Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Lekarz czy położna? Kto prowadził lub prowadzi Wasze ciąże? :)

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny czy tylko ginekolog może prowadzić ciążę?

Gość gość
Do połowy położna, potem lekarz

Gość Pelka92
Oczywiście że lekarz a kto posiada uprawnienia do medyczne?

Gość gość
W Polsce chyba tylko lekarz

Gość gość
Mi prowadzi lekarz od początku i nie wiem o co chodzi z wyborem położnej??? Tym bardziej że nie wiem do jakiego szpitala trafię jak będę rodzić:(

Gość gość
Ja dwie u lekarza ale siostra prowadziła u położnej.

Gość gość
Jak najbardziej w Polsce całą ciąże może prowadzić położna, takie jest prawo. Sęk w tym, że musi to być ciąża fizjologiczna, bezproblemowa. Jeżeli masz ciążę np. z cukrzycą ciążową to położnej nie wolno jej prowadzić. Inna sprawa, że w Polsce traktuje się położne z buta jako panie do parzenia kawy doktorowi i każda dziunia chce by jej ciąże prowadził ordynator, bo myśli, że będzie miała chody w szpitalu przy porodzie.

Gość gość
Dokładnie ! Jesli ciąza jest bez wiekszych problemów,to całkowicie wystarczy połozna, na poczatku z reszta tez. Jak sie cos dzieje zawsze mozna sprawdzic u lekarza. Lekarz jest od leczenia.. po co chodzic do niego bez potrzeby ? Poza PL to normalnie funkcjonuje, połozna prowadzi ciąze,w razie problemów -konsultacja u lekarza. Cięzarna czasami widzi lekarza 3 razy w ciagu całej ciązy :) I dzieci rodza sie zdrowe i wiecej niz u nas. Serio,serio..

Gość michalina_m
Znalazłam w sieci wyjaśnienie dotyczące kiedy położna może opiekować się kobietą w ciąży: ,Położna, podobnie jak funkcjonuje to na zachodzie, może prowadzić ciążę przebiegającą fizjologicznie - jeśli pojawią się jakieś komplikacje przyszła mama kierowana jest do odpowiedniego specjalisty. Położna może skierować także przyszłą mamę na niezbędne badania oraz do lekarza ginekologa (do 10. tygodnia ciąży, w okresie między 11–14, 21–26, 27–32. tygodniem ciąży i po 40. tygodniu ciąży). https://szkolarodzeniaprenalen.pl/ dla osób które chcą wiedzieć więcej odsyłam do "zarządzenia nr 125 prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z 22 grudnia 2016 roku w sprawie określenia warunków zawierania i realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej przez podmioty realizujące świadczenia koordynowanej opieki nad kobietą i dzieckiem oraz zmiany niektórych zarządzeń Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia w związku z przepisami ustawy o wsparciu kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem”. Zapis o możliwości prowadzenia ciąży przez położną znajdziemy również w ustawie o zawodzie pielęgniarki i położnej."

Gość gość
17.44- trochę jednak głupoty piszesz i mówię to z doświadczeni- pisałam już, ze pół mojej ciąży prowadziła położna i nigdy więcej!

Gość gość
zgadzam sie z michalina_M

Gość gość
2 ciaze w Szwecji od poczatku do konca polozna , gdyby cos ja zaniepokoilo skierowalaby mnie natychmiast do lekarza

Gość polka z wysp
Ja na razie jestem pod opieką położnej (5 mies.ciąży) , wszystko jest ok i nie ma potrzeby abym odwiedzała lekarza

Gość gość
ość dziś 17.44- trochę jednak głupoty piszesz i mówię to z doświadczeni- pisałam już, ze pół mojej ciąży prowadziła położna i nigdy więcej! xx A moje 2 ciąże wyłącznie połozna i ewentualna 3 tez bedzie :) Nie miałam potrzeby chodzic do lekarza. Jesli miałas problem ,to oczywiscie lekarz potrzebny, ale jesli nie to po co ?

Gość gość
Ja miałam tak trudne ciąże (jedną dość późno poroniłam), że trzech lekarzy dało mi do zrozumienia, że mnie prowadzić nie będą, a co dopiero położna. Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Fakt, że w Polsce mało która kobieta jest w ogóle świadoma, że przy ciąży bez problemów, prawo zezwala na prowadzenie jej przez położną od a do z. Położne w Polsce nie są traktowane z należytym szacunkiem, uważa się je za niedouczone (niesłusznie), za to ginekolog jest Bogiem i biegusiem kopertę na łapówkę szykować, bo bez tego jedna z drugą "nie urodzi" przecież...

Gość gość
położna! Wizyty u lekarza konieczne, zlecenia na badania, ale nad całością pieczę ma położna. I już kolejny poród domowy moich znajomych z tą położną. W razie jakichkolwiek wątpliwości karetka w ciągu 5 minut będzie, lekarz również. Ale komfort rodzenia w swoim domu, w swoim łóżku, na swojej pościeli niesamowity! Tylko nie każdy może sobie na tę przyjemność pozwolić, ciąża musiała przebiegać bez komplikacji, ułożenie płodu prawidłowe, brak schorzeń zagrażających matce i dziecku... Mnie dane było urodzić drugie dziecko w domu pod nadzorem położnej. Było milej niż w wojewódzkiej klinice - 9 rodzących prawie jednocześnie na jednej wielkiej sali, osłonięte jedynie parawanami.

Gość gość
20.35- wiesz, położne u których miałam wizyty, twierdzily, że wszystko jest w porządku, że brzuch boli bo ma boleć, że czuję rozpieranie bo to skurcze BH (od 16 tc), ze wszystko jest w porządku, a potem co się okazało? Że szyjka się rozwiera, ze mam wielowodzie i nadciśnienie, a wszystko to można było stwierdzić dużo wcześniej, a nie dopiero wtedy kiedy podjęłam decyzje o powrocie do Polski, bo intuicja mi mówiła, że nie dzieje się dobrze. Najśmieszniejsze, ze 2 dni przed moim wyjazdem poszłam na jeszcze jedna wizytę i wtedy dopiero podniosły larum, ze dzieje się coś złego. Więc nigdy więcej położnej do prowadzenia ciąży i żeby nie bylo- to nie była jedna osoba, a 4.

Gość zezik
Do michalina_m wczoraj Znalazłam w sieci wyjaśnienie dotyczące kiedy położna może opiekować się kobietą w ciąży: ,Położna, podobnie jak funkcjonuje to na zachodzie, może prowadzić ciążę przebiegającą fizjologicznie - jeśli pojawią się jakieś komplikacje przyszła mama kierowana jest do odpowiedniego specjalisty. Położna może skierować także przyszłą mamę na niezbędne badania oraz do lekarza ginekologa (do 10. tygodnia ciąży, w okresie między 11–14, 21–26, 27–32. tygodniem ciąży i po 40. tygodniu ciąży). https://szkolarodzeniaprenalen.pl/ Michalino jeśli śledzisz te nowinki w sieci, to może mogłabyś podać jakąś listę położnych w Polsce. Chętnie skorzystam z rady położnej bo mój lekarz to ... a inni też nie lepsi.

Gość gość
Dziewczyny a skąd bierzecie takie położne? Ja mieszkam w małym mieście i nie słyszałam o takiej możliwości.. 2 ciążę prywatnie u ginekologa prowadziłam... położna też prywatnie czy idziecie do przychodni? Gdzie położna przyjmuje? Przychodzi do domu? A co z ust, też robi? Napiszcie coś wiecej

Gość gość
Usg* nie ust mialo byc

Gość gość
Miałam abonament w jednej z prywatnych przychodni. Prowadziłam ją u lekarza, bo ciąża trudna, ale położna mi. np osłuchiwała tętno dziecka taką "słuchawką", tak samo jak lekarz (nie wiem jak to się formalnie nazywa). W Polsce naprawdę mało kobiet wie o takiej możliwości, bo się o tym nie mówi, w wielu krajach zachodnich to standard, lekarz jest od komplikacji, bo inaczej nawet go na oczy nie widzisz. Prawidłowy poród w Polsce też odbiera położna przecież.

Gość gość
Szukałam w internecie połoznych ale masakra, jest wiele stron ale żadnych konkretów

Gość gość
a kto stwierdza zse ciaza przebiega prawidłowo? Połozna może czegoś nie dostrzec bo nie jest lekarzem! Do tego dochodzi interpretacja usg, są pewne wady choroby, które dostrzeze tylko lekarz wykwalifikowany z duzym doswiadczeniem a nie połozna

Gość gość
A połozna robi usg ?Od kiedy ? Lekarz robi usg,prowadzenie ciazy przez połozna nie wyklucza przeciez 3 usg u kompetentnego lekarza. Połozna tez moze zmierzyc cisnienie i obejrzec wyniki. Złe samopoczucie czy jakies niepokojace objawy- idziemy skonsultowac sie do lekarza. Ale chodzic do niego co miesiac ? Gdy ciązarozwija sie bez komplikacji? Po co ?

Gość gość
Oczywiście, ze położna może robić usg

Gość gość
Prowadziła położna- bardzo kompetentna i doświadczona osoba. Lekarza widziałam 3 razy podczas ciąży.

Gość Duska_z
Oczywiście że wykwalifikowana położna zajmie się naszym maleństwem, a w razie jakichkolwiek problemów po prostu wyśle nas do lekarza.