Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy narzeczony może dopisać mnie do ubezpieczenia zdrowotnego

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego. Wychowuję z narzeczonym 4 letnią córkę. Narzeczony pracuje i ubezpiecza pod sobą nasze dziecko. Ja nie dawno straciłam status osoby bezrobotnej w Urzędzie Pracy i chciałam zapytać czy narzeczony może mnie dopisać do ubezpieczenia? Słyszałam, że opinie są podzielone. Jedni mówią, że można, inny mówią, że nie można. Jak to jest naprawdę?

Gość gość
jakbyś była żoną to by mógł a tak jesteś obca

Gość gość
tylko członków rodziny

Gość gość
nie,gdyz nie jesteś z nim spowinowacona. A swoja droga co to za określenie "narzeczony",chyba wirtualny,bo ile lat można być tym narzeczonym?

Gość gość
Nie może i według mnie jest to chore. Ja miałam taką samą sytuację. Prawo w Polsce jest żałosne. Nasze wspólne dziecko w rozumieniu prawa jest rodziną z moim narzeczonym, a ja mimo, że jestem matką naszego dziecka to jestem obca i nie jestem ich rodziną, bo nie jestem mężatką :) Chore prawda?

Gość gość
no właśnie pisz poprawnie że masz konkubenta

Gość gość
gość dziś x dziecko jest rodziną bo mają wspólne geny no sorry a jak baba się rozwiedzie to jej ex po rozwodzie jest też jej rodziną :O zero logiki w twoich wypocinach

Gość gość
Do gość dziś P********z jak potłuczony/a. Napisałam jasno i wyraźne, a jak nie potrafisz tego zrozumieć to twoja wina. Widocznie jesteś ograniczony/a umysłowo :D

Gość gość
Może. Mnie chłopak ubezpiecza w swoim zakładzie pracy. Zaniósł tylko moje dane do kadr i panie dopisały mnie do składek. Nikt nie robił z tego powodu problemów. Nie mamy dziecka, nie jesteśmy małżeństwem.

Gość gość
tu jest opisany podobny problem: X Jeden z naszych pracowników tworzy nieformalny związek ze swoją partnerką, z którą wychowuje jej dziecko z pierwszego małżeństwa. Dotychczas partnerka naszego pracownika była zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego przez PUP, zgłaszała też do ubezpieczenia swoje dziecko. Obecnie utraciła status osoby bezrobotnej i do ubezpieczenia chciałby ją zgłosić, razem z jej dzieckiem, nasz pracownik. Czy na wniosek pracownika możemy zgłosić jego partnerkę życiową do ubezpieczenia zdrowotnego? A jak wygląda kwestia ubezpieczenia dziecka, które partnerzy wychowują razem – pyta Czytelniczka z Iławy. Odpowiedź Państwa pracownik nie może zgłosić do ubezpieczenia swojej partnerki, ponieważ nie jest ona członkiem jego rodziny w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu zdrowotnym. Również jej dziecko – jeżeli nie zostało przysposobione – nie może zostać przez niego zgłoszone do ubezpieczenia zdrowotnego. Rozwiązaniem może być przystąpienie przez konkubinę Państwa pracownika do dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego. Niestety, wiąże się to z ponoszeniem kosztów składki zdrowotnej przez osobę ubezpieczoną.

Gość gość
Ale tutaj piszą o sytuacji, w której to pracownik chce zgłosić do ubezpieczenia swoją partnerkę i jej dziecko, które nie jest JEGO tylko jej i pochodzi z jej pierwszego nieudanego związku. A ja wychowuję z partnerem nasze dziecko, które przyszło na świat naszymi wspólnymi siłami :)

Gość gość
Wyraźnie jest jednak napisane : X "Pracownik nie może zgłosić do ubezpieczenia swojej partnerki, ponieważ nie jest ona członkiem jego rodziny w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniu zdrowotnym" X Ty autorko tez NIE jesteś członkiem jego rodziny , jedynie Twoje (wasze) dziecko jest jego rodziną . Ty nie mając z nim ślubu , jesteś obcą osobą . Nie rozumiem jednak jaki to problem wziąć ślub i po kłopocie .

Gość gość
Nie warto brać ślubu, bo dzieci samotnych matek mają pewne miejsce w przedszkolu. ;-)

Gość gość
Moja była dziewczyna dostałaby majątek kilkaset tys.£ za moją śmierć, bo pracowałem w normalnej i porządnej Angielskiej firmie w UK która przy drobnym moim udziale opłacała mi ubezpieczenie.