Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kiedy na nocnik?

Polecane posty

Gość gość

Powiedzcie prosze kiedy jest odpowiedni czas zeby zaczac sadzac dziecko na nocnik? To moje pierwsze dziecko, ma juz rok.

Gość gość
Nie mecz dziecka niepotrzebnie. Dopiero od przedszkolakow wymaga sie,zeby byly suche. Najlepiej pozwolic dziecku biegac latem bez pieluchy, szybko to polubi i wtedy wysadzac.

Gość gość
nie chodzi ze chce męczyć dziecko. Nie wiem dlaczego ludzie odbieraja pytania typu: kiedy ma wstac? kiedy na nocnik? ze ktos chce męczyc dziecko. Pytam bo chce wiedziec kiedy jest najlepszy czas, jak to ocenic kiedy? napisalam ze to moje pierwsze dziecko. Gdybym je męczyła nocnikiem to bym tu nie pytała kiedy to ma nastapic. A tak poza tym do przedszkola przyjmuja juz odpieluszkowane dzieci, wiec wczesniej trzeba je tego oduczyc a wiadomo ze to nie stanie sie z dnia na dzien.

Gość gość
Wtedy kiedy zaczyna coś więcej rozumieć czyli 1,5-2lata. Roczniaka nie ma sensu.

Gość gość
Moja kolezanka zaczela sadzac na kupe roczne dziecko. Ale widziala po nim kiedy robi te kupi. Bo robil sie lekko czerwony na buzi, postekiwal i było widac po mimice twarzy skupienie.

Gość gość
Około 2 latka

Gość gość
Już po noworodka widać kiedy kupe robi

Gość gość
Można próbować ok 1,5 roku, pokazać i wytłumaczyć na czym sprawa polega. Ale to raczej na zasadzie zabawy, bo dziecko jeszcze nie jest w stanie kontrolować swoich potrzeb. Myślę, ze poważnie mozna zabrać sie do sprawy tak gdzieś miesiąc przed drugimi urodzinami.

Gość gość
Moja 2 latka na nocnik nie siadzie.Jak zrobi kupe to mowi mamo przebierz.Czekam do lata i puszcze bez pieluchy.

Gość gość
Autorko nie słuchaj ich, że ok 2 lat dopiero. spokojnie możesz teraz, a nawet mogłaś zacząć dwa miesiące wcześniej. Roczne dziecko jest najbardziej "podatne" na naukę, dwulatek patrzy już tylko swojej wygody. Ja mam dwójkę dzieci odpieluszkowane ok 12 mż i nie było żadnego problemu. Ciekawe, czy te zwolenniczki czekania na "decyzję dziecka", czyli nawet do 3rż, też je karmią łyżką do tego czasu, a nie uczą jeść samodzielnie wcześniej. Jeśli roczne dziecko można uczyć się myć ząbki, to dlaczego nie może nocnika? Jeszcze 30 lat temu wszystkie roczniaki latały bez pieluchy, bo ileż można prać te tetrówy? Teraz pampersy, to się wyrzuca, wygoda i gitara. To po co się męczyć z nauką.

Gość gość
gość dziś Nie? Nie kontroluje? Dziwne, bo mój roczniak nie sika w nocy, czyli jednak kontroluje. gość dziś A po co ma wołać, jak jej tak wygodnie? A ty grzecznie oczywiście na zawołanie przebierasz. A zostaw na pół godziny za każdym razem, to zacznie wołać przed. I wysadzaj od razu na klozet.

Gość gość
Tu autorka. Ja sie na tym nie znam dlatego zapytałam. Bylam raz u sasiadki, to ukrainka i widzialam ze ona wysadzala na nocnik 8 miesieczne dziecko. Bylam w szoku. Ale to dziecko faktycznie siedzialo na tym nocniku.

Gość gość
ja tez bym nie czekała na dwa latka. około roku można próbować tylko KONSEKWENTNIE. wygodnickie mamuśki wolą pampery do 3 roku zycia przebierac... jakbyście tak tetrę musiały prac, to nagle by się okazało, ze roczne dzieci można odpieluchować z powodzeniem ;-)

Gość gość
Dawno,dawno temu dzieci sikały na pieluchę tetrową,która zwyczajne była mokra,zimna,nieprzyjemna) Dlatego po ok 1,5 życia dziecka proponuję wracać do tetry,jest to trochę kłopot z praniem,ale to potrwa niedługo,góra trzy m-ce i maluch sam zacznie wołać albo przynosić nocnik . Pampersiki są super,ale czasami trzeba korzystać ze starych metod. Aha! do tetrowej pieluszki trzeba zakupić majtki z -chyba z ceraty? ...są takie w Rossmanie,najlepiej dwie pary) I to Wam radzi babcia,co teraz ma 3 wnuków,w wieku od 4 do 1,5 Fajnie,że tu piszecie,młode mamy,mogę się po dzielić z Wami swoim doświadczeniem,tym teraz,a nie z kiedyś tam,ale niektóre metody,już wiekowe też są skuteczne) Pozdrawiam i życzę sukcesów w postępach maluchów

Gość gość
Taaa... Autorko nie wierz w takie bajki, że odpieluchujesz roczne dziecko :-) Ale niech tam sobie dziewczynki piszą... Może licytacja? Która odpieluchowala noworodka? No która??? Ech...takie rzeczy tylko na kafe ;-)

Gość gość
Moj roczniak tez kontroluje. Mowi kiedy chce siku a od ok 8 m.ż. pielucha sucha po nocy. Super sprawa. No ale wymagało to konsekwencji. Odkad skonczyl pół roczku i nawet w sumie jeszcze dobrze nie siedzial, sadzalam go na nocniczek, potrzymywalam żeby nie spadł i tłumaczyłam co i jak.

Gość gość
1:03 bajki to sama piszesz. Nie chciało ci się odpieluchowac wcześniej, to najlepiej zdyskredytować kogoś, kto to zrobił. Odpieluchowalam roczne dzieciaki i co mi zrobisz? Ciekawe, że jeszcze 30 lat temu prawie wszystkie roczniaki były odpieluchowane, a teraz się nie da? 22:14 to nie tak, że tetra zimna i nieprzyjemna. Po prostu trzeba dziecko nauczyć korzystać z nocnika, a nie czekać, aż tetrowa zacznie przeszkadzać, bo można się nie doczekać. Zdjęłam pampersa, założyłam majtki i pytałam co 15-20 minut siku? I dało radę. 15 miesięcy dziecko nawet już nie sygnalizowało, siadało samo.

Gość gość
Jak dziecko ma rok to juz mozna zaxzynac.Ja sadzalam 8 miesieczne.