Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość międzynarodowo~

Ślub homoseksualny z obcokrajowcem

Polecane posty

Gość międzynarodowo~

Dzień dobry wszystkim, Otóż piszę tutaj, ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie odpowiedniego forum ani podobnego tematu. Jak możecie wywnioskować z tytułu, jestem w związku z innym mężczyzną. Póki co jest to związek na odległość. Spotykamy się średnio raz na 4 miesiące, jednak planujemy stosunkowo niedługo zamieszkać razem. Podróże są kosztowne i to raczej nic dziwnego, że chcielibyśmy zacząć żyć razem. Niestety całość komplikuje fakt, że on jest Brazylijczykiem i nie może legalnie przebywać w Europie dłużej niż 3 bądź 6 miesięcy, podobnie jak ja w Ameryca Południowej (stąd umieszczenie mojego wpisu w tym konkretnym dziale). Niestety Polska nie dopuszcza w chwili obecnej ślubów ani związków partnerskich osób tej samej płci. Po moich poszukiwaniach wiem, że jako Polak mogę wziąć ślub za granicą bez konieczności posiadania zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa, gdyż nie wszędzie jest to wymagane i urzędnicy z innych krajów często są pod tym kątem wyrozumiali. Już dowiedzieliśmy się, że w konkretnym cartorio (odpowiednik naszego Urzędu Stanu Cywilnego) nie będę potrzebował tego dokumentu. Brazylia jaka by nie była, dalej jest niebezpieczna i ciężko znaleźć tam pracę bez znajomości języka portugalskiego lub hiszpańskiego fluent. W tym momencie chciałbym odwrócić sytuację i zadać właściwe pytanie. Czy wykonalne jest żeby wziąć ślub w Brazylii, bądź innym kraju (wtedy automatycznie ja otrzymam prawo do stałego pobytu w Ameryce Południowej i on otrzyma prawo do pobytu w Europie) i zamieszkać w Polsce? Jak już zaznaczyłem po ślubie nie będzie problemu z zamieszkaniem gdziekolwiek w Europie gdzie uznaje się takie małżeństwa, ale chodzi mi konkretnie o Polskę. Teoretycznie on otrzymałby europejski paszport, lecz nie wiem czy moglibyśmy mieszkać w Polsce, gdyż małżeństwo/związek partnerski nie będzie uznawane. Jeśli ktoś spotkał się z taką sytuacją bądź ma doświadczenie lub jakąkolwiek wiedzę proszę o kontakt.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować