Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pęto kiełbasy, czyli ile?

Polecane posty

Gość gość

Witam, dziś spotkala mnie ciekawa sytuacja, poprosiłam w sklepie o pęto kiełbasy. Sprzedawczyni zapakowała mi laskę. Nawiazalysmy dyskusje, dla mnie pęto to 2 laski ( w ta i z powrotem) Pani twierdziła, że to pęto to pojedyncza laska. Jak to w końcu jest? Wolałabym uniknąć na przyszłość niepotrzebnych nieporozumień

Gość Drzemysław
aby nie było głupich pytań sprzedającej to na wszelki wypadek palcem pokazuję 'kółko' , czyli literę 'O' a jak tego nie rozumie to rysuję na papierze !

Gość gość
Jpr co za interesujacy temat. Wgl kto mowi w tych czasach w taki sposob.

Gość gość
hehe fajny temat, dawno temu kiełbasy robiło się wyłącznie w pętach, było to kółko kiełbasy zabezpieczone na końcach patyczkiem i była to cała jedna kiełbasa bez przerwy pośrodku, jak ktoś chciał połowe to po przekrojeniu takiego kółka wychodził kawałek w kształcie krzywej laski stąd nazwa, potem dla wygody zrobiło się przerwę pośrodku ale dalej pęto to jest kółeczko kiełbasy złożone z 2 lasek

Gość gość
Jesli kielbasa lezy jakby w linach prostych, to prosciej powiedziec "dwie laski" lub "dwa kawalki". Jednak racja lezy twojej stronie: "peto" to pelne koleczko, a nie... pol koleczka.

Gość gość
U mnie sprzedawczyni ma zawsze problem z kabanosami które są połączone w taki długi sznurek. Proszę o jednego kabanosa a pani zawsze pyta - pojedynczy czy podwójny? :D

Gość gość
Pęto zawsze będzie od napletka do napletka ,bez względu czy to kółko czy podkówka czy laska .

Gość gość
Do gość z 19:01- Kto tak mówi? Każdy kto ma bogatszy zasób słów niż twoje podstawowe. Idę o zakład, że ty w mięsnym pokazujesz paluchem =) ps. Polecam przeczytać książkę, już obojętne jaką... Zawiera SŁOWA, mogą przydać się kiedyś w życiu ;)

Gość gość
1. «kawałek kiełbasy zwiniętej w krążek»

Gość Gość

Pętko, to nic innego, jak kawałek kiełbasy, po środku skręcone, aby nie zsunęło się z haka.

I to na tyle.