Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze bez głupich komentarzy

Wychowawczy na starsze dziecko które jest zapisane do przedszkola

Polecane posty

Gość prosze bez głupich komentarzy

Cześc może ktoś z Was miał taki przypadek. Mam 2 dzieci 5 i 2 letnie. Obecnie przebywam na Wychowawczym (zgłosiłam pracodawcy że wykożystuję 18 miesięcy) na 2 latka. Za parę miesięcy kończę wychowawczy ale zastanawiam się nad jego przedłużeniem ale na 5 latkę.( 6 lat kończy w maju 2019 (z tego co rozumiem to mogę ubiegać się o wychowawczy na starsze dziecko do grudnia 2019)) Jest tylko 1 sparawa, starsze dziecko jest zap[isane do przedszkola aczkolwiek z uwagi na bardzo częste infekcje w sezonach wiosna lato jest w przedszkolu może 10 dni w miesiacu w jesienie i ziemie w sumie wogóle.... i tu jest moje pytanie czy mogę w takim przypadku wykorzystać wychowawczy na starsze dziecko? Czy pracodawca może mnieć zastrzeżenia że jest zapisana do przedszkola - chpociarz chodzi do niego sporadycznie - czyli w efekcie i tak jest ze mną w domu.

Gość gość
Z tego co kojarzę to jeśli dziecko jest zapisane do przedszkola to na wychowawczym nie można być.

Gość gość
Dobrze Autorko rozumiesz - możesz wykorzystać urlop wychowawczy do końca grudnia w roku, w którym dziecko kończy 6 lat. Ja również mam dziecko w przedszkolu i wykorzystuję na nie urlop wychowawczy. Mam jeszcze inne dzieci i wszyscy często chorują więc dla mnie to dobre rozwiązanie bo i dziecko się uspołecznia, i nie muszę ciągle brać na nie l4. Jeśli chodzi o ZUS to nie ma problemu, dziecko może przebywać w takiej sytuacji w przedszkolu dowolną ilość godzin (na stronie ZUS jest taka informacja ). Natomiast pracodawcy nie mówiłam nic o przedszkolu ponieważ to przepisy nie są doprecyzowane i gdyby nie było komu pracować to mógłby mnie wezwać i musiałabym stawić się w pracy w ciągu 3 dni. Uprzedzając- nie mam wyrzutów , dzieci mam szczęśliwe, pracodawca nic na tym nie traci, pomyślę czy wracać do pracy jak skończy mi się urlop.

Gość gość
mozesz :)) spoko :))) zaraz puszcze linka :)

Gość gość
NIE można brać wychowawczego na dziecko które jest w przedszkolu .

Gość gość
Oczywiście, że można. Posłanie dziecka do przedszkola nie powoduje trwałego zaprzestania opieki nad nim. To nie wyjazd na zmywarka do GB na pół roku.

Gość gość
Gdzie wy macie napisane ze można być na wychowawczym jak dziecko jest w przedszkolu ?

Gość gość
Oczywiscie ze mozna! Tak jak ktps wyzej pisal, to ze dziecko jest w przedszkolu 5 czy 8 godzin nie znaczy ze nie sprawujesz nad nim opieki. Wystarczy troche poczytac w necie. Na 1000% mozna!

Gość gość
Oczywiście ze można. Ja brałam w zeszłym roku, pracodawca wiedział. Sama jestem prawnikiem i pracuję w korpo prawniczej. Można spokojnie.