Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość RK25

Życie seksualne a lęk przed ciążą

Polecane posty

Gość RK25

Nie uprawiałam jeszcze seksu. Mam 25 lat. Wielu moich znajomych ma już pierwszy raz za sobą. Skłania mnie to do przemyśleń i zadawania sobie wielu pytań. Wiadomo, że żadna metoda antykoncepcji nie jest skuteczna w 100%. Tabletki mogą nie zadziałać, a prezerwatywa zsunąć się lub pęknąć. Nie mam warunków na dziecko. Nie mam ustabilizowanej sytuacji zawodowej i finansowej. Jak sobie radzicie z lękiem przed ciążą? Czy to prawda, że człowiek decydujący się na seks, ZAWSZE musi się liczyć z ryzykiem wpadki?

Gość gość
tablekti i gumki i ryzyko zerowe

Gość gość
Pewna cześć ciąż pochodzi z tego, załóżmy, 1%. Ale miażdżąca wiekszosc to zaniedbanie, typu pomijane pigułki, pigulki osłabione działaniem antybiotyku, czy wymiotami lub biegunka... Ostatnio stało sie modne, ze "antykoncepcja zawiodła", ale ja mysle, ze to sa ciąże z tych zaniedbań. Czasami troche szczęścia i wielkiej umiejętności choroni przed ciąża, bo znam pary, które latami lecą na żywca, tj stosunek przerywany i w ciąże nie zachodzą.

Gość RK25
Ech, czasem żałuję, że nie jestem mężczyzną. Seks dla kobiet jest znacznie bardziej niebezpieczny.

Gość gość
Ja mam 35lat i sobie z tym lękiem nie radzę, parę razy pekla prezerwatywa kupa stresu, testy ciazowe, teraz stosuję tabletki anty i też stres, ja nie chcę mieć dziecka i nie wyobrażam sobie jakby tabletki mialy nie zadzialac

Gość gość
To moze podwiazanie jajowodow? Zabieg legalny na Slowacji. Taniej wychodzi niz antykoncepcja do menopauzy. Ja sie zdecydowalam, bo nigdy nie chcialm dzieci z wielu roznych powodow.

Gość gość
13.51 i ja nigdy nie chcialam dzieci, zastanawialam sie nad podwiazaniem jajowodow możesz napisać cos wiecej o tym zabiegu

Gość gość
Zgadzam sie z powyzszym. Miazdzaca wiekszosc wpadek to zaniedbanie albo ignorancja. Tabletki naprawde sa bardzo skuteczne jesli brane zgodnie z instrukcja i bez interakcji z lekami, ktore oslabiaja ich skutecznosc. A poza tym na litosc boska, jest zawsze tabletka po, mozna kupic kilka i trzymac na wszelki wypadek. Naprawde, nie rozumiem tego ze przypadkowa ciaze sie wkalkulowuje w ryzyko, nie w 21 wieku. A w skrajnym przypadku, nie wyobrazam sonbie zaliczyc wpadki, a potem radosnie to zaakceptowac. Aborcja tez istnieje, choc w tym porabanym kraju juz nie.

Gość Zaciekawiona11
Kazda kobieta kochając sie z partnerem musi liczyc sie z wpadka. Ja zaczynając sie kochac z obecnym chlopakiem strasznie balam sie ciazy dlatego ze bylam mloda i on nie chciał sie zabezpieczac. Kochamy się juz 3 lata. Ani razu sie nie zabezpieczalismy on oczywiscie konczy na mnie i w ciazy nie jestem

Gość gość
18.31 masz racje ze tabletki sa bardzo skuteczne ale nie każda kobieta może je przyjmować ja nie mogę i mam problem z doborem antykoncepcji

Gość gość
Jeśli… - nie planowałaś ciąży, a stało się… - chciałbyś/abyś udzielić wsparcia komuś, kto źle znosi ciążę … i przeżywasz w związku z tym trudności, którymi nie masz się z kim podzielić... Zadzwoń lub napisz do nas. Telefon - Chat – Email ZAUFANIA tel.: 586 915  915 email: k o n t a k t @ n e t p o r a d n i a .p l chat: w w w.n e t p o r a d ni a .p l Jesteśmy codziennie od 18.00 do 23.00

Gość gość
teraz są naprawdeę ciekawe pigułki z niską zawartością hormonów, przykładowo vines (ja je stosuję) czuję sie po nich dobrze, kocham się z moim facetem, bez obaw,że zajdę w ciąże, idz do ginekologa i porozmawiaj o pigułkach, oczywiście jak już będziesz gotowa :)

Gość gość
Spadaj z tym vines

Gość gość
Myślę, że podchodzisz bardzo odpowiedzialnie do tematu współżycia. Nie ma 100% metody. Zawsze to ok. 92/3 % przy idealnie stosowanej metodzie. Dlatego najbezpieczniej czuje się kobieta wtedy, gdy ma gotowość i warunki na przyjęcia dziecka i przede wszystkim mężczyznę, którego kocha i ufa mu w pełni. Wtedy te obawy i lęki znikają. Pozdrawiam Cię! Ania

Gość gość
Obawy nie znikaja jak nie chce sie mieć dziecka mimo warunków.

Gość gość
Polrcam podiwazanie, wlasnie jestem PO.ĺ

Gość RK25
Nie będę uprawiać seksu do końca życia. Chcę od tego szlamu trzymać się z daleka. I przepraszam, ale jest w tym akcie coś złowrogiego, nieludzkiego, odpychającego. Nawet jeżeli kochająca się para pragnie dziecka i to robi w tym celu, to i tak jest to odpychające.