Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dwoje dzieci, ideał, a tu niespodzianka...

Polecane posty

Gość gość

Witam. Mam dwoje dzieci starsza dziewczynka, potem 2lata przerwy i chłopiec, każdy gratulowal, bo przecież parka :/ marzyłam o drugiej córeczce, ale synek jest cudowny i bardzo go kochał. Zakończyliśmy nasza prokreacje, bo 2 to było maksimum. Dobrze nam się powodzi finansowo i stać nas na więcej dzieci, ale no właśnie, jesteśmy wygodni i cenimy sobie życie poza dziećmi. Mąż był zdecydowany poddać się wazektomi, ale stchorzyl i założyłam sobie spirale. Nasz synek ma rok, a tu okazało się ze jestem w ciazy, spirala zawiodla, jestem w ciąży bliźniaczej...nawet nie wiem jak to skomentować, czy mam być zła na lekarza czy męża czy co. 4 dzieci to harowa, tym bardziej 4 dzieci poniżej 4 roku życia jak się urodza blizniaki... nie wiem.

Gość gość
Wiem ze teraz to dla ciebie szok ale spokojnie zatrudnisz nianie i pomoc domowa i dasz rade a kiedyś docenisz taka gromadkę

Gość gość
Dokładnie. Jak was stać to sobie zatrudnicie nianie. Swoją drogą to dość często słyszę że spirala zawiodła. To przerażające bo wydaje się że to dość pewna metoda antykoncepcji.

Gość gość
Wiesz zapewne ze ciaza blizniacza jest ryzykowna wiec roznie jeszcze moze byc...

Gość gość
Czesto to, co bierzemy za pecha, potem okazuje sie blogoslawienstwem. Dasz rade, nie boj nic :-) A gdy dzieciaczki juz beda odchowane, bedziesz czuc dume, miec poczucie dobrze spelnionego obowiazku ku chwale Ojczyzny ;) i cieszyc sie bedziesz taka gromadka, nastepnie ich malzonkami, wreszcie wnukami. Sama radosc, tylko szanijcie sie od malego, bo inaczej lipa. Duzo optymiznu zycze i dalszej milosci. A w miedzyczasie czasu dla siebie - stac Was, wykombinujecie.

Gość gość
No właśnie spirala jest przecież bardzo skuteczna, ciąża blizniacza do tego po 2ch cc, jedno było rok temu, więc martwię się też o zdrowie. Musze się otrząsnąć.

Gość gość
Dacie rade ,będzie czwórka i dalej będzie idealnie

Gość gość
Ty przynajmniej nie odwykłaś od maluchów. Ja po kilkunastu latach jestem drugi raz mamą i powiem Ci, że wszystko jest jak po raz pierwszy :D

Gość gość
Przesrane no ale co zrobisz :o

Gość gość
W pierwszym momencie na pewno towazyszy Ci szok, niepewność, strach. Początki bede trudne bo to wkoncu bliźniaki a ty już masz dwójkę starszych ale dasz rade. Ja mam trójkę dzieci z różnica wieku co 2 lata i też czasami to jest po prostu masakra. I gdyby nie to ze niedawno poronilam to nigdy nie pomyslala bym o kolejnym dziecku a tak to zastanawiam się nad czwartą dzidzia. Powodzenia

Gość gość
Ja mam dwójkę z duuuużą różnicą wieku i zastanawiam się jak wy sobie dajecie radę. :)

Gość gość
Mam dwoje dzieci z mała różnica wieku. U was jeszcze teraz będą blizniaki. To ciężka praca. Jak tylko możesz załatw sobie pomóc na po porodzie.

Gość gość
Z jak dużą? :)

Gość gość
Ja np urodzilam po raz drugi gdy starsze dziecko mialo 14 lat, dwa lata pozniej trzecie dziecko. I mam dosc, kocham wszystkie swoje dzieciaczki, i te prawie dorosle dziecko i te male, ale wysiadam, nie te lata :). Wiecej dzieci miec nie zamierzam :).

Gość gość
gość dziś Z jak dużą? usmiech.gif X 13 lat. I tak jest mi super. Na małą różnicę wieku, a tym bardziej na trzecie bym się nie zdecydowała. Nigdy trójki nie chciałam. :)

Gość gość
U nas podobnie, bo 12 lat różnicy :D

Gość gość
Autorko, a co ze spiralą? Wyjmujesz czy lekarz zabronił? Niestety przy spirali często zdarzają się poronienia i inne komplikacje.

Gość gość
Miedzy moim najstarszym a najmlodszym bratem jest 17lat roznicy. Chociaz u mojej cioci miedzy najstarsza a najmlodszym jest 28 lat roznicy

Gość gość
Spirala wyjęta. Wszystko się trzyma. Ja mam 34lata wiec u nas mała różnica bo późno zaczęliśmy. My zawsze na sylwestra czy wesela chodziliśmy, a dzieci na noc do dziadków, bo teściowie nie lubią imprez. Teraz koniec. Dwoje dzieci zostawisz, ale 4 juz nie. Przepraszam ze się uzalam, ale uzmyslawaim sobie jak zmieni mi się życie. Niania będzie potrzebna i dziadkowie do opieki.

Gość gość
Gratuluję

Gość gość
Autorko przede wszystkim będziesz musiała teraz o siebie zadbać i bardziej uważać, bo ciąża bliźniacza to zawsze ciąża podwyższonego ryzyka i z reguły kończy się przed czasem. Ale będzie dobrze, teraz skup się na sobie i ciąży. Też bym była w ogromnym szoku, ale teraz nie ma co rozmyślać, bo już się stało i jakoś musi być. Zwłaszcza, że finansowo nie jest u Was źle to i może właśnie opiekunka się przyda. W ogóle gratuluje, bo to duże szczęście:) w rodzinie były przypadki bliźniąt?

Gość gość
O kurcze, gratuluje, ale rozumiem co czujesz. Mam 3latka i 9 miesieczne niemowle... Tez bym byla spanikowana. Ja niesmialo marze o jeszcze jednym, ale nie teraz, no i maz w ogole nie chce. A co dopiero blizniaki...

Gość gość
no ja z perspektywy , że mam piątkę (tyle że moje są odchowane już dobijają do 10 lat i powyżej ) to ja dopiero dziś odżyłam tak to będziesz miała zapiertol od razu załatwiaj sobie jakąś niańkę do pomocy .

Gość gość
A ile masz kosmowkowa i owodniowa te ciaze?

Gość gość
Wazektomia w Polsce jest legalna. Można zrobić w Toruniu lub Wawie. W mojej rodzinie jest taki przypadek. Po zabiegu w Toruniu żadnej wpadki od wielu lat ani problemów z seksem.... Po takiej akcji od razu bym meza wysłała na zabieg. Sorry, ale widać jest bardzo płodna kobieta, po co masz się truć tabsami czy się stresować kolejną wpadka. Wielka radość. ..ale ja troche wspolczuje 4 maluchow . Dopiero za kilka lat odetchniesz i poczujesz to wielkie szczesxie....

Gość gość
dwuowodniowa i dwukosmówkowa czyli najbezpieczniejsza. Przynajmniej to dobre... Mąż stchórzył jeśli chodzi o wazektomię, ja tabletek nigdy nie brałam, bo i tak biorę leki codziennie, i wiem że to nie dla mnie, dlatego wybrałam spiralę, wcześniej nie stosowaliśmy antykoncepcji, bo chcieliśmy 2 dzieci obojętnie z jaką różnicą wieku, a przed ślubem w prezerwatywie. Teraz już się nie będę bawić w żadne antykoncepcje tylko w związku z taką ilością cc i zawodzącą antykoncepcją zagadam z lekarzem, żeby przy okazji cc podwiązał mnie.

Gość gość
Nie rob tego,moze po trzydziestce zamarzy ci sie jeszcze bobasek jak te juz beda duze i wtedy mozesz zalowac twj decyzji..

Gość gość
będzie ciężko,no ale co zrobić,widocznie tak już mialo być ;-)

Gość gość
haha 4 dzieci i jeszcze jej się zamarzy bobasek, czy ty masz rozum? czy pochodzisz z głębokiej patologii? albo co konkubent to nowy bobasek?

Gość gość
Ja osobiście nie mam dzieci i bardzo żałuję, że w Polsce nie można wykonać podwiązania jajowodów, to jakis absurd żeby dorosła kobieta nie mogła decydować o sobie. Jeśli chodzi o aborcję to są różne zdania bo to niby już jest człowiek, ale podwiązanie jajowodów?? komu to przeszkadza?