Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozliczyłam pit przez internet, żałuję

Polecane posty

Gość gość

Nie wiem co mi odbiło, mąż mówił że po co do urzędu gnać jak tu można raz dwa rozliczyć. I rozliczył przez jakąś stronę czy coś. Dostałam meila niby że dostali rozliczenie ale dalej cisza. A ja się martwię bo ani decyzji, ani pieniędzy. Obawiam się że coś źle zrobił albo ta strona/program lipne jakieś było i co teraz. Jak się dowiedzieć czy rozliczenie wpłynęło do US?

Gość gość
Zawsze można pójść i się zapytać a kiedy wysłałaś? Mnie nigdy żadna decyzja nie przychodziła a potwierdzenie masz

Gość gość
Jeśli chodzi o Twój PIT za Twoja prace za zeszły rok to maja 3 mce na zwrot a wątpię byś się rozliczała w zeszłym roku, wiec maja jeszcze pare dni albo miesiąc.

Gość gość
Zawsze na maila przychodzi potwierdzenie z ministerstwa.

Gość gość
Czy odebralas UPO ? Jesli tak to dotarło. Lepiej rozliczac programem niż na stronie internetowej.

Gość gość
Nie no czas mają, z 1,5miesoaca temu się rozliczyłam. Czas mają ale się stresuje bo podobno przez internet to szybciej idzie a tu klops. Potwierdzenie jakieś tam niby jest na meilu, ale czy wiarygodne.. teraz to każdy każdemu może wszystko wysłać. Myślicie że jak pójdę do urzędu to mi powiedzą czy wpłynęło bez problemu?

Gość gość
No właśnie przyszło na meila potwierdzenie jakieś. I to już? Mam czekać na pieniądze? Przez jakąś stronę się rozliczyliśmy chyba, nie jestem pewna bo to mąż robił.

Gość gość
Nigdy przenigdy nie rozliczylam się osobiście. Zawsze przez Internet. Ściągam sobie aplikację.

Gość gość
Czyli jeśli dostałam to potwierdzenia na meila to panikuje i mam cierpliwie czekać na zwrot podatku?

Gość gość
No właśnie panikujesz. Masz potwierdzenie to wystarczy. W ubiegłym roku czekaliśmy 5-6tygodni na zwrot. W tym roku we wtorek minęło 4 tygodnie i nadal przelewu nie ma. Trudno trzeba czekać. Każdy myśli że przez internet szybciej, a to jednak co urząd to inaczej. Jak oni to rozliczaja i w jakiej kolejności, kto wie.

Gość gość
W ubiegłym roku czekałam 5-6tygodni. Rozliczalam się przez internet. W tym roku we wtorek minęło 4 tygodnie i nadal nie ma przelewu. Trzeba czekać i już.

Gość gość
Ok to dziękuję za pomoc i czekam. Niecierpliwie :)

Gość gość
Jaki program polecacie do rozliczenia? Jeszcze nigdy sie nie rozliczalam. Probowalam przez edeklaracje ale jak tam dodac dziecko (ulga prorodzinna)? na koniec byl problem jak chcialam sie podpisac przez profil zaufany i klikalam w zaloguj to nie przechodzilo dalej to samo jak chcialam przez bank. jakby zawieszona byla strona. Probowalam z innej przegladarki to samo.

To potwierdzenie co przychodzi to należy kilka lat mieć zachowane :) ja rozliczam już któryś raz z rzędu na edeklaracjach i jestem zadowolona. Gdzieś tam na końcu pytali o dzieci, coś było takiego :)

Gość gość
Ja się zawsze rozliczam przez edaklaracje. Innym programom nie ufam. Teraz każdy może napisać wszystko. A jak Ci coś źle przeliczyć to kto poniesie odpowiedzialność? Ps. Jakie masz to potwierdzenie? UPO czy jakieś z tej strony? Jak że strony to ja zadzwoniłabym do us i zapytała czy zarejestrowali deklarację.

Gość gość
Ja dostałam kasę na konto po dwóch tygodniach.

Gość gość
pierwszy raz rozliczam sie prze portal edeklaracje. Gdzie mam wpisac nr konta do zwrotu?

Gość gość
Numer konta podaje się tylko i wyłącznie przez Zap-3 bądź NIP-3. Nie da się tego wysłać przez internet.

Gość gość
Czyli muszę ten druk pobrać, wypełnić i osobiście odnieść do US?

Gość gość
https://www.finanse.mf.gov.pl/no-cache/pp/zwrot-nadplaty-pit Na tej stronie możesz sprawdzić jaki jest aktualny status rozliczenia Twojego zeznania PIT. Czasami aktualizują z kilkudniowym opóźnieniem. Ja np. gdy sprawdzałam status, to wyświetliło mi, że przyjęto w urzędzie. Kolejne etapy to: rozpatrzony pozytywnie, zwrot zlecony do wyplaty i wyplata zrealizowana. A ja tego samego dnia miałam zwrot. Kolezanka mojej mamy, pracującą w Urzędzie mówiła, że często z opóźnieniem wpisują do systemu postęp nad roZliczeniem. Ale jeśli chciałabyś tylko sprawdzić czy PIT dotarł, to możesz to zrobić na tej stronie.

Gość gość
gość dziś Czyli muszę ten druk pobrać, wypełnić i osobiście odnieść do US? X Tak albo wysłać pocztą.