Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama8latka

Zęby u 8latka

Polecane posty

Gość Mama8latka

Witajcie. Ostatnio zauważyłam, ze mojemu 8 letniemu dziecku wychodzi już stała górna czwórka. Ząb ten wypycha mleczną czwórkę, która już sie rusza. Wiem, ze te zęby wg norm wychodzą około 10-11 roku życia. Niepokoi mnie również to, że trójka też sie dziwnie rusza. Dziwnie to znaczy tak, ze rusza sie razem z dziąsełkiem, na którym zauważyłam małą dziurkę, przez którą widać chyba stałą trójkę. Boję się, ze z tym dziąsełkiem jest cos nie tak. Syn miał leczoną czwórkę mleczną, zaś z trójką mleczną jest wszystko ok. Nigdy nie skarżył się na ból któregoś z tych zębów, Wypychanie się stałej czwórki spowodowało, że z mlecznej wyleciała plomba. Wygląda to wszystko tak jakby to dziąsełko się ,,psuło", ale nie jest zaczerwienione. Syn nie reaguje bólowo gdy się go dotyka. Wizytę mamy dopiero we wtorek. Używamy elektrycznej szczoteczki i boje się że syn mógł za bardzo przyciśnąć ją do dziąsła i zrobiła się ranka która ,,przekształciła" się w tą właśnie dziurkę i stąd wygląd tego dziąsła. Czy któraś z mam miała podobny przypadek??? Proszę o radę i ewentualnie podpowiedź jak Wy sobie z tym poradziłyście.

Gość gość
idz do dentysty. innej opcji nie ma

Gość Mama8latka
Tak, we wtorek wizyta. Tyle, że ja cały czas myślę.

Gość gość
Jest taki specyfik, Dentosept i Dentosept A. Może w oczekiwaniu na wizytę spróbuje syn płukać tym jamę ustną (postępowanie zgodne z ulotką), żeby to odkazić i złagodzić podrażnienie?

Gość Mama8latka
Mam ten płyn w domu i dzisiaj będzie płukał choćby go smak miał odstraszyć. Zastosuję też wodę utlenioną. Zobaczymy co będzie

Gość gość
Woda utleniona chyba nie ma większego sensu. Ja bym postawiła na Dentosept, balsam kapucyński albo amol (w roztworze oczywiście do płukania).