Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego się mówi laska zamiast kobieta

Polecane posty

Gość gość

Laska zrobiła zakupy jak to brzmi

Gość gość
bo "laska" po czesku to po prostu dziewczyna, z czeskiego się wzieło

Gość gość
G****o prawda, dziewczyna to po czesku holka, a laska znaczy u nich miłość

Gość gość
laska zrobiła zakupy może nie brzmi najlepiej, ale laska poszła na imprezę już tak.:)

Gość gość
"Laska", "facet"... Niezbyt grzeczne i kulturalne te określenia, ale przyjęły się w naszym języku, bo wielu z nich korzysta... A dlaczego tak się mówi? Może dlatego, że jest szybciej wyrazić atrakcyjność lub gburowatość takiej osoby, nie wiem... Mało kto mówi, w formie typowo mówionej: "ta kobieta jest piękna", "ten mężczyzna jest bardzo przystojny"... Tym bardziej, jeśli chodzi o młodych... No, ale to też kwestia wychowania, obycia... Na kobiety mówi się jeszcze innymi epitetami, gorszymi, a u mężczyzn - trudno jest znaleźć ich więcej, niż tylko ten "facet" (a nie mam tu na myśli przekleństw, choć, niektóre mogą być tak potraktowane)... Kobiety, to: "d..y", "c...e", "dziołchy", "gąski", "laleczki", "s....i", itp., itd.... Wszystko sprowadza się do potraktowania lub nazwania kobiety w jednoznaczny, krzywdzący sposób, no, chyba, że są i takie, które nazywają to komplementami, to w porządku... A mężczyzna jest "facetem", i tyle... Przynajmniej - ja nie słyszałam innych nazw, ale nie twierdzę, że nie istnieją...

Gość gość
Tak mogą tylko gimbusy mówić

Gość gość
Ale jak dziewczyna nie wygląda na atrakcyjną to dlaczego mówi się na nią laska?

Gość gość
Siema laska umówisz się na kawusie teraz tak tak trzeba mówić żeby zaprosić kobietę na kawę?