Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy opiekunka opiekuje się dzieckiem podczas choroby

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie. Jeśli ktoś pracuje jako opiekunka do dziecka, czy zajmuje się dzieckiem podczas choroby?

Gość gość
up

Gość gość
Podnoszę!

Gość gość
No powiedzcie jak to jest. Czy można oczekiwać od opiekunki żeby siedziała z chorym dzieckiem?

Gość gość
Nie, ponieważ nikt poza rodzicami lub opikunami prawnymi nie ma prawa podać dziecku leków. Od tego jest tzw. "opieka" - 60 dni w roku. O takich rzeczach, że dziecko będzi chorować i ktoś będzie musiał się nim wtedy opiekować, myśli się PRZED zapłodnieniem.

Gość gość
Jeżeli przed zatrudnieniem była taka rozmowa i opiekunka się zgodziła to tak. Może siedzieć. Jeżeli rozmowy nie było, możesz zapytać. A co do leków to są antybiotyki podawane co 12 godzin. Wtedy rodzic poda lek przed wyjściem do pracy, zanim opiekunka przyjdzie i potem po pracy. Bo rzeczywiście opiekunka ma prawo odmówić podawania leków

Gość gość
Oczywiscie, ze tak! Na zachodzie nie ma zadnej opieki i co maja zrobic matki, brac ciagle BEZPLATNY URLOP? W przedszkolu tez podaja dzieciom leki.

Gość gość
Nie ma potrzeby podawania leków. Pracuję 2 dni w tygodniu i nie bardzo powinnam brać wolne

Gość gość
Mieszkam w Polsce, nie na zachodzie. 2 dzieci chorych i 1 zdrowe. Normalnie opiekunka siedzi z tym zdrowym obecnie. Do pracy idę na 4h.

Gość gość
Pomijam już kwestię ze opiekunka może odmówić podania leku. Nie szkoda wam tych dzieci i to chorych zostawiać z obcą babą? Chyba ze jesteście tak z******tymi matkami że dziecko woli nianie niż wlasna matkę.

Gość gość
dzięki, że nazwałaś mnie zjebaną matką. Życzę Ci, żebyś nie miała nigdy takich dylematów. Dzięki, że uważasz tak mimo, iż chcę zostawić dziecko na 4 godziny z opiekunką. Jest duża szansa, że jej kolejna wizyta (środa) u młodszej będzie wtedy, kiedy starsze dzieci będą już w przedszkolu. Nie wyobrażam sobie jak smutne, puste czy trudne musisz mieć życie skoro musisz tak odreagowywać. Przykro mi z twojego powodu

Gość gość
Nie smuć się.

Gość gość
Ja (autorka) się nie smucę, a uczucie przykrości łatwiej znieść, jak dotyczy innych.

Gość gość
W przedszkolu tez podaja dzieciom leki. x w którym? jeśli ktoś tak robi to łąmie prawo opiekunka absolutnie nie moze podać leków. Pracuję w żłobku i nie możemy nawet maścią smarować dziąseł kiedy się zęby wyżynają.

Gość gość
To jako przedszkolanka jaki masz pomysł? Może powinnam dzieciaki nurofenem nafaszeować i odprowadzić do przedszkola?

Gość gość
Myślałam, że opiekunkę zatrudnia się właśnie po to, żeby nie latać ciągle na l4 jak dziecko choruje.

Gość gość
No właśnie od tego powinna być opiekunka(?) żeby nie brać l4 No to w takim razie jaka jest przewaga opiekunki nad kameralnym żłobkiem/przedszkolem? Jak się płaci opiekunce kilka razy więcej niż za żłobek/przedszkole to chyba ma się prawo mieć jakieś oczekiwania? Bo co ja tu czytam o opiekunkach to: ugotować nie- bo niebezpieczne jest gotowanie z dzieckiem a poza tym ona nie kucharka; sprzątnąć nie bo nie sprzątaczka Najlepiej włączyć dziecku tv na 8h i z czapy

Gość gość
gość dziś Nie, ponieważ nikt poza rodzicami lub opikunami prawnymi nie ma prawa podać dziecku leków. gość dziś W przedszkolu tez podaja dzieciom leki. x w którym? jeśli ktoś tak robi to łąmie prawo opiekunka absolutnie nie moze podać leków. Pracuję w żłobku i nie możemy nawet maścią smarować dziąseł kiedy się zęby wyżynają. xx Co ty pie/rdo/lisz? Możesz, wystarczy pisemna zgoda rodzica. Ciekawe, co ma zrobić nauczyciel np na wycieczce szkolnej co? To już niczyja wina, że żłobek, twój pracodawca się asekuruje, bo jesteście tak tępe, że nie wiedziałybyście jak podać syrop i w jakiej ilości. Lepiej nie mieć takiego dokumentu niż ryzykować przedawkowanie leku, przez opiekunki :)

Gość gość
Przez pierwsze dni choroby biorę zwolnienie lekarskie na opiekę nad dzieckiem, opiekunka również przychodzi, dzielimy się obowiązkami. W kolejnych dniach ja wracam do pracy, opiekunka pozostaje z dzieckiem. Do tej pory było tak, że leki musiały być podawane co 8 lub 12 godzin, podawałam sama, ale gdyby nawet opiekunka miała podawać - upoważniłabym ją do tego. Przez 1,5 roku wyrobiłam sobie dobre zdanie o opiekunce, ufam tej osobie. Córka ma 2,5 roku.

Gość gość
Ja potrzebuję opiekunki na 4 h, a potem dopiero w środę.

Gość gość
Dziecko zarazi opiekunkę, a potem zostaniesz bez niej na co najmniej tydzień. Świetny pomysł.

Gość gość
Wczoraj 20.40. Dzieli się obowiązkami z opiekunką. Hahahaha a co to dziecko takie wymagające że 2 kobiety musza go pilnować. Uśmiałam się. Co z was za niemoty życiowe.

Gość gość
Idiotyczne pytanie - oczywiście, że się opiekuje. Po to właśnie bierze się opiekunkę a nie wysyła dziecko do żłobka - żeby mieć zorganizowaną opiekę również na czas choroby, i nie musieć brać zwolnienia. Problem z podawaniem leków jest z d..y wzięty i wydumany.