Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Makijaż nastolatki szkodzi czy pielęgnuje?

Polecane posty

Gość gość

Moja córka ma 14 lat, od kilku miesięcy codziennie się maluje, mówi, ze wstydzi się chodzenia bez makijażu, że wszystkie jej koleżanki się malują, ze brak makijażu to wstyd. Dodam, ze jest bardzo ładną nastolatką, nie ma problemów z cerą, by musieć to ukrywać pod warstwą korektorów czy podkładów. Trodszkę się obawiam, że takie malowanie się może po latach miec swoje skutki, np. szybsze starzenie się itp. Oczywiście, nie kupujemy jej byle jakich kosmetyków, a te z lepszej póki, by chociaż czymś lepszym się malowała, a nie byle czym za 5 zł. Ale wciąż budzi to mój niepokój. Czy makijaż u tak młodej osoby może jakoś zaszkodzić po latach malowania?

Gość gość
A tobie zaszkodzilo?

Gość gość
Ja się zaczęłam malować w sumie w wieku 25 lat, teraz nie dostrzegam żadnych problemów ze skórą, tylko, ze ja nie używałam nigdy podkładów i pudrów, a używałam i używam jedynie tuszu, cieni do powiek i błyszczyka, więc nie nakładałam nigdy na siebie tylu kosmetyków ile córka.

Gość gość
A ja sie dziwiłem skąd tyle syfu i pozatykanych rur w domach, sami sobie bedziecie przetykać te rury.

Gość gość
Jak to nie jest bardzo ciężki makijaż to nic jej nie będzie, lepiej, żeby dobrze się czuła i ten makijaz miała

Gość gość
14 latka nie powinna sie malowac, z cala pewnoscia to jej szkodzi.

Gość gość
Szkodzi na cerę i psychikę.

Gość gość
Makijaż jest szkodliwy, niszczy cerę, niektóre kosmetyki są rakotwórcze.

Gość gość
Makijaż jest maską pod którą ukrywają się nieatrakcyjne, zakompleksione dziewczyny, a kosmetyki które używają przez długie lata mają negatywny wpływ nie tylko na skórę ale na organy wewnętrzne.

Gość ElżbietaBennet
Moim zdaniem makijaż z dobrych kosmetyków nie zaszkodzi, a właśnie pielęgnuje skórę. Nie możesz jej pozwolić na produkty za mniej niż kilkadziesiąt złotych, ponieważ sama widzę po siostrze, jak te kosmetyki niszczą jej cerę. Ja bym zamiast podkładu zaproponowała bb krem , np.: z serii kosmetyków azjatyckich SKIN79 https://puderek.com.pl/kremy-serum-i-tonery/3526-skin79-golden-snail-intensive-eye-cream-krem-pod-oczy-ze-sluzem-slimaka-i-24k-zlotem-35-g.html . Może jej przypadną do gustu, a naprawdę fajnie nawilżają skórę. Znajdziesz je w drogerii online Puderek.