Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Madziuula94

Pecherzyk dojrzewający co to znaczy ?

Polecane posty

Gość Madziuula94

Bylam u ginekologa. Spoznial mi sie okres. Lekarz mnie zbadal , USG dopochwowe, powiedział ze brak pęcherzyka dojrzewającego w jajniki, co to oznacza dokładnie ze tak powiem na chłopski rozum ? I oprócz tego zalecił badanie tarczycy.

Gość gość
Że nic tam niema idiotko

Gość Madziula94
Co Ty nie powiesz... Chodzi mi o to czy to normalne jest...

Gość Cleo1976
Powtórka z biologii.W jajnikach od Twoich narodzin znajdują się niedojrzałe komórki jajowe.W czasie trwania cyklu miesiaczkowego, pod wpływem hormonów, głównie estrogenu, jeden (zazwyczaj jeden) z tych pęcherzyków jajnikowych zaczyna rosnąć (dojrzewać) i wreszcie pęka, uwalniając do jajowodu dojrzałą komórkę jajową.Jeśli lekarz podczas badania nie zauważył w ogóle żadnego pęcherzyka, może się okazać, że masz jakieś zaburzenia hormonalne i stąd zlecone badania.

Gość Cleo1976
Ps.Z tego wynika, że okres Ci się spóźniał dlatego, że nie było jeszcze owulacji.Miesiączka występuje z reguły 10-18 dni po uwolnieniu komórki jajowej.(Przyjęło się mówić, że 14 dni po, ale to tylko wartość średnia, bo np.u mnie jest to zawsze 12 dni po owulacji).

Gość Madziula94
Robiac USG dopochwowe właśnie powiedział ze wszystko wporzadku. Ale potem robiac USG tarczycy powiedział ze zalecał by badanie. Więc nie ma to związku. Chodzi mi tylko o brak pęcherzyka, czy to oznacza nadchodzącą miesiączkę czy co, o to pytam.