Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do wierzących skoro Bóg jest wszechmogący to dlaczego w takim razie

Polecane posty

Gość gość

stworzył tyle cierpienia? Ktoś zaraz pewnie napisze, że to nie wina Boga tylko Szatana. Ok, ale w końcu Bóg też stworzył Szatana, więc skoro jest wszechwiedzący i wszechmogący, to dlaczego stworzył go złym, albo nie unicestwił w odpowiednim momencie? Lepiej chyba byłoby unicestwić szatana niż później skazywać ludzi na cierpienie, na to żeby byli zli ( przez Szatana własnie). Więc dla mnie to bezsens, skoro Bóg jest dobry to po co stwarzał jakiegoklwiek zło i cierpienie?

Gość gość
Aha i zapomniałam dodać, że ja osobiscie jestem ateistką,ale jestem ciekawa jak wy wierzący na to odpowiecie. W ogóle cała religia katolicka jest jakby chora, Biblia jest pełna cierpienia, w której Bóg zsyła Potopy i inne kary jak zamienianie się w słup soli. Kiedyś palono czarownice na stosie w imię Boga,a Krzyżacy zabilijali niewiernich. Teraz też pełno jest bezsensu, jak obrzędy mszy świetęj, co one niby mogą dac? Chyba liczy się jakim kto jest człowiekiem, a nie czy powtarza bezmyslnie motlitwy i rytuały

Gość gość
Bo bóg każdemu człowiekowi dał wolna wolę i to człowiek sam decyduje jaki jest, jak odnosi się do innych i jak ich traktuje.

Gość gość
22:08- ale skoro jest wszechwiedzący to dlaczego nie stworzył wszystkich z gruntu dobrymi? W ogóle po co tworzył jakieś drzewo poznania dobra i zła i poddawał Adama i Ewę próbie? A skoro ją złamali, to po co skazywał ich na takie cierpienie i całą ludzkość, nie mógł im wybaczyć? Przecież skoro Bóg jest wszechmogący to mógł stworzyć świat idealny, dać ludziom wolną wolę skoro chciał, ale stworzyć wszystkich z gruntu dobrymi ludźmi, a szatana unicestwić, albo w ogóle nie stworzyć. Dla mnie to jest bez sensu. Dlaczego niby ciepienie ma prowadzić do szczęścia? Po co to cierpienie?

Gość gość
To dlaczego czlowiek nie wybiera ile bedzie lat zyl.Potem matka osieroci dziecko i jest tragedia zyciowa.

Gość gość
22:13- często właśnie wybiera, pomijając nieuleczalne choroby. Swoim stylem zycia, odżywania, ostrożnością.

Gość gość
Nie ma żadnego boga. To postać fikcyjna wymyślona przez cwaniaków żeby skubać naiwnych i nimi manipulować. Tyle. Zaraz zacznie się ból doopy świętojebliwych dewot.

Gość gość
Jak może wszystko to może i zło, dlatego ludzie błagają o litość

Gość prawi 124
w bibili nie jest napisane ze Bóg storzyl szatana .,,. SZatan jest mocniejszy od Boga A nawet jesli nie jest mocniejszy to jest rownie silny .,, Dlatego Bóg nie powstrzymuje tego zła jakie jest na świecie ,,.,.

Gość gość
Bez zła nie wiedzielibyśmy co to jest dobro i zatrzymalibyśmy ewolucję na etapie szympansa

Gość gość
22:15- no ok, więc skoro Bóg jest taki dobry to po co stwarzał to zło? W końcu to Bóg powstał pierwszy i właściwie to on stworzył Szatana. Skoro Bóg potrwafił za karę zamieniać ludzi w słup soli jak jest w biblijnej przypowieści, to dlaczego nie unicestwił Szatana, on którego zaczelo sie cale zlo? Ale w kościele jednoczęsnie mówi się, zę Bóg jest dobry. Dla mnie to bezsens , dlatego mysle, ze to wszystko wymyslili jacys ludzie nie do konca normalni tzn. cala religię

Gość gość
Bóg istnieje i zna przyszłość. Jeśli coś złego się dzieje to albo zrobiłeś coś ujowego, albo zrobisz i Cię karze :P. Nie no śmieje. Moim zdaniem ludzie są tak poy*****, że sami odpieprzaja to całe cierpienie wokół niewinnych. Prawie każdy ma syndrom gwiazdy i jak jemu jest źle to drugiemu też musi. Bez Boga da się to wyjaśnić. Po prostu jesteśmy toksyczni. Ludzie są okropnym gatunkiem.

Gość gość
prawi 124- jest napisane. Bóg stworzył wszystkie Anioły, a upadłym Aniolem był Szatan. Poza tym na logikę- skoro Bóg jest wszechmogący to może wszystko, wiec zlikwidować Szatana także

Gość gość
Wiem o co Ci chodzi, mam te same rozkimy jako osoba wierząca. Często widząc ogrom cierpień, tragedii, prześladowań itd. mówię tak samo jak Ty i nie widze w tym sensu. Ale to chyba chodzi o to, żeby każdy z nas sam decydował jakim chce być człowiekiem. Albo jesteś dobry, albo poddajesz się szatanowi i czynisz zło, mimo iż wiesz że źle robisz i zostaniesz za to osądzony. I tu nie tylko chodzi o wiare chrześcijańską, bo w wielu religiach tak jest.

Gość gość
Nie wpadłam na to że to wymyślone bajeczki? Nie ma żadnego szatana.To wymysł kapłanów by LUDZIe byli im posluszni.Gdy ludzie się boją to idą do kościoła, gdyby nie chodzili,to księża nie mieli by na d*****,rozrywki,nie mieliby kogo molestowac,nie jeździli by samochodami za 80tysiecy,i nie żyli jak pączki z własną kucharka,sprzątaczka i debilami przynoszacymi kasę w zębach .Jeden wielki interes.Ślub to interes nie sakrament,komunia,chrzciny to interes, pogrzeb to interes,nawet msza to interes bo bulisz na ofiare za to że się modlisz.to pa

Gość gość
Tłumaczy się to zasadzie: zawsze jest ciemność, nawet jak zaświecisz latarką to ciemność nie zniknie, rozpoznajemy czym jest zło bo wiemy jak jest w świetle, a Bóg jest nieograniczony, dlatego z nieograniczonym światłem jest i równa ilość ciemności

Gość prawi 124
Mozna to interpretowac w ten sposób , że jesli Szatan byłby slabszy to nie byłoby zła na swiecie ,,. Niestety wedlug bibli Szatan to ,.,.,. PAn zła .,,. tak jak woda i ogień walczą ze sobą ale zadna ze stron nigdy nie wygra Tak samo jest z Bogiem i Szatanem na ziemi nigdy nie zatriumfuje dobro ani zło

ODPOWIADAM stworzył tyle cierpienia? Ktoś zaraz pewnie napisze, że to nie wina Boga tylko Szatana. Ok, ale w końcu Bóg też stworzył Szatana, więc skoro jest wszechwiedzący i wszechmogący, to dlaczego stworzył go złym, albo nie unicestwił w odpowiednim momencie? x to samo można powiedzieć o Tobie. dlaczego Ciebie nie unicestwia jak zrobisz coś złego? i po co Cię stworzył, jesteś niebezpieczna społecznie jako wolna osoba. otóż lucyfer jest aniołem, a anioły jak i ludzie mają wolną wolę, natomiast większą moc. dlaczego Bóg miałby niszczyć szatana, skoro z nim wygra? a raczej już wygrał. rolą chrześcijanina jest to odzwierciedlić w czasie ludzkim. no i po trzecie, nie wszystkie zło jest winą szatana, jeszcze jest wina Ewy i Adama. x Lepiej chyba byłoby unicestwić szatana niż później skazywać ludzi na cierpienie, na to żeby byli zli ( przez Szatana własnie). x a więc ograniczasz cierpienie do aspektu bycia złym człowiekiem, np. Hitlerem. no to tłumaczę, że i Hitler miał wolną wolę i nie był pod władzą szatana ot tak, tylko poprzez wchodni i germański okultyzm, takie a nie inne pokusy polityczne no i przede wszystkim wolną wolę. każdy ma wolną wolę i każdy grzeszy. więc ja bym raczej dzieliła ludzi na wolnych i zniewolonych, niebezpiecznych i za mało znaczących, by skrzywdzić w dużej skali. x Więc dla mnie to bezsens, skoro Bóg jest dobry to po co stwarzał jakiegoklwiek zło i cierpienie? x Bóg nie stworzył zła ani cierpienia, one powstały na skutek stworzonej przez Boga dynamiki, która rządzi istotami niedoskonałymi.

Gość gość
PYTANIE: Dlaczego cierpimy? o ODPOWIEDŹ: Bo kurfa tak, i chvj. Ci na górze muszą się nawpiertalać luszu. Dlatego jesteśmy hodowani. Dla luszu. I nie ma znaczenia czy ten lusz pochodzi z radości czy z cierpienia. Ważne aby były emocje. Emocje wytwarzają lusz. I o to tym skurfysynom na górze chodzi. Oni chcą luszu. Dużo luszu. Dlatego nas hodują. Dlatego nas glebią i ciemiężą. Dlatego jest tyle cierpienia. Lusz, lusz i lusz.

Gość gość
Ja myślę, że to wszystko wymysł jakichś ludzi na haju, którzy spisali Biblię. Tak samo jak np. muzułmanie wierzą w Allaha, czy w Chinach w Buddę, albo jak kiedyś starożytni Grecy wierzyli w Zeusa, tak samo my teraz w Pismo Świete, tylko dlatego, że urodziliśmy się w katolickim kraju, bo gdybyście urodzili się w muzułmańskiej rodzinie to wierzylibyście w Allaha i Mahometa.

musisz spojrzeć globalnie na Boga, nasze życie tu to tylko jeden projekt, który różnie wyglądał, ale się udał, dzięki Chrystusowi, raj w Edenie był innym projektem, świętość będzie jeszcze innym, natomiast potępienie to konsekwencja pewnej upartości u ludzi, a także przejaw tego, że Bóg jest dobry i sprawiedliwy. Sprawiedliwy, bo wynagradza dobro, zło potępia, a dobry, bo inaczej nie byłby sprawiedliwy w taki sposób, jest czystą logiką i doskonałością.

Gość prawi 124
Poza tym na logikę- skoro Bóg jest wszechmogący to może wszystko, wiec zlikwidować Szatana także bzdury ,.,. To dlaczego go nie zlikwiduje ? A wlasnie dlatego ze szatan jest zbyt potęzny i nie da rady.. W innym wypadku byłby wspolwinnym zbroni szatana ., Gdyby z premedytacją trzymał zło przy życiu

To dlaczego go nie zlikwiduje ? x właśnie go zlikwidował (odsyłam do Ewangelii) i zlikwiduje (odsyłam do Apokalipsy)

Gość gość
"Bóg nie stworzył zła ani cierpienia, one powstały na skutek stworzonej przez Boga dynamiki, która rządzi istotami niedoskonałymi." XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX W pewnym sensie stworzył właśnie przez stworzenie tej , jak to nazwałaś "dynamiki". Bo chyba skoro jest wszechwiedzący to zdawał sobie sprawę do czego może to doprowadzić, a jednak ją stworzył te wszystkie "niedoskonałe istoty". Pytanie po co tworzył je niedoskonałe, skoro mógł stworzyć świat dobry i idealny?

Gość prawi 124
Nie stworzył szatana !!! SZtan to upadły archanioł ,,. NAjpotęzniejszy z aniołów ,.,. Który wykradł tajemnice potęgi Boga ,., Byc może przeczytał jego najpilniej strzezone zaklęcia .,,. I zamienił sie w nowego Boga , ale nie dobra tylko zła !! Dlatego ktos kto twierdzi ze szatan to jest jakiś tam słabeusz postradał zmysły .,, Dzieki szatanowi mamy potęge chorób ktore potrafiły zmniejszyć liczbe mieszkancow Europy o 70 % w sredniowieczu Najbardziej wymyslne choroby na ktore nawet psychol by nie wpadł taki jak Hitler.,,.

Gość gość
Ogół tematu opiera się na zasadzie myśli księdza Twardowskiego, bodajże: "W życiu musi być dobrze i niedobrze, bo jak ciągle jest dobrze, to też jest niedobrze". Bóg zesłał nam dobro i zło, pozwalając nam wybrać, w czym chcemy żyć i jak się w życiu prowadzić, czy - często pod wielką presją - jakich dokonywać wyborów. On dał nam przeciwności, kontrasty, opcje. Osobiście wierzę, że każde zło, każde cierpienie, każda najgorsza rzecz ma swoje znaczenie, do czegoś prowadzi, ma na celu otwarcie oczu oraz serc innym ludziom. Tego nie da się ubrać w słowa jednoznacznie, bo to wymaga delikatności, empatii i zrozumienia, ale, jeśli o mnie chodzi, dostrzegam tutaj ogromną wiedzę Boga. On wie, co robi. Mimo całego buntu. Człowiek dostał za zdanie, by uczynić ziemię poddaną sobie. Bóg to obserwuje, zsyłając na ludzi przeróżne próby, tragedie, czy - ogromy szczęścia. Człowiek, póki żyje, musi się sprawdzić we wszystkim, co zsyła mu Bóg. To od niego zależy, od jego wolnej woli, jak wykorzysta dane mu dary, zdrowie, życie...

Gość gość
A kto kolego stworzył anioły?

Gość gość
Jak jest wszechmogący to może i nie móc :D

Gość gość
Po prostu jak Bogowi, który jest niby wszechmogący mogło się to wymknąć spod kontroli? Tak samo niektóre przypowieści w starym testamencie nie mają wg mnie większego sensu. Np. przypowieść o Ananiaszu i Safirze- małżenstwie, które oddało bezinteresownie część swojego majątku na kościół, a skłamało św. Piotrowi, że całość. I po tym kłamstwie padli trupem. Czy widzicie sens w takiej karze? Pewne przypowieści w Biblii są tak bezsensowne, że nie mają większego sensu, szczególnie jesli Bóg ma byc miłosierny i podobno wybaczać

Gość gość
Gdyby nie było zła to nie byłoby dobra . Bez takiej równowagi nie byłoby dobra . Musą być przeciwności np. Wschód zachód . Północ południe . Lewa strona prawa strona . Światło i ciemność . Wyobrażasz sobie świat bez ciemności i bez jasności . Dzień noc . Lato zima . Wolność niewola . Głośno cicho . Szybko powoli. I tak można wymieniać .