Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dla was też poprawna wymowa "mnie" zamiast "mi" brzmi wieśniacko?

Polecane posty

Gość gość

Mam na myśli mnie np w zdaniu: "Mnie się wydaje" zamiast: "Mi się wydaje" "Mnie się wydaje" kojarzy mi się z wiejskim: "Mię sie wydaje" a wam?

Gość gość
Mi się wydaje - to właśnie to brzmi wieśniacko.

Gość gość
a nam nie, bowiem nie jesteśmy wsiokami bez szkoły jak ty

Gość gość
A ja zgadzam sie z autorem, i wydaje MI się że brzmi wieśniacko.

Gość gość
Racja autor,wiocha jak hooj i wiesniactwo do potegi

Gość gość
gość dziś Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale jakieś 90% Polaków w takim zdaniu mówi "Mi się wydaje" a tylko jakieś 10% mówi "Mnie się wydaje". Ja zwracam uwagę za każdym razem, kiedy ktoś mówi "Mnie się wydaje" i zdarza się to stosunkowo rzadko. gość dziś Co wydaje Ci się wieśniackie? Użycie "mi" czy "mnie"? A tak przy okazji, skoro powinno się używać "mnie a nie "mi, to czy też w pytaniu powinno się używać: "Jak się Tobie wydaje" zamiast "Jak Ci się wydaje"?

Gość gość
Hah, właśnie dokładnie to samo zawsze myślałam :D Ludzie ze wsi często używają zwrotu "mnie", wręcz nagminnie, nawet wtedy kiedy lepiej pasowałoby "mi". Też uważam, że "mi" brzmi ładniej.

Gość gość
Dlatego, w przeciwieństwie do innych błędów językowych, które koryguje w swoim słownictwie, kiedy dowiem się, że mówię coś niepoprawnie, w tym przypadku z premedytacją i pełną świadomością nadal mówię "mi" zamiast "mnie", bo to nie tylko wiejsko mi się kojarzy i źle dla mnie brzmi, to przede wszystkim jest nielogiczne. Bo na jakie pytanie to odpowiada? Pytanie: Kogo, co biorę? Odpowiedź: Mnie. Pytanie: Komu, czemu to się podoba? Odpowiedź: Mi a nie mnie. To tak jak kogo, co biorę? Biorę psa albo kota albo mnie. Komu to się podoba? To się podoba psu, kotu albo mi A nie powiemy, komu to się podoba? To się podoba psa, kota, mnie.

Gość gość
Albo jeszcze lepiej! Czy powiecie: "Wydaje mnie się" czy "Wydaje mi się"?

Gość gość
Mnie nie wydaje się wieśniackie, taka forma rozpoczynająca zdanie jest poprawna.

Gość gość
Wiem, że jest poprawna i to jest właśnie masakra, bo ja tego nie trawię. A poza tym większość ludzi mówi "mi" na początku a przecież w języku poprawne jest to, jak mówi większość, język ewoluuje.

Gość gość
A co powiecie na to? "mi się podoba" Wyszukiwarka: Około 567 000 wyników "mnie się podoba" Wyszukiwarka: Około 364 000 wyników "mi się wydaje" Wyszukiwarka: Około 484 000 wyników "mnie się wydaje" Wyszukiwarka: Około 306 000 wyników

Gość gość
"Mnie się wydaje" jeszcze nie brzmi tak tragicznie. Gorzej jak sie slyszy "do mię" (jak pierwszy raz przeczytalem ten zwrot to dopiero po chwili zrozumialem co on oznacza) albo "ja rozumię" , ze o innych "nie chcem" juz nie wspomnę

Gość gość
Zamiast wysnuwać przedziwne teorie i upierać się przy tym, co wieśniackie, a co nie, po prostu zajrzyjcie do p r o f e s j o n a l n y c h porad z zakresu poprawnej polszczyzny. 5 minut w internecie i dowiecie , kiedy używać formy mi, a kiedy mnie - w stosowaniu jest różnica!

Gość gość
Sprzedom suownik, tanio nieurzywany

Gość gość
Porfavor

Gość gość
A ty spiesz mje piachu w oczy.