Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CO MYŚLICIE O MISTRZU I MAŁGORZACIE

Polecane posty

Gość gość

bułhakowa,czy wasze opinie zmieniły się z czasem na temat tego dzieła? napiszecie coś ?

Wole osobiście zbrodnie i karę. Ciekawsza i bardziej zaskakująca fabuła, bardziej interesujące postacie jak np Raskolnikow. Wole Dostojewskiego. Mistrz i Gosia... Ma wciągająca fabułę napisaną we wspaniały sposób a sam styl pisania daje naprawdę fajny klimat. Nie znam osoby która nie lubi tej ksiazki

Gość gość
czytałem to dobre 25 lat temu, w liceum, nawet maturę o tej książce pisałem; między innymi. ciekawe jaki odbiór byłby dzisiaj

Gość gość
no właśnie jaki dziś byłby odbiór ,dlatego zadałem to pytanie w nadziei że więcej zobaczę wypowiedzi bo aż kipię wewnątrz z ciekawości bo mam własne doświadczenia ,ale bez reakcji ludzi doopa a szkoda nie mniej dziękuję za 2 cenne wpisy!

Gość gość
Teraz czytam coś zupełnie innego, ale noszę się z zamiarem powrotu do lektur młodości. Tyle, ze mogę być rozczarowany i dlatego się waham. Może lepiej zachować obraz tego młodzieńczego zachwytu

Gość gość
Do Mistrza i Małgorzaty trzeba dorosnąć tak samo jak do Lalki Prusa uważam, ze to najlepsza książka w dorobku polskiej literatury, ale jej piękno dostrzegam z biegiem lat, gdy nie patrzę już na nią jak obowiązek szkolny, to samo tyczy się Bylhakowa, jest rosyjskim mistrzem, wstyd nie znać jego twórczości, niesie dużo wartości które w każdym wieku odbieramy inaczej, to jest niesamowite w książkach, ze w różnych etapach swojego życia inaczej interpretujemy tekst, i możemy spojrzeć z innych perspektyw, których wcześniej nie dostrzegaliśmy. pozdrawiam wszystkich użytkowników i życzę miłego wieczoru :)

Gość gość
lalka super, w liceum czytalam bardzo mi sie podobala , ale mialam podstawowy polski, nie mialam w wykazie lektur M i Małgorzatę,więc jakoś nie nęciło mnie żeby po to sięgnąć. nie czytałam. jakoś ciągnie mnie bardziej do Kundery i Hrabala

Lalka jest chu Jo Wa Nudne i nie wyraziste postacie a fabuła przypomina spaghetti o długości 50 metrów. Same uczucia trojki bohaterów powodują co najwyżej śmiech:/ wywal lalkę za okno i poczytaj komu bije dzwon, pożegnanie z bronią czy dżumę. Lalka to syf. Dlugie i nudne. Łęcka sama nie wie z kim puścić. Trzecki wkurza. Wokulski to zyciowa pipa. A teksty o metalu lżejszym niż powietrze... Lalka ble.

Gość gość
Curzio Malaparte "Skóra". polecam

Gość gość
Kaputt Curzio Malaparte jeszcze lepsza

Gość gość
Mistrza i Malgorzate czytalam, Zbrodnie i kare tez. Wiadomo w szkole, podobaly mi sie wtedy, ale pozniej wrocilam do nich i zdania ne zmienilam. natomiast lalka to byla jedna jedyna lektura, ktorej nie przeczytalaam. Wybiorczo tylko pamietniki rzeczkiego przeczytalam a Lalke sobie odpuscilam. raz mozna, a co ;) Jeszcze jednej ksiazki strawic nie moglam - Ani z zielonego wzgorza, ale to czytalam jak mialam 10 lat, zreszta film tez masakrycznie mnie nudzil :P Nie lubie takiej tematyki ;)