Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Walka o pokarm

Polecane posty

Gość gość

Synek ma cztery tygodnie. Karmie piersia ale to nie jest dla niego wystarczajace, jest nadal glodny i dokarmiam mm. Juz troche brakuje mi samozaparcia. Probowalam herbatek na zwiekszenie laktacji, femaltikera, czestego przystawiania do piersi... i efekt jest taki, ze bez dokarmiania nie da rady bo dziecko bedzie plakac z glodu. Dopiero jak sie naje porzadnie jest spokojne. Meczy mnie przystawianie do piersi a pozniej i tak trzeba podac butle ale z drugiej strony mam wyrzuty ze powinnam karmic bo to dobre dla dziecka... jakie sa wasze wrazenia z takiego dokarmiania? Warto sie dalej meczyc, probowac rozkrecic laktacje choc efekty sa kiepskie?

Gość gość
A masz laktator? To też pomaga

Gość gość
Mam laktator reczny ale zanim wyciagne z piersi nim troche mleka to trwa wiecznosc... dziecko jakos sie przyssie i fajnie sciaga pokarm a z laktatorem kiepsko idzie

Gość gość
a jakie herbatki pijesz? najlepsze są te liściaste, na mnie działały,nie pamiętam firmy, za to totalnie do d**y są granulowane hippa, nie działa, zresztą to prawie sam cukier

Gość gość
Mam to samo...

Gość gość
Z tym laktatorem to nie chodzi o to żeby coś wyciągnąć tylko żeby pobudzić laktacje. Piersi będą myslaly że trzeba więcej produkować. Po skończonym karmieniu warto trochę spróbować popracować z laktarorem. Pić duuuuuzo wody. No i może spróbuj Sns Medela. Dziecko myśli ze ssie pierś a dostaje mm. Idealne na dokarmienie zamiast butelki bo przy okazji pobudzasz piersi.

Gość gość
Jeśli tak ciężko to idzie to daj spokój z karmieniem piersią. Przejdź na mm i tyle, dziecko będzie najedzone, spokojniejsze, a ty przestaniesz żyć w ciągłym stresie. Karmienie mm to nie koniec świata

Gość Zuzaa2
Ja na początku miałam bardzo mało pokarmu przez co córcia musiała mocno ciągnąć a to znowu strasznie pokiereszowało mi piersi, do tego stopnia, że ból był nie do wytrzymania- już myślałam, że nie będę karmić. Ale pomógł krem z motherlove, szybko złagodził ból i dyskomfort i zażegnał problem. Po tym zdarzeniu wróciłam do karmienia córcia jadła cyca aż do 7 miesiąca.

Gość ninex
U mnie pokarmu było mało na początku i Mały często płakał, bo był chyba głodny. Dlatego wybraliśmy się do doradcy laktacyjnego, pokazała mi jak go przystawiać w różnych pozycjach i jak powinien chwytać pierś. Kilka dni spędziłam z nim w łóżku karmiąc "na żądanie", w nocy również i poprawiło się. Piję też lactosan mama na wzmocnienie laktacji i liczę na to, że do końca 6 miesiąca będę go karmić, przynajmniej :)

Gość gość
Podłącz się pod dojarkę dla jałówek. Powinno pomoc. Zrób wszystko żeby karmić z cyca bo co ludzie powiedzą. Chyba nie zaryzykujesz zaszarganej opinii u sąsiadki z osiedla?

Gość gość
Przystawiaj jak najczęściej i jak najdłużej. Jeżeli dokarmisz butelką, to dziecko rzadziej je pierś, jak je mniej, to piersi produkują mniej i przy następnym karmieniu jest mniej mleka. Takie błędne koło. Spróbuj karmić póki jest głodny - czyli ciągle. Pokarm produkuje się na bieżąco, więc powoli coś tam sobie uciągnie, a laktacja się powoli zwiększy. Niestety karmienie piersią jest ciężkie i tylko dla wytrwałych. Mi się nie udało, ściągam początkowo ręcznie, a później kończę laktatorem elektrycznym (tak jest szybciej), najpierw co 3, a po trzech miesiącach co 4 h. W moim przypadku na początku każda przerwa 5-6 godzinna skutkowała zmniejszeniem ilości pokarmu na drugi dzień, dopiero powrót do regularności przywracał ilość pokarmu.

Gość gość
P.S. Właśnie skończyłam ściągać pokarm.

Gość mgła

U mnie dopiero trzeci miesiąc i na razie był tylko jeden mały kryzysik. Generalnie wspominany przez was lactosan mam pomógł. Mnie do karmienia nikt nie namawiał, to moja decyzja. Nie wiem ile będę karmić i jak szybko wrócę do pracy. Na razie ciesze się tym, co mam.