ma na ziemi męki,bo taka królowa elżbieta całe życie żyje w luksusach i narody jej sie kłaniają,jakie ona ma męki? żadne.inni monarchowie też tak mają,żyją jak w bajce czyli są ludzie którzy mają na ziemi raj. :-D

Gość gość
Hitler co z nim

Gość gość
hItler jest w niebie bo palił ż/ydów i chwała mu

Gość raj zniszczony
ludzie religijni mają wyprane mózgi, piekło jest tu na ziemi i sami je robicie

Gość gość
co widzą ci nieszczęśni , którzy dają się oszukać diabłu i przekroczą bramę piekła , której nikomu nie wolno z ludzi przekroczyć ; ... ; .. roztacza się przed nimi niezmierzona dal (ok. 30 km) piekielnego korytarza o szerokości 3 km wypełniona czerwonym półmrokiem i płonącymi ogniami . W pierwszej chwili uderza w płuca ohydny trupi odór trudny do zniesienia , po obu stronach ścieżki są setki tysięcy okrągłych jednakowych dołów (o średnicy 1.5 m) a w każdym dolę płonie w ogniu jeden potępiony . Bestialstwo szatanów i brutalność budzi grozę i pozbawia jakiejkolwiek nadziei . Na ścianach bocznych o wys do 1,5 km niezliczone ilości rozświetlonych cel wykutych w skale , z których dochodzą krzyki i wołania o litość . W niektórych miejscach cierpienia są tak bardzo wielkie i potwornie nieludzkie , że krzyki męczonych nie podobne do ludzkich , mrożą krew w żyłach . Ogień tam płonący nie pochodzi od Boga , gdyż to jest miejsce bez Boga , pochodzi i jest zapalany przez nienawiść szatańską . Ale pretensje ludzie powinny mieć tylko do szatanów , którzy całkiem co innego obiecują swoim ofiarom , których kłamstwami w zaświatach odwodzą od Nieba od Boga , wmawiając że w lepsze miejsca zaprowadzą , a prowadzą tylko w to jedno - ponure miejsce bezlitosne , bez nadziei . Największe udręczenie dla tych zmarłych to jest ten fakt , że dali się tak łatwo oszukać i okłamać , że tak szybko odrzucili niebo i Boga . Tylko ludzie wierzący i praktykujący wiarę i chęć do Boga gdy są na ziemi , nie dają się tak oszukać ani nie dają sobie zabrać wiary ani odrzucić Boga . Tacy ludzie idą bez przeszkód do nieba. To tylko niektóre , mniej przerażające teksty z opisu piekła , reportażu Mary Baxter.