Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość898877

Czy ukraincy zabieraja nam prace

Polecane posty

Gość gość898877

Byłam na dwóch rozmowach. Jednej z sukcesem w postaci proponowanego zatrudnienia. Firma produkcyjna - zespół niecałych 20 osób, 15 to ukraińcy. Względnie rozumieją polski, ale przy próbie rozmowy odnośnie części, która była nieprawidłowo zrobiona byli piekielnie wystraszeni. Jakby był mobbing nawet u nich. Druga firma - cukiernia - ozdoby cukiernicze też robią ukrainki.

Gość gość
zabieraja to nie wiem, ale ze maja wplyw na obnizanie wynagrodzejn dla POlakow juz tak nawet jest raport samego NBP w tej sprawie wiec nie to jest info z d**y, wpuszczenie na rynek 3 milionow ludzi nie jest bez wpluwu na Polakow

Gość gość
Morawiecki chce, żeby fo nas przyjeżdżali Ukraińcy po to, żeby płace nie wzrosły.

Gość gość
osobiscie uwazam to za blad,uprzedzajac argument ze to samo dzieje sie np w GB od razu uprzejmie donosze ze Brytyjczyk jak mu sie nie chce robic moze isc na socjal, nie chce robic za male pieniadze dodam, w przypadu Polaka nie ma takiej mozliwosci, moze isc na zasilek na rok za ktory sie nie da zyc, wiec jest zmuszony tyrac za niska pensje, ktora generuja robole z ukrainy, jak mozna zaplacic mniej to placa mniej,a jak ui nich minimalna to jakies 500 zl to nie dziwota ze tyrja za 1500 zl

Gość gość
W mojej firmie ukrainiec zarabia blisko 2500 tysiąca złotych, polak na tym samym stanowisku 2000 zł.

Gość gość
Tylko proste prace fizyczne. Dlatego lepiej być pracownikiem umysłowym, który robi przy jakichś papierach, komputerze itd. jak ja. Wtedy zastąpiłby Cię jedynie Ukrainiec z biegła znajomością polskiego w mowie i piśmie, a szanse, żeby na takiego trafić są znikome.

Gość gość
Znasz język obcy wypierasz sie obywatelstwa i jesteś bogaty, czy to polak czy to ukrainiec zawsze będziesz traktowany jednakowo.

Gość gość
Na mój chłopski rozum - nie, nie zabierają. Najniższa jest wciaz najczesciej proponowana pensja. A wola zatrudniać Ukraińców, bo (podobno) dostają do nich dopłaty.

Gość gość
chyba lepsza pielęgniarka z Ukrainy niż w ogóle żadna i likwidowanie oddziałów w szpitalu z braku personelu, tak myślę. Oni pracują tam gdzie Polacy się nie zgłaszają, to pracodawca w akcie desperacji zatrudni Ukraińca ☺