Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dajcie przepis na przepyszny bigos

Polecane posty

Gość gość

Ja robie zawsze tylko tak z kapusty mieszanej. najpierw wrzucam biala- gotuje dodaje lisc laurowy ziele, wrzucam potem kiszona, przyprawiam ewentualnie kawalek miesa i kielbase. a moze robicie inaczej?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Najpierw gotujesz kiszoną bo dłużej się gotuje, potem dodajesz białej tyle żeby był odpowiednio kwaśny. Dobrze jest dodać kawałek mięsa z kością, jest wtedy lepszy smak, a pozostałe mięsko i kiełbasę warto obsmarzyć na rumiano przed wrzuceniem do kapusty. Można dodać powideł śliwkowych i kieliszek czerwonego wytrawnego wina i koniecznie kilka ziaren jałowca oprócz innych przypraw. Smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zwalcz w sobie lenia użyj google!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gotowac kapustę z marchewka i grzybami szuszonymi, przyprawami jak pieprz, liść laurowy, jałowiec do 5 dni, podgrzewając raz lub 2 razy dziennie. Za pierwszym i ostatnim razem 20-30 minut po zagotowaniu się kapusty, pozostałe razy góra 5. Ostatnim razem dodać podsmażone żeberka, kiełbasę i boczek, suszone śliwki oraz duszona cebulkę z odrobina pieczarek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Sliwki musza byc bo bigos nie bedzie kleisty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja gotuję osobno kiszoną z grzybami, osobno białą i osobno piekę mięsko z cebulą. Później to łączę, dodaję śliwki, winko, przyprawiam kminkiem, papryką, pieprzem do smaku, dodaję czasem przesmazona kiełbaske i jeszcze gotuję. Wychodzi pyszny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Miałam na myśli 3 do 5 dni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja jeszcze inaczej. Kiedys nawet tu podawalam przepis. Ja bigos zapiekam. Najpierw gotuje osobno kiszona kapuste i biala. Grzyby tez gotuje. Odcedzam wszystko, daje do jednej duzej miski, dodaje mieso (np. lopatke), lisc, ziele, przyprawe do bigosu, papryke ostra, nie daje za to kielbasy, wedlug mnie bigos lepszy jest bez kielbasy, za to z duza iloscia miesa. Wszystko mieszam, na blache daje kapusty z grzybami, miesem i przyprawami i podlewam woda z kiszonej kapusty z gotowania (zawsze troche zostawiam). Zapiekam okolo 1,5 godz. Nastepnie na patelni podmazam cebulke z boczkiem, daje przecier i dzem sliwkowy, czasem troche wina. Na drugiej patelni robie zasmazke z maki. Wyjmuje kapuste z piekarnika i z powrotem do miski. Dodaje zasmazke i przecier z dzemem z boczkiem i cebulka, mieszam i z powrotem na blache i do piekarnika na okolo minimum godzine. Od czasu do czasu przemieszam, by kapusta sie nie przypalila tylko z jednej strony. Troche pracochlonne, ale smaczne.Wole taki bigos niz gotowany :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
P.S. Jeszcze zanim dam ugotowane kapusty i grzybe to daje na blache smalec i dopiero podlewam woda z kapusty kiszonej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Zasmażka do bigosu... profan:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U mnie sie juz gotuje trzy godziny , pyszny bedzie grzyby śliwki , mięso przysmażone.Zasmażki raczej tera się nie stosuje , bo za cięzkie jedzenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
I ogolna zasada . ile kapusty , tyle mięsa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×