Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak wzbudzać w kimś respekt? Jak być charyzmatycznym?

Polecane posty

Gość gość

Mam koleżankę, która umie tak ludzi ustawić, że wszyscy dosłownie koło niej skaczą. W pracy układa grafiki dla 15 osób i ludzie boją się nawet do niej podejść żeby cokolwiek zmieniła, choć dla każdego jest miła.Jej poprzedniczce wchodzili na głowę i robili co chcieli. Tutaj każdy włazi jej w tyłek. Kolejny przykład: teściowie. Nie ma mowy, żeby teściowa zwróciła jej uwagę czy coś. W ogóle się z nią nie kłóci. Teściowie też za nia latają i są na każde jej skinienie. Kurde jak ona to robI? Jakie cechy charakteru trzeba posiadać?

Gość gość
To się nazywa asertywność:)

Gość gość
Z tym się człowiek rodzi.albo ma się moc,albo nie.

Gość gość
Ja jestem taka osoba. Moge nawywijac i kazdy o tym wie ale nikt, nawet jesli wie to nie zwroci mi uwagi.

Gość gość
Wybacz, ale to zupełnie co innego:)

Gość gość
Jak co innego?

Gość gość
To, że nikt nie zwraca Ci uwagi nie oznacza, że jesteś charyzmatyczna i budzisz respekt:)

Gość gość
O mnie tez mowia, ze jestem charyzmatyczna. W sumie juz jako dziecko to slyszalam. W psychologii to typ charakteru ekstrawertyczny; konkretnie sangwinik.Poczytaj o tym. I tez sadze, ze niestety to jest cos czego nie da sie wyuczyc. Wyglad mozna zmienic, charakteru nie, a tym bardziej czegos ulotnego jak chmura, ta cala charyzma to caloksztalt wszystkich cech, kiedys mowili ze takie osoby sa wybrane przez Boga.I byly traktowane szczegolnie. ;)

Gość Mało_stanowczy
Można też brać przykład ze mnie ;)

Choinkę, na następne pół roku, wstaw do koszyczka. Oszczędzisz czas, energię, a powód do afery i tak się znajdzie.

W koszyczku stoi z zeszłego roku, za szafą sprzed dwóch lat, w zasadzie czuję się trochę jak w lesie po suszy stulecia... Rodzina dzięciołów mi się nawet zalęgła i codziennie o 6:15 naparza. Ale jak teraz była zmiana czasu to zaspali!

Gość gość
trzeba umiec kierowac ludzmi i umiec powiedzieć NIE stanowcze! a potem sie milusi usmiechac by nadrobic;)

Gość gość
chyba wysoki wzrost pomaga,

Oczywiście, że pomaga, łatwiej patrzeć na wszystkich z góry. Ale gdy ktoś jest niski może nosić ze sobą stołeczek i osiąga podobny efekt:)

Jeśli ktoś jest niski, może też nosić ze sobą "Atlas kotów", to mocno ociepla wizerunek. Działa jak niewidzialny stołeczek. x Znam rodzinę Dzięciołów. Wcześniej mieszkali u mnie pod 10tką. Zamienili wygodne 75 m2, na Twoją szafę? Ku/rwa, szkoda, że oni pierwsi wpadli na ten genialny pomysł. Masz jeszcze jakieś wolne szafy? :-(

Zależy kto jest wydawcą tego atlasu, czasem źli ludzie biorą się za publikację prasy... x W szafie mam imigrantów, Dzięcioł zalągł się w choince ZA szafą. Coś wspominał o przestrzeni życiowej i zapuścił wąsik. Do tego wegetarianin, co jak na dzięcioła jest bardzo podejrzane. Dobrze, że jeszcze nie jodłuje, ale puszcza z adaptera muzykę marszową. Czy powinienem się go obawiać?

Gość gość
ogolnie pewnie jest ladna i wie ze ludzie takiej osobie beda nadskakiwac czesto faceci zwykle wiec to wykorzystuje. Uroda naprawde dzisiaj to podstawa.

Gość gość
niekoniecznie ladna bo znam i takie niby mile ale naprawde chlodne i potrafiace dogadac wiec kazdy sie boi a sa to stare kobiety i bardzo brzydkie(angielki

Gość Olga 19
Charyzmę albo się ma, albo nie. Jej się nie da nauczyć. Respekt na wiele sposobów- własną postawą i działaniem, pracą, osiągnięciami na tle innych kiedy oni to dostrzegają będą szanować Ciebie jako osobę, umiejętnością przekonania do swoich racji

Gość gość
Można mieć zadatki i nie mieć charyzmy. Żeby mieć charyzmę trzeba lubić siebie, być przekonanym, że jest się kimś, co oznacza, że każda inna osoba też kimś jest. (To jest ta wartość dodana - jeśli znasz swoją wartość nie potrzebujesz umniejszać innych, a nawet przelewasz swój sposób bycia i obchodzenia się ze sobą na innych.) - cenisz siebie (a przez to innych) - jesteś fair (wobec siebie i innych) - umiesz brać odpowiedzialność (też w momentach trudnych) - dodajesz innym sił i energii, dobrze się przy tobie czują, ale nie jesteś uległy, bo oni nie są lepsi od ciebie, a ty od nich - pobudzasz innych do konstruktywnych działań i sam dajesz przykład, robisz coś na ich rzecz, ale nie dajesz się wykorzystać - potrafisz się obronić - masz odwagę wyrażać swoje zdanie, ale z szacunkiem wobec innych charyzma to połączenie klasy, odwagi, szacunku, pewności siebie i przy całym samozadowoleniu wobec powyższego traktowanie innych jak równych sobie z podobnym pozytywnym potencjałem