Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urlop na żądanie

Polecane posty

Gość gość

Witam. Czy po przepracowanym ponad miesiącu na 3/4 etatu przysługuje mi urlop na żądanie? Miałam dosyć nieprzyjemną sytuacja, aczkolwiek w nocy z poniedziałku na wtorek złapało mnie jakieś zatrucie, więc zadzwoniłam z rana do swojej kierowniczki i poinformowałam o zaistniałej sytuacji. Kazała mi wypełnić wniosek przez internet o urlop na żądanie (tak prosperuje nasza firma). Poza tym do pracy przyszła za mnie inna osoba, zgodziła się przyjść za mnie bez żadnego problemu, a któregoś dnia ja mam przyjść za nią. Wniosek o urlop nie chciał przejść o czym poinformowałam swoją przełożoną lecz nie dała mi żadnej odpowiedzi. Wieczorem weszłam na swój grafik, w którym na czerwono było jak byk napisane "Nieobecność nieusprawiedliwiona nieodpłatna.". Przełożona poinformowała mnie, że nie przysługuje mi ani jeden dzień urlopu. Teraz nie wiem co mam zrobić z tym incydentem, który wygląda dosyć podejrzanie, bo jak wiadomo nieobecność nieusprawiedliwiona może się zakończyć dyscyplinarką.

Gość gość
Oczywiscie ze masz prawo do urlopu, za kazdy przepracowany miesiac 1/12 urlopu rocznego, zalezy czy masz 20 czy 26 dni. Na zadanie pracodawca nie musi wyrazic zgody, ale w twoim przypadku to byla zamiana dyzurów wiec nie powinnas miec n-ki.

Gość gość
Dlatego nie wiem jak mam się zachować w tej sytuacji

Gość gość
Powołać się na kodeks pracy:)