Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Odwrócić dziecko w brzuchu

Polecane posty

Gość gość

Czy któraś z was stosowała jakieś masaże, delikatne uciskanie brzucha i pomogło? Moje dziecko od 10 tyg nie zmienia pozycji z posladkowej.. Póki co 25 tydz. i nóżki na dole.

Gość gość
Jeszcze połowa ciąży przed tobą. Lekarz pewnie nie widzi problemu a ty szukasz na siłę. Mój syn od początku ciąży w pozycji pośladkowej a odwrócił się około 35tc.

Gość gość
Corka sie nie odwrocila. Syn od 31 tc w gotowosci. Nic nie kombinuj.

Gość gość
W tej pozycji bardzo słabo czuję ruchy, szyjka skrócona i miękka. Jeśli już czuję kopniecia to bardzo nisko. W ogóle bardzo mało się dziecko wierci. Wydaje mi się, że przy zmianie pozycji wszystko byłoby bezpieczniejsze i bardziej odczuwalne. Pytam przecież tylko o delikatne sposoby, które krzywdy nie zrobią, ewentualnie nie pomogą.

Gość gość
To już lekarz musi zdecydować czy zrobi masaż. Napewno nie zrobi tego na tym etapie ciąży a jedynie tuż przed terminem porodu (o ile w ogóle zrobi)

Gość gość
Wez daj se luz i nie kombinuj. Tez tak mialam i dziecko odwrocilo sie po 30tc

Gość gość
To pierwsza ciąża?

Gość gość
Trzecia. Pierwsze cc z bardzo *****iwym dzieckiem, odwróciła się dzień przed porodem, drugie sn urodzone ale też wierc***eta. Teraz ledwo dziecko czuję i mało się kręci dlatego też się zastanawiam nad takimi masazykami.

Gość gość
To doświadczenie masz a wypisujesz takie dyrdymały.

Gość gość
Dlaczego dyrdymaly? Przecież krzywdy nie zrobi tak? Sama jestem ciekawa.

Gość gość
Jeżeli masz skróconą i miękką szyjkę to wszelkie masaże i uciskanie brzucha są niewskazane, powinnaś to wiedzieć, i lepiej że dziecko nie napiera główka na szyjkę. Ma mnóstwo miejsca i do porodu może się jeszcze dziesięć razy obrócić...

Gość gość
Tamta dwójka zmieniała na tym etapie ciąży położenie 3x dziennie. Tu wszystko jest delikatne, leniwe i z naciskiem na i tak krótką szyjkę. Pytam tylko czy ktoś stosował jakieś delikatne masaże, dziecko przecież jest jeszcze malutkie, zabezpieczone dobrze lozyskiem, nie chodzi mi o takie uciskania jak dzień przed porodem robi ginekolog jak ktoś tu sugerował!

Gość gość
Gość 13:01 wiem że nie wskazany jest wysiłek, chodzenie, pozycja stojąca i współżycie. O masazach nic nie powinnam wiedzieć, bo nie ma to związku z szyjką.

Gość gość
Masaże brzucha mogą powodować skurcze z księżyca spadłaś czy jak?!

Gość gość
Masakra, szkoda strzepic klawiaturę. Przecież czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. W ogóle nie ruszać brzucha i z rękoma do góry chodzić żeby skurczy nie wywolac. Prędzej czytanie takich denerwujący wpisów wywoła skurcze niż delikatne napisanie brzucha. Wiesz co to skrajności? Dobrze, że są fora na których odpisują też normalni ludzie.

Gość gość
Autorko, spróbuj skorzystać z ćwiczeń, które ja dostałam od swojej położnej. Są bezpieczne dla Ciebie i dziecka. Opisane poniżej ćwiczenia staraj się robić kilka razy w ciągu dnia, systematycznie, do momentu, gdy maluch zmieni położenie w macicy. Jeśli wydają ci się one zbyt trudne, porozmawiaj z doświadczoną położną. By łagodnie zachęcić dziecko do zmiany ułożenia, mów do niego ciepło i głaszcz brzuch. Pamiętaj też, aby nie wstawać od razu po skończeniu ćwiczeń. Ułóż się na boku, odpocznij, oddychając spokojnie. x Ćwiczenie nr 1 - klęknij na złożonym kocu lub płaskiej poduszce, podpierając się na zgiętych w łokciach rękach. Głowę połóż na dłoniach, nogi rozstaw na szerokość tułowia. Spokojnie oddychając, rozluźniaj mięśnie brzucha i delikatnie kołysz biodrami przez 15-30 minut. x Ćwiczenie nr 2 - połóż się wygodnie na wznak, z głową na małej poduszce. Ugnij nogi w kolanach, stopy oprzyj o podłogę, ręce ułóż wzdłuż tułowia. Powoli unoś biodra do góry i opuszczaj je w dół. To trudne ćwiczenie, przerwij je, gdy poczujesz się zmęczona. x Ćwiczenie nr 3 - inna wersja poprzedniego ćwiczenia: leżysz na plecach z biodrami uniesionymi powyżej głowy. Pod biodra i poduszkę podłuż poduszki, nogi ugnij w kolanach, stopy oprzyj o podłogę. Masuj brzuch przez ok. 10 minut w tym kierunku, który podpowie ci położna lub lekarz (w stronę nóżek i rączek maluszka). x Ćwiczenie nr 4 - jeśli rączki i nóżki dziecka są po prawej stronie twojego brzucha (tam czujesz kopnięcia), połóż się na prawym boku. Jeśli po stronie lewej – na lewym boku. Dzięki temu kręgosłup dziecka będzie znajdował się „na górze”. Pod głowę podłuż poduszkę, nogi ugnij w kolanach (bardziej tę, która położona jest niżej). Delikatnym, głaszczącym ruchem (od kręgosłupa w stronę rączek dziecka), pomagaj dziecku „wykonać fikołka” do przodu.

Gość gość
Brzucha w ciąży się nie masuje!

Gość gość
Autorko, patrz! mozna bez oskarzycielskiego tonu, wyzszosci i obrazania! niesamowite!

Gość gość
brzucha w ciazy sie nie dotyka ani na niego nie patrzy, to powoduje porod

Gość gośćpolozna
ćwiczenia na obrót w ciąży proponuje wykonywać po 28 tyg ciąży po konsultacji z lekarzem. Te proponowane powyżej są dobre, gdyż nie wywołują ucisku na szyjkę. Mimo wszystko warto chociaż zadzwonić do swojego lekarza przed ich wykonaniem.

Gość gość
dziękuję za odpowiedzi, szczególnie te wyjaśniające cokolwiek. Nie jestem laikiem ani idiotką jeżdżącą wałkiem po brzuchu. Wolałabym nie mieć cc jak chyba każda normalna przyszła matka. Nie jestem też kretynką co przetestuje każdy sposób z kafeterii. Wiem już trochę o ciąży. Pozdrawiam.

Gość aaaaaxxxa
lekarz sam moze dziecko przekrecic jesli stwierdzi ze jest taka potrzeba, jest to bardzo nieprzyjemne.

Gość gość
aaaxxxa nie chodzi mi o takie extremalne obroty, tylko takie właśnie ćwiczenia, które nie zaszkodzą dziecku na tym etapie. lekarz to pewnie tym sposobem obraca już po 38 tyg.

Gość aniulkaaaaaa
25 tydz to jeszcze dużo czasu. Niektóre mamy zaczynają dopiero odczuwać ruchy w tym tyg. Ja nie robiłabym jeszcze nic, miłego dnia.

Gość lenklenkaa
jedz dużo slodkiego, zobaczysz jakie sie *****iwe zrobi :) poważnie :)

Gość gość
Jesteś idiotka skoro zamiast skonsultować się z lekarzem szukasz porad na kafe

Gość gość
tak, bo zapytac o doswiadczenie innych nie wolno i jak kazda idiotka zrobie wszystko jak święci wszystkowiedzący z kafe napiszą.. szkoda odpisywac w ogole na takie komentarze :/ ale cóż.. może autorka z posta wyżej poprostu uważa, że należy stosować się do wszystkiego co tu napiszą.. no to faktycznie trochę idiotyczne. Proszę nie mierzyć wszystkich swoją miarą.

Gość polapolka
ja glaskalam brzuch w kolko zgodnie z ruchem wskazowek zegara i sie malenstwo wtedy krecilo ;] oczywiscie bardziej glaskanie niz masowanie