Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Studia na kierunku psychologia prosze o opinie

Polecane posty

Gość gość

Czy warto? To od zawsze bylo moim marzeniem. Mam 28 lat czy to nie za pozno? Czy mam w ogole szanse znalezc pozniej prace?

Gość gość00000000000000000000000000
Konkurencja zbyt duża, nawet gdy zaczyna się je w tym kierunku wcześnie. Dość wilczy świat to. Lepsza socjologia. Ale z pracą to cienko. Poza tym praca psychologa jest bardzo odpowiedzialna. Możesz kogoś skrzywdzić, skrzywić, albo doprowadzić do samobójstwa. Myślałeś/aś o tym? Poza tym jak bardzo jesteś oczytana/y w temacie? Bo prawdziwy psycholog... prawdziwy student musi duuuuuuuużo czytać. Wszystkiego. W tym klasyki. I filozofii. No bo i psychologia to filozofia. Nie nauka. W końcu doktorat z psychologii to PhD, a nie MD. Jeśli skumasz to co ma do powiedzenia Jordan B. Peterson na swoim kanale Youtube, to możesz SPRÓBOWAĆ tego kierunku. Ale czy nie lepiej wybrać jakiś bardziej produktywny kierunek? Również dla Ciebie. Poza tym psychologia i psychiatria to zawód który wypala. Wśród tych ludzi częste są samobójstwa (mogę Ci podać linki do artykułów na ten temat). No chyba, że obierzesz strategię znieczulicy, tyle że wtedy to ludzie (tj. pacjenci) będą cierpieć.

Gość gość
Praca psychologa z odpowiedzialnością akurat ma niewiele wspólnego, do psychologów chodzą ludzie co chcą sobie pogadać a nie osoby z prawdziwymi problemami - te po prostu idą do lekarza psychiatrii, psycholog to coś w rodzaju księdza czy innego znachora :O🖐️

Gość gość
A jest taki kierunek seksuolog praktyk :)?

Gość gość0000000000000000000
@ gość dziś Niewiele wiesz. A co gorsza zbyt wielu psychologów ma takie podejście jak ty. Myślisz, że gdzie większość ludzi chodzi? Od razu do psychiatry? Nie. Do psychologa, a wtedy do internisty, który od ręki może zapisać psychotrop. Nie trzeba do tego psychiatry. To znaczy, ja uważam inaczej, ale praktyka jest przeciwna.

Gość gość
gość0000000000000000000 dziś A co tu do wiedzenia? Choroby psychiczne to takie same choroby jak każde inne i chodzi się z nimi do lekarza a nie do wróżki, fryzjera czy psychologa :D Jak już powiedziałem psycholog to poprostu taki koleżka co bierze kasę od ekstrawertyków za to że mogą się mu do woli wygadać kiedy nikt inny nie jest w stanie słyuchać ich p**********a 🖐️

Gość gość
dobry kierunek bo po nim można dużo robić - niewiele osób tak naprawdę zostaje psychologami. Jedyne co może być problemem to Twój wiek

Gość Pracująca studentka Anka
Konkurencja jest w tym zawodzie duża, ale tak jest teraz w większości zawodów. U mnie w marketingu też jest duża, ale ciut więcej wyrzeczeń i masz szansę wszędzie :)

Gość gość00000000000
@gość dziś “Choroby psychiczne to takie same choroby jak każde inne” Tak? To pokaż mi test empiryczny na poziom serotoniny/dopaminy w mózgu. Bo psychiatria PRAKTYKUJE na podstawie teorii neuroprzekaźnikowej, tj. na podstawie HIPOTEZY o nierównowadze chemicznej w mózgu. A robią to tylko dlatego, że psychotropy działają, tyle że inaczej niż myślą. Bo jakoś statystyki nie potwierdzają, że psychiatria ma rację. Poza tym wygląda na to, że mylisz psychologów z psychoterapeutami. Zresztą to i tak wszystko na jedno kopyto. Psychiatrzy nie lepsi. Oni sami nie wierzą w te swoje “mądrości”. Co do tzw. chorób psychicznych to są to jedynie objawy o podłożu organicznym. Tyle że łatwiej i intratniej jest dać psychotrop niż dokładnie zbadać.

Gość gość00000000000000
@ gość dziś “dobry kierunek” Wcale nie taki dobry. A potrafi być zły. “bo po nim można dużo robić” Taaak, a co takiego “niewiele osób tak naprawdę zostaje psychologami.” Ciekawe dlaczego? Chyba ostatnio, bo ogólnie to ich sporo na świecie.

Jeżeli czujesz, że ten kierunek będzie dla Ciebie interesujący to wybieraj go bez wahania. Najgorzej, jeżeli wybierze się kierunek zupełnie dla nas obcy.